Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

krompirjeve počitnice

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 8.40

6 let, 7 mesecev

Kam na ugodne krompirjeve počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jesen je idealen čas, ko lahko ujamemo še zadnje sončne žarke v bližnji okolici. Predstavljamo vam deset destinacij, kjer lahko uživate v toplih jesenskih dneh.

Ne samo da se je gneča turistov na najbolj priljubljenih krajih precej razredčila, tudi opoldanske temperature so bolj prijazne, kar je idealno za raziskovanje malce odročnih morskih vasic in skrivnostnih uličic starih mestnih središč. Poleg tega se tudi cene turističnih destinacij v tem letnem času precej znižajo.

1. Sardinija, Italija Obiščite Sardinijo jeseni in odkrili boste eno največjih skrivnosti otoka – jesen v Barbagii, hribovitem predelu v jugovzhodnem delu otoka. Od septembra do decembra v 27 vaseh Barbagie potekajo različni festivali. Ulice se spremenijo v tržnice, tamkajšnji rokodelci prirejajo delavnice, domačini odprejo svoje domove in organizirajo hribovske izlete. Če vam to ne diši, vas čakajo skoraj prazne plaže.

2. Split, Hrvaška Split in vsa dalmatinska obala se ponašajo z najlepšimi plažami Evrope, zato za popolne jesenske počitnice ni treba odpotovati daleč, ampak je dovolj nekaj ur vožnje do sredozemskega bisera Splita, ki ga vse prevečkrat spregledamo, ko se odločamo, kam jeseni na počitnice. Iz Splita lahko v enem dnevu obiščete kakšnega od številnih otokov v bližini mesta, med drugim si lahko omislite enodnevni izlet na Hvar ali Brač. Za udobno in razkošno namestitev s spektakularnimi razgledi na Jadransko morje vam predlagamo, da rezervirate aranžma v družinskem hotelu Le Meridien Split.

Agencija Relax je za čas krompirjevih počitnic pripravila posebno ponudbo štiri- ali dvodnevni paket z lastnim ali organiziranim prevozom v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami Le Meridian Lav. Morda v Splitu celo srečate Severino.

3. Andaluzija, Španija Jesenski dnevi v Andaluziji so še vedno eksotično vroči. Plaže so vabeče prazne, pa tudi bližnji hribi vas vabijo, da malo pobrskate po njihovih narodnih parkih. Eden najmanj obiskanih je Sierra de Aracena severno od Seville. Obiščite mestece Aracena, ki slovi po živahni tržnici, apnenčastih jamah in cerkvi, ki so jo v 13. stoletju zgradili vitezi templjarji. Na osrednjem trgu si privoščite porcijo tapasov, jeseni morate nujno poskusiti njihove divje gobe – setas.

4. Ciper Južna lega otoka Ciper pomeni, da je tam jesen vroča s temperaturami do 30 stopinj Celzija. Medtem ko ciprska letovišča ne slovijo ravno kot najlepša v Sredozemlju, pa domačini vedno več podeželskih hiš spreminjajo v počitniške hišice in gostišča, ki so še posebej jeseni privlačna za raziskovanje oddaljenih podeželskih krajev. Po celodnevnem pohajkovanju se tudi jeseni lahko osvežite v še vedno toplem Sredozemskem morju. Predlagamo koralni zaliv na jugozahodnem delu otoka.

5. Dahab, Egipt Če poleti obiščete majhno beduinsko obalno letovišče, se boste morali spopadati z neznosno visokimi temperaturami do 38 stopinj Celzija. V tem letnem času so veliko bolj prijetne. Dahab leži 100 kilometrov severno od zloglasnega Šarm El Šejka, odlikujeta pa ga prijetno popotniško vzdušje in raznolikost koralnih grebenov. Jesen je čas za obisk osupljivo lepih krajev v bližnji okolici, ki so primerni za enodnevne izlete. To so lahko barvasti kanjoni in samostan sv. Katarine ob vznožju gore Sinaj.

6. Lanzarote, Kanarski otoki Otok Lanzarote, ki je samo 70 kilometrov oddaljen od Zahodne Sahare, ima skoraj puščavsko klimo, zato je najprimernejši čas za obisk prav jesen. Veter, ki močno piha od marca do avgusta, se v tem času občutno umiri in morje je v tem času najtoplejše. Temperature okrog 25 stopinj Celzija so ravno pravšnje za turistične aktivnosti. Povzpnite se na vulkanske vrhove, na primer na Ognjene gore v parku Timanfaya, kjer vas bo očarala rdeče-rjava mesečeva pokrajina.

7. Kaš, Turčija Stara turška ribiška vasica Kaš na južni likijski obali vas bo ponesla v drug svet, kjer boste pozabili na vsakodnevne obveznosti. Tam je še vedno toplo, ni pa več zadušljivo vroče. Pohod po Likijski poti je morda prenaporen za družine z otroki, saj je pot dolga kar 500 kilometrov, kar pa ne pomeni, da ne morete raziskali vsaj delčkov te šarmantne pokrajine. Najboljši čas za potapljanje so dnevi po prvem jesenskem dežju, saj so takrat ribe najaktivnejše.

8. Saint Tropez, Francija Poletno letovišče petičnežev, najslavnejše mesto na Azurni obali, si jeseni nadene čisto drug obraz, medtem ko temperature ostajajo prijetno tople. Najslavnejši plaži mesta Pampelonne in Les Salins sta jeseni blaženo osamljeni, prav tako butiki visoke mode in restavracije, tako da si v miru lahko privoščite vsaj delček luksuza, ki je sicer rezerviran za svetovno smetano.

9. Rodos, Grčija Ne glede na to, kateri grški otok boste obiskali jeseni, vas bo pričakalo toplo sonce in malo ljudi. Če bi morali izpostaviti en otok, ki je še posebej privlačen jeseni, je to Rodos. Jeseni bodo vse ulice starega mestnega središča, otomanske palače in mirni trgi skoraj povsem vaši. Jesen je tudi najboljši letni čas za obisk doline metuljev. Pisane pravljične žuželke vas bodo navdušile. Odpravite se v Kalitheo na vzhodno stran otoka, kjer boste uživali v mirnem vzdušju daleč stran od mestnega vrveža.

10. Ile de Re, Francija Ile de Re je otok ob zahodni francoski obali v Biskajskem zalivu, domačini mu pravijo tudi beli otok. Z mestom La Rochelle ga povezuje most. Jeseni se množice umaknejo z otoka, in ker je otok najbolj sončna regija Francije, je to lahko kraj za vaše popolne jesenske počitnice. Na otoku najdete približno sto kilometrov čudovito ravnih kolesarskih poti, neskončne – prazne – peščene plaže, vinograde, borove gozdove in gojišča ostrig. Najslavnejša restavracija La Baleine Bleue, kjer boste poskusili oceanskega jastoga, v tem letnem času ni tako oblegana, da bi morali rezervirati mizo.

Ne spreglejte