Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
13. 10. 2018,
10.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

6

Natisni članek

Yugo potovanja Zagreb

Sobota, 13. 10. 2018, 10.01

5 let, 6 mesecev

Kako so nastale turistične ture z jugom, "najslabšim avtom v zgodovini"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

6

rent a Yugo | Antonija Buntak, avtorica in izvajalka nove zagrebške storitve Yugocar Adventure. | Foto Arhiv Yugocar Adventure

Antonija Buntak, avtorica in izvajalka nove zagrebške storitve Yugocar Adventure.

Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Že dobra dva meseca je v Zagrebu mogoče najeti starega juga in se z njim sam ali pa v spremstvu vodnika popeljati naokoli. Ne gre za jugonostalgijo, temveč za zgodbo o starem avtomobilu.

Pa vendar ne gre za katerikoli avto, temveč "jugiča", povezanega z obdobjem nekdanje Jugoslavije, drugačno družbeno resničnostjo in s spominom na preteklost, na čas, ko smo bili mladi, pravi avtorica in izvajalka storitve Antonija Buntak.

"Za ljudi, ki so živeli v nekdanji Jugoslaviji, eden in edini jugo nikoli ni bil samo avto, temveč je bil družinski član in najboljši prijatelj hkrati," kultni status predmetu pripisujejo oziroma ga tako opisujejo na zagrebški spletni strani Yugocar adventure, kjer ponujajo različne programe, povezane s tem vozilom.

Rdeči Božo je eden od treh zagrebških jugov iz osemdesetih let, s katerim se lahko popeljete naokoli sami ali v spremstvu vodnika. | Foto: Arhiv Yugocar Adventure Rdeči Božo je eden od treh zagrebških jugov iz osemdesetih let, s katerim se lahko popeljete naokoli sami ali v spremstvu vodnika. Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Od terenca v Armeniji do juga v Zagrebu

"Ko sem s prijatelji potovala po Armeniji, smo najeli lado nivo. Ko smo dobili avto, sem bila tako iz sebe, da skoraj vso noč nisem spala. Voziti to legendarno terensko vozilo so bile moje sanje. Bilo je izjemno zabavno," o začetkih zamisli o pustolovščinah z jugom pripoveduje Antonija Buntak, lastnica turistične agencije AB Travel. Anotnijo Buntak, tudi turistično vodnico, smo ujeli v Ljubljani, ko je k nam ravno pripeljala skupino gostov. Ob zagonu nove storitve Yugocar Adventure pa pravi, da sodeluje tudi že z ljubljanskim podjetjem Balkan Campers. | Foto: Bojan Puhek Anotnijo Buntak, tudi turistično vodnico, smo ujeli v Ljubljani, ko je k nam ravno pripeljala skupino gostov. Ob zagonu nove storitve Yugocar Adventure pa pravi, da sodeluje tudi že z ljubljanskim podjetjem Balkan Campers. Foto: Bojan Puhek

Po armenski izkušnji je zagrebška turistična vodička razmišljala, da je zagotovo še kdo tako vznemirjen zaradi kakega vozila. Ob tem se je spomnila na juga, ki je bil njen prvi avto pri 18 letih, ko je opravila vozniški izpit.

"Kot turistična vodnica vem, kako navdušeno se odzovejo ljudje, ko jim omenim jugiča, kar pa ne velja samo za prebivalce regije, temveč tudi za tujce. "Ko potujemo po Črni gori, kjer je po cestah še veliko jugov, ljudje pravijo, da se ga spomnijo iz ZDA v osemdesetih letih."

In tako se je vse sestavilo, še pripoveduje Antonija Buntak. Njena armenska izkušnja in čustvena povezanost z jugom ter odziv ljudi nanj, kot ga je spoznala prek svojega dela.

Antonija Buntak juge uporablja tudi za osebne prevoze in kamorkoli se z njimi pripelje, vzbudi veselje in plaz spominov. | Foto: Arhiv Yugocar Adventure Antonija Buntak juge uporablja tudi za osebne prevoze in kamorkoli se z njimi pripelje, vzbudi veselje in plaz spominov. Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Božo, Žuti in Zagi

Padla je odločitev in začel se je lov na juge. Kupila je tri, rdečega, rumenega in modrega, vsem pa dala tudi ime. Božo, Žuti in Zagi (morda je barva Zagreba). Vsi so iz osemdesetih, rumeni in rdeči sta iz leta 1987, modri pa iz leta 1989, saj je želela, da so iz časa pred razpadom Jugoslavije. Letos 2. oktobra je model znamke Zastava Yugo doživel 40 let. Antonija Buntak pravi, da je v svetu mogoče v turizmu slediti trendu vožnje starih avtomobilov. "Ljudem se novi zdijo dolgočasni." | Foto: Bojan Puhek Letos 2. oktobra je model znamke Zastava Yugo doživel 40 let. Antonija Buntak pravi, da je v svetu mogoče v turizmu slediti trendu vožnje starih avtomobilov. "Ljudem se novi zdijo dolgočasni." Foto: Bojan Puhek

Antonija Buntak jih uporablja tudi za osebne prevoze in kamorkoli se z njim pripelje, vzbuja veselje in plaz spominov. "Ko me ljudje vidijo v tem avtu, z nasmehom na obrazu rečejo: vi imate pa jugiča, kako je lep. Veste, jaz sem svojega modrega kupil leta 1986," pravi le ena od zgodb, ki so del kolektivnega spomina tega prostora. Tega avtomobila se vsi spomnijo in imajo kako zgodbo, povezano z njim, je za legendo preteklega časa prepričana sogovornica.

