Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kompas

Natisni članek

potovanje Kompas počitnice advertorial

Torek, 24. 1. 2017, 13.42

2 meseca, 1 teden

Glasujte za najboljšo destinacijo

Kako se med vsemi osupljivimi kraji odločiti, kam oditi?

Vsebino omogoča Kompas

Ste si letos zadali mamljivo nalogo, da boste več potovali in si ogledali kakšen nov, neznani kraj? Januar je vrhunski mesec za načrtovanje počitnic. Založite se z zemljevidi, priročniki, revijami in knjigami ter veliko skodelico vroče čokolade in raziskujte.

Glasovanje za naj destinacijo leta 2017 se je končalo. Izbrali ste Islandijo!

potovanje počitnice puščava ženska avantura | Foto:

So potovanja tudi vaša strast in menite, da izkušnje štejejo več kot materialne dobrine? Potem ste gotovo že naredili načrt varčevanja za naslednje potovanje.

Vendar kako se med vsemi osupljivimi kraji na svetu odločiti, kam bi res lahko odšli? Najbolj strastni avanturisti imajo na svojem seznamu ogromno destinacij, medtem ko nekaterim primanjkuje idej. Vedo, da bi potovali, vendar je seznam želja prazen.

  • Tisti, ki natanko vedo, kam bi radi odpotovali, naj kliknejo TUKAJ in glasujejo za svojo najljubšo destinacijo.
  • Vsi, ki še nimajo popolnoma izdelane ideje, naj se še malo razgledajo TUKAJ.

Kam boste letos vrgli sidro?

Gotovo bo veliko odvisno od razpoložljivega časa in denarja, ki ste ga pripravljeni investirati v novo avanturo. V veliko pomoč vam je lahko aplikacija agencije Kompas. Njen namen je med 16 TOP destinacijami izbrati najboljšo. Glasujte tudi vi in se potegujte za noro privlačne nagrade.

Pomagamo vam izbrati idealne počitnice

Vprašajte se, zakaj. Se želite spočiti, zabavati, odklopiti, učiti, sončiti ali raziskovati? Ko boste to vedeli, se bo lažje odločiti.

Ko se odločate za letošnji cilj potovanja, imejte v mislih nekaj dejavnikov:

  • potovanje počitnice pakiranje kovček | Foto: Mesto, vas ali morje?
  • Hladno ali vroče podnebje?
  • Pustolovščina ali sprostitev?
  • Nakupovanje, kultura ali adrenalin?
  • Z družino, partnerjem ali sami?
  • Potovanje v lastni izvedbi ali organizirano?
  • Skromno, razkošno ali nekaj vmes?
  • Odročne poti ali preverjene destinacije?

Zdaj bo lažje, ker veste, kakšne vrste počitnice si želite, tako da je treba samo še določiti destinacijo.

Pomagamo vam izbrati idealno potovanje

Veste, kaj želite od počitnic. Zdaj je treba samo še misli naravnati na pravo frekvenco.

  • potovanje narava ženska | Foto: Odprite srce. Tudi če ne morete izgovoriti kraja, v katerega ste se zagledali, preverite dejstva in rezervirajte potovanje oziroma letalsko vozovnico.
  • Bodite ustvarjalni. Kombinirajte in se zabavajte. Za nasvet se obrnite na agencijo z izkušnjami.
  • Razmislite o alternativi. Vsaka država ima poleg najznamenitejšega kraja vsaj še enega, ki je biser v svojem razredu. Preizkusite ga.
  • Odločite se. Ko najdete idealni kraj, ga rezervirajte in ne razmišljajte predolgo, ker vas bodo drugi prehiteli. Obžalovali boste le stvari, ki jih niste nikoli počeli, videli, raziskali.
  • Ne izzivajte. Varne odločitve so zakon! Konec tedna v Parizu ali dolge počitnice na eksotični plaži so vedno prava odločitev, tudi če prisegate na pustolovščino.
  • Ne zanemarite bližnje okolice. Ni treba, da se odločate za daljne kraje, tudi v svoji bližini lahko odkrijete veliko skritih biserov.

Destinacije, za katere lahko glasujete v aplikaciji: 

  • Za ljubitelje klasike

Med evropske destinacije, ki se potegujejo za naziv najboljša destinacija, so se uvrstile večno očarljive in skrivnostne skandinavske države (Norveška, Finska, Švedska, Danska) ter Islandija, dežela na tektonski prelomnici sredi oceana, z edinstvenim ozračjem in raznovrstnimi geološkimi pojavi.

Seveda ne gre brez Francije. V mestu Bordeaux, ki mu pravijo tudi mali Pariz in ima kar 362 zgodovinskih spomenikov, se prepletajo zgodovina, arhitektura ter svetovno znana vina in kulinarika. 

Skandinavija, Islandija in francoski Bordeaux | Foto: Skandinavija, Islandija in francoski Bordeaux Ste vedeli, …

… da je bilo na Islandiji pivo prepovedano do leta 1989?

… da se poleti zaradi polarnega dne, jasnega vremena, prijetnih temperatur lahko odpravite na treking, oglede kitov, plezanje po ledenikih in vožnje z ladjico po ledeniških jezerih?

… da je spomladi in jeseni mogoče videti severni sij, se odpraviti na treking ob vznožje vulkanov ter opazovati gejzirje?

… je v Bordeauxu najdaljše območje za pešce – dolgo je 1,2 kilometra?

