Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
30. 5. 2015,
9.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 30. 5. 2015, 9.09

7 let, 12 mesecev

Kaj vse lahko ponuja 700-letna sečoveljska solinarska tradicija? Solni cvet in obloge iz blata zagotovo …

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Solinarsko sečoveljsko pokrajino, kjer pridelujejo sol po 700-letni tradiciji in kjer se v termah lahko namakate zaradi več razlogov prehvaljeni slanici, obišče približno 50 tisoč ljudi letno.

V Krajinskem parku Sečoveljske soline, ki se v južnem delu občine Piran razteza čez približno 750 hektarjev, še danes vzdržujejo 700-letno tradicijo naravne in ročne pridelave soli. Ta danes nosi oznako Piranska sol z zaščitenim geografskim poreklom (slovenskih proizvodov s takšnim statusom je skupno 21) in tako med drugimi zaseda mesto slovenskega kulturnega in turističnega ambasadorja. Na letošnji svetovni razstavi Expo je v slovenskem paviljonu pozornost na primer posvečena tudi solinarski tradiciji, Piranski soli. Njene kristale, pripravljene za uživanje, še posebej solni cvet, pa prodajajo po vsem svetu, v 21 državah. Na Hrvaškem, Italiji, Združenih držav Amerike, Japonskem, Litvi, Poljskem, Avstriji, Makedoniji, Švici, Nizozemskem, Belgiji, Nemčiji in drugod. Prva pošiljka je prispela tudi že v Rusijo, na Kitajskem pa jo bodo predstavili v kratkem.

Sezona solinarstva je v zagonu Sol je v preteklosti že imela gospodarsko vlogo, uporabljali so jo tudi kot plačilno sredstvo. Navdihovala je alkimiste, ki so jo skupaj z zemljo, zrakom, vodo in ognjem proglasili za enega od petih najbolj vitalnih elementov. Sol je bila močno vpeta v kulturo in družbo, svoje mesto pa je našla v različnih obredih, običajih in pregovorih. Predpisovali pa so jo tudi kot zdravilo. In prav nekaj teh značilnosti se Piranske soli drži še danes.

Še vedno ji pripada mesto naravne, kulturne, kulinarične in ekonomske dobrine, priznavajo ji tudi blagodejne učinke za telo, zaradi česar pa se je vse do danes ohranila tudi sečoveljska solna pokrajina. Njena očarljivost je večna, sezona solinarstva pa v tem času v zagonu. Zato v tamkajšnjih termah ne manjka niti priložnosti za namakanje v slanici in oblaganju z blatom, stranskima produktoma pridelave soli. Vse to si je mogoče zamisliti ob pogledu na sečoveljski krajinski park, na ta kulturni in naravni fenomen, ki svojo vrednost izkazuje tudi v biodiverziteti.

Šarm solin je večen

Lepa Vida, terme sredi solnih polj

Ne spreglejte