Zagi, Žuti in Božo | Foto: Arhiv Yugocar Adventure Zagi, Žuti in Božo Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Nekaj dejstev o jugu

Prvi model znamke Zastava Yugo, ki je bil takrat še Jugo, so leta 1978 predstavili Titu. A čeprav nad njim naj ne bi bil preveč navdušen, so v tovarni Crvena Zastava v Kragujevcu od zgodnjih osemdesetih let in vse do leta 2008 naredili več kot 780 tisoč avtomobilov te vrste.

Ker je bil to v tistem času trend, je tudi Zastavino vozilo dobilo ime po vetru, ne po državi svojega nastanka, kot bi lahko sprva pomislili. Y namesto j pa je prišel z izvozom, pravi zagrebška vodnica.

Znamka Zastava Yugo je šla v različne tuje države, 1. avgusta leta 1985 je iz Črne gore v ZDA izplula tudi prva ladja z jugoslovanskimi avtomobili. S tem pa je povezan tudi datum, ko je letos zaživela zagrebška ponudba Yugocar adventure. Ni naključij, je jasna Antonija Buntak.

Ameriški zgodovinar sodobne Evrope Jason Vuic je o njem napisal tudi knjigo z naslovom The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History (Yugo: Vzpon in padec najslabšega avta v zgodovini).  | Foto: Arhiv Yugocar Adventure Ameriški zgodovinar sodobne Evrope Jason Vuic je o njem napisal tudi knjigo z naslovom The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History (Yugo: Vzpon in padec najslabšega avta v zgodovini). Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Najslabši avto v zgodovini

V ZDA je jugoslovanski avto postal svojevrsten fenomen, predvsem sarkastičen. Tam so ga oglaševali kot najcenejši avto, saj je stal manj kot štiri tisoč dolarjev, torej manj kot rabljeni avtomobili. Veljalo je, da so ga čez lužo kupovali skoraj namesto dežnika, če so ga pozabili doma.

Ameriški zgodovinar sodobne Evrope Jason Vuic je o njem napisal tudi knjigo z naslovom The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History (Yugo: Vzpon in padec najslabšega avta v zgodovini). Avtor pripoveduje, kako so avto začeli prodajati v Reaganovih ZDA in kako je ta avtomobil kmalu postal tarča komikov.

Svoje mesto pa je tako dobil tudi v popularni kulturi. Pojavil se je v komični televizijski seriji Simpsonovi, v filmu Kdo je utopil Mono, Umri pokončno 3 in drugih. Na zaslonu pa je tako stal ob boku Bruceu Willisu in Samuelu L. Jacksonu.

 

"Juga se vsi spomnijo in imajo neko zgodbo, povezano z njim," o legendi prostora nekdanje Jugoslavije pravi Antonija Buntak. | Foto: Bojan Puhek "Juga se vsi spomnijo in imajo neko zgodbo, povezano z njim," o legendi prostora nekdanje Jugoslavije pravi Antonija Buntak. Foto: Bojan Puhek

Se je pa jugo pojavil tudi na potujoči razstavi z naslovom Yugo next ameriškega oblikovalca O'Callahana, ki je 29 avtomobilov predelal v vsakdanje objekte. Avto je tako postal opekač za kruh, telefon, harmonika, kamin in drugo.

"Jugo je bil za Američane poceni, a premajhen"

Leta 2000 so ga na ameriškem javnem radiu izglasovali za najslabši avtomobil tisočletja. Antonija Buntak se s tem ne strinja. "Jugo je bil za Američane poceni, a premajhen. Bil je brez klimatske naprave, menjalnik pa moraš premakniti z enega konca avtomobila na drugega. Tako so se hitro začeli norčevati iz njega," je plastično orisala sogovornica.

Z vodniki Yugocar adventure se je mogoče odpeljati po Zagrebu, v Titov rojstni kraj Kumrovec, v prihodnje pa tudi do Plitvic. Svojevrsten program, ki ga bodo izvajali, pa bo tudi Yugo and the Future, kjer bo prav tako v spremstvu mogoče oditi v hrvaško tovarno superšportnih avtomobilov Rimac. | Foto: Arhiv Yugocar Adventure Z vodniki Yugocar adventure se je mogoče odpeljati po Zagrebu, v Titov rojstni kraj Kumrovec, v prihodnje pa tudi do Plitvic. Svojevrsten program, ki ga bodo izvajali, pa bo tudi Yugo and the Future, kjer bo prav tako v spremstvu mogoče oditi v hrvaško tovarno superšportnih avtomobilov Rimac. Foto: Arhiv Yugocar Adventure

Avtomobili, s katerimi se vozijo Antonija in njeni gostje po Zagrebu in okolice, pa so prav tako brez klime, za kar pa vodnica pravi, da je tudi to del doživetja in stvar navade. "Na ogled mesta greš poleti pač zgodaj zjutraj ali pa zvečer."

Skok v prihodnost

Z vodniki Yugocar adventure se je mogoče odpeljati po Zagrebu, v Titov rojstni kraj Kumrovec, v prihodnje pa tudi do Plitvic. Svojevrsten program, ki ga bodo izvajali, pa bo tudi Yugo and the Future. Z klasikom, ikono med avtomobili, se bo namreč v spremstvu mogoče odpeljati v hrvaško tovarno superšportnih avtomobilov Rimac Automobili. Kar bo za marsikoga verjetno svojevrstno doživetje, v katerem si nasproti pripeljeta preteklost in prihodnost.

 

 

Preberite še:

Avtomoto Kaj je sreča? Yugo z osemvaljnikom. #video
Zagreb
Siol Plus Zagreb, mesto trgovanja in srečevanja
Monte, Rovinj
Trendi Najboljše gostilne na Hrvaškem blizu slovenske meje
Ne spreglejte