Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
9.54

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravnik na dlani počitnice dopust izgubljena prtljaga prtljaga potovanja PR članek

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 9.54

10 mesecev, 3 tedne

Kako rešiti nočno moro vsakega turista?

Oglasno sporočilo

Vsi nestrpno pričakujemo letni dopust, ko naj bi se končno odpočili od napornega leta. Vendar pa se na potovanju z letalom lahko zgodi nekaj res neprijetnega − izguba prtljage. V takem stresnem trenutku je pomembno ohraniti mirno kri. Izguba prtljage je stresna, vendar je pomembno, da ostanete organizirani in sledite postopku, ki bo povečal možnosti za pridobitev vaše prtljage nazaj ali prejemanje ustrezne odškodnine. Imejte v mislih, da je prtljaga pogosto le zamujena, ne izgubljena, in bo običajno dostavljena na vaš naslov v nekaj dneh.

izgubljena prtljaga_naslovna | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

JE VAŠA PRTLJAGA POŠKODOVANA?

Po pristanku si vzemite čas, da pregledate, v kakšnem stanju je vaš kovček. Če ugotovite, da je poškodovan, se zglasite pri okencu svojega letalskega prevoznika, kjer boste z uslužbencem preverili stanje in izpolnili poročilo. Zelo prav vam bo prišla slika prtljage pred letom. Z Montrealsko konvencijo iz leta 1999 je določeno, da je letalski prevoznik odgovoren za sprejeto prtljago, vendar z določenimi omejitvami. Treba je torej preveriti, ali letalski ponudnik krije poškodbe, nastale zaradi vremenskih razmer, prenapolnjenega kovčka, kako je z odrgninami … Načeloma se zahtevki za povrnitev večje škode pozitivno končajo z zadovoljstvom na obeh straneh.

KAJ JE TREBA STORITI, ČE PRTLJAGE NE DOBIMO?

Kaj pa, če na tekočem traku za prtljago kar ni in ni vašega kovčka? Takoj, ko opazite, da je vaša prtljaga izgubljena, se obrnite na letalsko družbo, s katero ste potovali. To storite na letališču, pri pultu za izgubljeno prtljago (lost and found). Skupaj z zaposlenim izpolnite uradno prijavo o izgubi (missing baggage report). V obrazcu je treba temeljito opisati svojo prtljago, in sicer po videzu in vsebini. Priporočljivo je, da ste pri tem kar se da natančni. Ko bodo vašo prtljago našli, jo bodo namreč odprli in preverili ujemanje podatkov z vsebino prtljage. Po izpolnitvi obrazca nato dobite referenčno številko, s katero lahko na spletni strani "WorldTracker" preverjate stanje in lokacijo svoje prtljage. Po končanem postopku zahtevajte pisno potrdilo oz. kopijo obrazca.

Če imate sklenjeno zavarovanje za potovanje, je naslednji korak ta, da stopite v stik s svojim zavarovalnim podjetjem. Preverite drobni tisk in pogoje, pod katerimi velja kritje stroškov, nastalih zaradi izgube prtljage, in natančno sledite navodilom zavarovalnice pri podaji zahtevka. Običajno boste morali predložiti dokazilo o potovanju in kopijo prijave, ki ste jo na letališču oddali letalski družbi.

izgubljena prtljaga_banner | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

NAMIG: Pomembno je, da imate v svoji ročni prtljagi, ki jo imate pri sebi na letalu, svoje najnujnejše in najdragocenejše stvari. To so seveda osebni dokumenti, denar, morebitna nujna zdravila in vrednejše stvari, kot so foto- in računalniška oprema. Tako si boste ob izgubi kovčka prihranili slabo voljo in skrbi. 

KAKO NAPREJ?

Sedaj, ko ste ostali brez prtljage, si morate zagotoviti najnujnejše stvari, ki jih potrebujete – obleke, pripomočke za osebno higieno … Ne pozabite si vseh računov tudi shraniti, saj se kasneje na podlagi njih zahteva povrnitev stroškov. Pri tem bodite obzirni in kupujte res najnujnejše potrebščine in ne luksuzne kose oblačil, da boste lažje zahtevali povračilo.

In sedaj sledi čakanje. Ko bodo ugotovili, kje je vaša prtljaga, vam bodo to tudi sporočili. Praviloma je tako, da vam prtljago nato dostavijo do nastanitve oz. do tam, kjer se dogovorite. Zraven vam morajo izročiti tudi zaključno poročilo o izgubljeni prtljagi. Zelo pomembno je, da to poročilo tudi dobite.

ZAHTEVA ZA POVRNITEV STROŠKOV

Po prejemu prtljage imate 21 dni časa, da letalski družbi, s katero ste potovali, oddate zahtevek za povrnitev stroškov, ki ga najdete na njihovi spletni strani. Znesek je odvisen od vsake družbe posebej. Zahtevi morate priložiti tudi skenirane račune o nakupih najnujnejših dobrin, skeniran t. i. boarding pass, prijavo o izgubi prtljage, ki ste jo izpolnili na letališču, in skenirano nalepko, ki ste jo imeli na kovčku. Po tem naj bi vam letalska družba povrnila denar. V primeru, da denarja ne povrne, lahko povračilo uveljavljate pri svoji zavarovalnici v Sloveniji. Morate pa vedeti, da se možnosti povračila letalske družbe in zavarovalnice izključujeta – denarja torej ne morete dobiti dvakrat.

21 dni predstavlja čas, ko se lahko vaša prtljaga še najde. Po tem se njen status iz zamujene prtljage spremeni v izgubljeno. V primeru, da po treh tednih prtljage ne dobite, se zopet obrnite na letalskega prevoznika, s katerim ste leteli. Obiščite njihovo spletno stran, kjer boste našli navodila za prijavo izgubljene prtljage. Z izpolnjeno prijavo ste upravičeni do odškodnine, ki lahko šteje tudi do 1.300 evrov na osebo, ne glede na število kosov izgubljene prtljage. Zopet boste morali predložiti tudi vse potrebne dokumente.

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA D.O.O.

Ne spreglejte