Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
19.19

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Portorož reševalec Varnost poletje morje

Sreda, 27. 6. 2018, 19.19

5 let, 10 mesecev

Kako je na slovenski obali poskrbljeno za varnost kopalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Poletje je tukaj in mnogi so se že odpravili proti morskim destinacijam. Ker nevarnost nikoli ne počiva, je treba vedeti, kako najbolje poskrbeti za varnost ob kopanju in kako je za varnost kopalcev poskrbljeno na plažah. Vse to so na portoroški plaži preverili v oddaji Poletni Dan. na Planet TV.

Med počitnicami in dopustom si želimo sproščenosti in zabave. Če se želimo izogniti nevšečnostim, pa moramo poskrbeti, da si poletne užitke privoščimo na varni, čisti, urejeni in kakovostni plaži.

Za varnost je na slovenski obali poskrbljeno

"Centralna plaža Portorož je že enaindvajsetič nosilec modre zastave, ki pomeni skrb za okolje, čistost, za trajnostni razvoj in obnovo plaže," je o slovenski plaži povedal Emil Mihalič iz Javnega podjetja Okolje Piran. 

''Centralna plaža Portorož je največja in najbolj obiskana v Sloveniji in temu primerno je treba prilagoditi tudi vzdrževanje. Tako smo letos zaradi velikega obiska prenovili sanitarije, na plaži je mivka, ki je z vsemi certifikati zdrava za otroška igrišča. Vzdržujemo tudi pomole in čistočo na plaži,'' je še dodal Mihalič.

Največ nezgod zaradi ureznin in morskih ježev

Za varnost obiskovalcev nenehno skrbi pet reševalcev, ki so na preži - dva sta na stolpih, drugi pa na kopalce pazijo s pomolov. S tem je v njihovem vidnem polju celoten kopalni del kopališča.

Denis Malačič skočil v morje
Trendi Novinar oddaje Poletni Dan. na koncu javljanja v živo skočil v morje #video

''Ob nezgodi poskušamo človeka najprej pomiriti, posedemo jih in vprašamo, kako so se poškodovali. Potem pogledamo, kaj potrebujemo ob nastali poškodbi,'' je o svojem delu povedala portoroška reševalka. Reševalci so na plaži med deseto in dvajseto uro, največkrat pa oskrbujejo odrgnine, ureznine in pike ježkov.

Na kaj ne smemo pozabiti pred skokom v morje?

1. Hitri vstop v hladno vodo lahko privede do nepravilnosti srčnega utripa z nevarnimi posledicami.

2. Hitri spust v globino lahko povzroči neprijetni pritisk v ušesih in bolečine v sinusih. Nevarnejše pa je junačenje v velikih globinah, ko se lahko začnete dušiti.

3. Daleč največ poškodb v morju nastane zaradi skokov na glavo v ne dovolj globoko vodo. Skok z velike višine pa lahko privede do poškodbe, če padete v vodo pod nerodnim kotom.

Ne spreglejte