Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
13.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 13.44

6 let, 7 mesecev

Kaj vse vključiti v potovalno lekarno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začenja se obdobje poletnih dopustov, na katere se je treba dobro pripraviti, sploh če potujemo v eksotične destinacije, kjer obstajajo različna tveganja za resna obolenja.

Poletna sezona je pred vrati in številni sanjamo le še o letošnjem dopustu. Ne bodimo preveč neučakani in raje resno premislimo, katera zdravila in preostale pripomočke vzeti s seboj na dopust. To še posebej velja, če potujete z majhnimi otroki, ste ravno noseči ali pa imate kakšno kronično bolezen. Pri tem se je treba zavedati, da ni pomembno le, kaj vzamemo na dopust, pač pa tudi, kako se na potencialne zdravstvene težave pripravimo pred odhodom.

Priporočljiva cepljenja pred odhodom Priporočljivo je, da se v primeru daljšega potovanja oziroma potovanja v eksotične kraje posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo svetoval, kaj vse vzeti na pot, in priporočil različna cepljenja. Tako je na primer za potovanja na območja, kjer obstaja nevarnost rumene mrzlice (tropski pas Srednje in Južne Amerike ter osrednja Afrika), priporočljivo cepljenje, ki ga je treba opraviti vsaj deset dni pred odhodom, za preprečevanje okužbe z malarijo (pojavlja se v Srednji Ameriki, Braziliji, osrednji Afriki, na Bližnjem vzhodu in Indokitajskem polotoku) pa je treba jemati antimalarike, ki sicer ne zagotavljajo stoodstotne varnosti. O obveznih in preventivnih cepljenjih se lahko pravočasno pozanimate tudi na spletni strani spletni strani Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Potovalna lekarna Ker zdravniška pomoč na dopustu ni vedno na dosegu roke, v naši prtljagi ne sme nikoli zmanjkati prostora za potovalno lekarno, ki nam lahko pride še kako prav med počitnikovanjem. Njena vsebina mora biti skrbno pripravljena ter prilagojena trajanju in destinaciji potovanja, vsekakor pa ne smemo pozabiti na zdravila, ki jih moramo redno jemati.

Zdravila in preostali pripomočki naj bodo skrbno spravljeni v eni torbici, ki ne bo dosegljiva otrokom in ki bo kar se da zavarovana pred dejavniki, kot sta vlaga in vročina. Pomembno je, da so zdravila shranjena v originalnih embalažah in da nimajo pretečenega roka uporabe, dobro pa je tudi, da vzamemo poleg še navodila za uporabo. Za zdravila, ki zahtevajo posebno shranjevanje, je treba priskrbeti posebne torbice oziroma posode (na primer hladilno torbico, posodo za shranjevanje injekcij), če je to potrebno, pa si morate pridobiti tudi pisno potrdilo zdravnika, da lahko določena zdravila nesete čez mejo.

Ne glede na destinacijo, letni čas in starost dopustnika je priporočljivo s seboj na pot vzeti:

– zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam (za otroke vzamemo sirupe in svečke), – zdravilo proti prebavnim težavam in nadomestilo za izgubljene minerale (medicinsko oglje, odvajalo, rehidracijski prašek), – zdravilo proti potovalni slabosti, – zdravila proti alergijam v obliki tablet ali kapljic za oči, – prvo pomoč (sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice), – termometer za merjenje telesne temperature, – pinceto za odstranjevanje manjših tujkov iz kože (klopov, trsk …).

"Poletna" in "zimska" potovalna lekarna Potovalno lekarno je treba glede na letni čas razširiti. Tako je v poletnih časih praktično nujno s seboj vzeti zaščito pred soncem z ustreznim zaščitnim faktorjem, izdelke za nego po sončenju in izdelke, ki blažijo morebitne opekline. Priporočljivo je tudi, da na dopust vzamete zaščito pred piki insektov (komarji, klopi) ter izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov.

Pozimi več pozornosti namenimo zdravilom proti vnetemu grlu (antiseptikom in anestetikom), proti povišani telesni temperaturi in proti zamašenemu nosu, s seboj pa je priporočljivo imeti tudi zdravila, obogatena z vitaminom C.

Potovanje je zagotovo doživetje, ki ga v življenju pričakujemo z navdušenjem, zato s skrbno pripravljeno potovalno lekarno poskrbite, da se dopust ne bo sprevrgel v pravo nadlogo.

Ne spreglejte