… so v bližini tudi najvišje sipine v Evropi, Dunes Du Pilat?

… je pod bližnjo vasico St. Emillion speljanih več kot 200 kilometrov podzemnih galerij, kjer zorijo nekatera najboljša svetovna vina?

  • Za pomorščake

Madeira in Tenerife | Foto: Madeira in Tenerife

Glasujete lahko tudi za Madeiro na Portugalskem in Tenerife v Španiji.

Madeira s prijetnim ozračjem skozi vse leto ponuja obilo razlogov za njegov obisk. Gre za precej eksotično destinacijo, kjer rastejo banane, papaje in mango. Narava prepriča vsakega obiskovalca Madeire.

Tenerife je privlačen med turisti zaradi bližine in prijetnega ozračja, dostopnih cen letalskih povezav in prenočišč. Primeren je za kakršnekoli počitnice, zelo je priljubljen med družinami.

  • Za avanturiste

Oman in Ras Al Khaimah | Foto: Oman in Ras Al Khaimah

Bližnji vzhod je bil vedno turistično zanimiv. Med manj obiskanimi državami v regiji je Oman. Tamkajšnja gostoljubnost ne pozna meja, poleg tega pa je Oman zaradi tradicije in odročnosti popoln raj za prave avanturiste. Raziskovanje sotesk, kanjonov, obalnih predelov, gorskih vasic ter mogočne puščave vas ne bo pustilo ravnodušne.

Le uro vožnje iz Dubaja pa lahko uživate v pravi puščavski oazi Ras Al Khaimah v Združenih arabskih emiratih. V bližini je veliko obalnih letovišč z dostopnimi cenami, ki so dobra izbira za počitnice ob morju. V Dubaju čas teče tako, kot želite vi – umirjeno na plaži, aktivno na izletih in safarijih ali ležerno med sprehodi in uživanjem v lokalnih kavarnah in restavracijah.

  • Za radovedneže

Gvatemala in Kostarika | Foto: Gvatemala in Kostarika

Gvatemala z bogato majevsko zgodovino še danes buri duhove. Radovednemu popotniku pa ponuja še veliko več – tu je dom prijaznih domačinov, okusne hrane ter razgibanega vulkanskega sveta, ki je kot nalašč za strastne pohodnike.

Kostarika je velika za tri Slovenije in obdana z dvema oceanoma, zaradi varnosti in urejenosti jo imenujejo tudi Švica Latinske Amerike. Odlikuje jo odlična lega, ki vpliva na izjemno raznolikost gozda, razčlenjeno obalo in višinske planjave z vulkani, ki se dvigujejo tudi nad tri tisoč metrov.

Ste vedeli, da …

… več kot četrtino ozemlja Kostarike pokrivajo narodni parki, zato velja za eno najbolj zelenih destinacij na planetu?

… v Kostariki živi več kot 500 tisoč endemičnih živalskih vrst, od tega 300 tisoč insektov?

… da je Kostarika raj za ljubitelje kave, saj zaradi ugodnih klimatskih razmer tu uspevajo najbolj kakovostna kavna zrna?
  • Za ljubitelje Afrike

Uganda in Zanzibar | Foto: Uganda in Zanzibar

Uganda je prava destinacija za vse, ki si želijo v kratkem času spoznati nekaj najlepših lastnosti črne celine, saj zaradi svoje raznolikosti velja za biser Afrike. Domačini so kljub težkim življenjskim razmeram vedno nasmejani in vedno znova kažejo, kaj je recept za pravo srečo.

Zanzibar je zaradi dostopnih cen letalskih povezav in ugodnih prenočišč vedno bolj priljubljena afriška destinacija. Odlikujejo ga prijetno ozračje, hrana, predvsem pa lepe plaže.

  • Za ljubitelje mistike

Bangkok, Bali in Vietnam
 | Foto: Bangkok, Bali in Vietnam Tajska je vedno bila ena bolj zaželenih destinacij v Aziji. Bangkok ponuja ugodna prenočišča, raznoliko izbiro aktivnosti in visoko kakovost storitev. Bangkok je odskočna deska za obisk večine tajskih otokov s sanjskimi plažami.

Čarobni Bali postaja vedno bolj dostopen, vanj so zaljubljeni ljubitelji potapljanja ali pa joge in zdravega načina življenja.

Vietnam velja za eno najpristnejših destinacij v Aziji, ki je še ni preplavil množični turizem. Je geografsko razgiban in kulturno bogat. S 3.500 kilometri obale ponuja številne možnosti tropskega oddiha in odlične sveže morske specialitete. 

Ste vedeli, da …

… Vietnamci obožujejo kavo, ki jo ponavadi pijejo hladno?

… mesto Hoi An slovi po izvrstnih krojačih, ki poceni ukrojijo obleko?

  • Za ljubitelje čezoceanskih dežel

New York in Avstralija
 | Foto: New York in Avstralija

New York je večna klasika, ki nikoli ne razočara. Idealen je za jesenski izlet, spomladansko raziskovanje in poletno pohajkovanje ter zimske avanture.

Avstralija kot še ena sanjska dežela vas bo popolnoma prevzela. Slovi po sproščenem vzdušju in izredno odprtih ljudeh, ki želijo pomagati na vsakem koraku, ter izjemno raznolikem živalskem in rastlinskem svetu.

 

Ne spreglejte