Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
7.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 13. 7. 2014, 7.05

8 let

Izleti na obmejna jezera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je polna jezer, v katerih se lahko namakamo v vročih dneh, a tokrat smo za izlet izbrali jezera v naši bližnji okolici.

Kriterij jezer je bil, da so blizu slovenske meje in da nudijo vsaj možnost kopanja ali namakanja. Če pa ponudijo dodatne dejavnosti, kot je veslanje na vodi, pohodniške poti okoli jezera, možnost kampiranja, pa toliko bolje. Hrvaška Najprej smo skočili na Hrvaško. Če začnemo severovzhodno, nam na zemljevidu najprej pade v oči Varaždinsko jezero ali jezero Motičnjak, ki se lahko pohvali, da ima ob športno-rekreacijskem centru Aquacity eno izmed najlepših plaž celinske Hrvaške. Veliko manjše je jezerce Trakošćansko jezero, ki pa poleg čudovitega jezera in sprehajalnih poti okoli njega nudi pogled na enega izmed najlepših in najbolj atraktivnih dvorcev na Hrvaškem, dvorec Trakošćan.

V Zagrebu imajo sredi mesta urejeno jezero Jarun, ki je priljubljeno naravno mestno kopališče. Okoli jezera je šest kilometrov dolga asfaltirana cesta, zato je jezero v vseh letnih časih priljubljeno rekreacijsko pribežališče.

Lokvarsko ali Omladisnko jezero je umetno zajezeno jezero v območju Gorskega kotarja. Če ni dan za kopanje in vam je ljubše planinarjenje, potem izberite eno izmed pešpoti, ki so speljane vse do vznožja Risnjaka. Italija Nato prestopimo hrvaško mejo in preskočimo v Italijo. Najprej nam pade v oči Doberdobsko jezero (Lago di Doberdò) , kraško jezero, ki leži v naravnem rezervatu. Doberdobsko jezero je skupaj s Cerkniškim jezerom eno izmed maloštevilnih primerov kraškega jezera v Evropi. V njem se boste težko kopali, a sprehod po kraški planoti nudi odlične razglede.

Nadaljujemo višje proti severu, v Julijskih Alpah, v občini Trbiž, kjer v neposredni bližini prelaza Predel leži Rabeljsko jezero. Rabeljsko jezero je ledeniškega izvora in je nastalo v morenski kotanji. Ljudska pripovedka razlaga, da naj bi Rabeljsko jezero nastalo zaradi tamkajšnjih trdosrčnih prebivalcev, ko tuji ženi z detecem v naročju niso hoteli nuditi prenočišča. Usmilil se je je le starček, ki je živel v koči na samem, na robu vasi. Ko je ponoči vas zajel silovit vihar, je zalil vso vas. Ostala pa je le starčkova koča, na majhnem otoku sredi Rabeljskega jezera. Tam boste na svoj račun prišli vsi, ki imate radi vodne športe, saj je v jezeru mogoče plavati in se voziti s kanuji.

Malce višje ležijo Belopeška jezera, tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera ali Klanška jezera. Pravzaprav sta dve jezeri v Mangartski dolini, v enem od najlepših delov regije. Avstrija Prestopimo mejo in pridemo v Avstrijo. V južnem delu Celovške kotline na avstrijskem Koroškem leži ledeniško jezero, Baško jezero ali Faaker See. Turkizno modro jezero se lahko v poletnih mesecih segreje do 27 stopinj Celzija in je eno najbolj priljubljenih jezer v Avstriji. Poleg športnih dejavnosti se vsako leto ob jezeru zvrstijo številni dogodki, najbolj znan je European Bike Week, največje srečanje starodobnih motorjev v Evropi, ki je vedno v prvem tednu septembra. Ob jezeru so številne kolesarske poti, pohodniške poti, kampirate pa lahko v osmih kampih.

Ne moremo mimo največjega in najbolj znanega jezera na avstrijskem Koroškem, Vrbskega jezera (Wörthersee) . Tukaj se zbirajo bogati in lepi, da v trendovskih gurmanskih restavracijah ali zasebno v dragih vilah uživajo počitnice. Stilne ture z motornimi čolni obljubljajo ekskluzivne dopustniške vtise na idiličnem jezeru. Z dolžino 17 kilometrov nudi neštete možnosti za prosti čas in šport. Na vzhodni obali je največje jezersko kopališče Evrope s 114 metrov dolgim vodnim toboganom.

Klopinjsko jezero ali Klopeiner See leži na avstrijskem Koroškem in predstavlja ostanek nekoč večjega ledeniškega jezera, ki je pokrivalo celotno območje današnjega mesta Kühnsdorf. S temperaturo vode do 30 stopinj Celzija je eno od najtoplejših alpskih jezer. Jezero Klopeiner See je zelo turistično, kar dokazuje veliko hotelov in kopališč vse naokoli.

V bližini Gradca leži jezero Schwarzl, kjer je veliko urejenih plaž, zabaviščnih parkov in seveda v času poletnih večerov veliko glasbenih festivalov. Madžarska Na Madžarskem v bližini slovenske meje ni ravno veliko jezer, v bližini Hodoša je Bajansenye, ki je znano predvsem po ribolovu.

Ne spreglejte