Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pablo Escobar Kolumbija turizem Narcos

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 15.16

8 let

Kako je mamilarski kralj postal turistična atrakcija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Kolumbiji je spet vse bolj živ spomin na najbolj krvavo obdobje te države. Odkar so o njem posneli tako film kot serijo, je namreč zloglasni Pablo Escobar postal turistična atrakcija.

"Vsak dan pride med 40 in 50 ljudi. Izključno turistov," je pred kratkim za New York Times povedal skrbnik groba Pabla Escobarja, najbolj razvpitega, okrutnega, osovraženega pa tudi oboževanega mamilarskega kralja vseh časov, ki je decembra 1993 umrl pod streli kolumbijskih specialcev.

Najbogatejši kriminalec vseh časov Nedvomno fascinantna zgodba o "kralju kokaina", najbogatejšem kriminalcu vseh časov (Forbes ga je leta 1989 razglasil za sedmega najbogatejšega človeka na svetu, po nekaterih ocenah pa je bil skupno vreden več kot 40 milijard evrov), je v zadnjem času znova v središču pozornosti predvsem zato, ker jo je pograbil šovbiznis.

Zaradi TV-serije je spet zvezdnik Lani je tako premiero (in ne preveč uspeha) doživel Escobar: Izgubljeni raj z Beniciom Del Torom v glavni vlogi, za pravo obsedenost z Escobarjem pa je letos poskrbela Netflixova serija Narcos, ki popisuje zgodbo o Escobarjevem vzponu (igra ga Brazilec Walter Moura), njegovem boju s kolumbijskimi in z ameriškimi oblastmi in neizbežnem krvavem koncu.

Od najnevarnejšega do najbolj cvetočega mesta Nenaden vzpon Escobarjeve priljubljenosti ali pa vsaj fascinacije z njim so dodobra izkoristili tudi v Kolumbiji, natančneje v mestu Medellin, Escobarjevem rodnem kraju, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih veljal za najnevarnejše mesto na svetu – letno so našteli več tisoč umorov, neslaven rekord pa so s 7.081 umori dosegli leta 1991.

Le dve desetletji pozneje je slika tega mesta povsem drugačna. Po ocenah Bloomberga bo imela Kolumbija letos eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, najbolj cvetoče kolumbijsko mesto pa je prav Medellin. Zdaj ko so tamkajšnje ulice (relativno) varne, je mesto postalo zanimivo tudi za turiste, najbolj dobičkonosno pa je prav najtemnejše obdobje tega mesta.

Srečanje z Escobarjevim bratom za dobrih dvajset evrov Za 70 tisoč kolumbijskih pesov oziroma dobrih dvajset evrov se lahko tako odpravite na turo po sledeh Pabla Escobarja in njegovega kartela. Na njo vas popelje (menda) nekdanji Escobarjev vojščak, ki vam razkaže pokopališče z grobovi Escobarja in njegove družine, prizorišče, kjer so mamilarskega kralja ubili in prizorišča, kjer so to neuspešno poskušali.

V okviru turistične poti vam uredijo celo srečanje z Robertom, Pablovim bratom, ki vam pokaže Escobarjev prvi avtomobil, s katerim je tihotapil kokain, in več lokacij, kjer so na vrhuncu Escobarjeve mamilarske kariere zakopali na milijone dolarjev.

Vse bolj zaželena turistična destinacija Lani je v Kolumbijo prišlo okoli tri milijone turistov iz tujine, letos pa naj bi bila ta številka še občutno višja. Vsak deseti tuji turist, ki pride v Kolumbijo, obišče tudi Medellin, ki sicer zaradi svojega milega podnebja slovi kot mesto večne pomladi, večina pa jih je zanj vendarle izvedela prav zaradi Pabla Escobarja.

Ne spreglejte