Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2010,
12.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 1. 2010, 12.10

8 let, 1 mesec

Dubaj – sanje milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dubaj spada v skupino sedmih neodvisnih emiratov v Združenih arabskih emiratih in je eden od najznamenitejših ter najbolj iskanih turističnih središč na svetu.

Združeni arabski emirati se nahajajo na jugovzhodu Arabskega polotoka, sestavlja pa ga sedem emiratov (emirat je področje v arabskem svetu, ki ga ima v oblasti emir – visok plemič oziroma knez). Ima značilno puščavsko podnebje, saj skoraj celo pokrajino prekriva puščava. Največ prebivalcev od vseh sedmih emiratov ima prav Dubaj, ki je v preteklosti »živel« od izvoza nafte, sedaj pa vlaga predvsem v turistični sektor.

Ena najbolj zaželenih turističnih destinacij je znana predvsem po svojih ambicioznih gradbenih projektih, ki v marsikaterem pogledu presegajo vse meje. Če lahko v Sloveniji skoraj na prste obeh rok preštejemo hotele s petimi zvezdicami, se lahko Burj Al Arab kot edini hotel na svetu pohvali s kar sedmimi zvezdicami. Drugi dve znamenitosti sta svet, ki je sestavljen iz 300 otokov, ter otok v obliki palme – oba sta nastala s pomočjo človeka. Ker je v Dubaju povprečna poletna temperatura nekaj manj kot 40 stopinj, so si zamislili kar pokrit smučarski center, kjer je temperatura vseskozi med – 1 in – 2 stopinjama. Pred kratkim pa je svet obkrožila še novica o dokončanju najvišje stolpnice na svetu Burj Khalifa, ki meri kar 828 metrov.

Burj Al Arab

Zgradba, ki je bolj znana kot hotel v obliki jadra, v višino meri 321 metrov in je drugi največji objekt na svetu, ki je uporabljen izključno kot hotel. Burj Al Arab stoji na umetnem otoku, ki je od obale oddaljen 280 metrov. Graditi so ga začeli leta 1994 in ga dokončali šest let pozneje. Hotel je zaščitni znak Dubaja in je eden najdražjih na svetu ter edini, ki se lahko pohvali s kar sedmimi zvezdicami. Cena za najmanjši apartma, velik 169 kvadratnih metrov, na noč znaša 2.000 dolarjev (nekaj manj kot 1.400 evrov). Hotel ima več odličnih restavracij – ena od teh se nahaja na višini 200 metrov in nudi prekrasen razgled na Dubaj, med tem ko se druga nahaja pod morsko gladino, mize pa so postavljene ob ogromnem akvariju, polnem različnih rib.

Svet

Umetno zgrajeno otočje, sestavljeno iz 300 majhnih otokov, je groba oblika zemljevida Zemlje, ki se nahaja štiri kilometre od dubajske obale. Otoki merijo od 14.000 pa do 42.000 kvadratnih metrov, cena posameznega otoka pa se giblje od 15 do 50 milijonov dolarjev. Površina celotnega projekta meri v dolžino devet ter v širino šest kilometrov, okoli njega pa je zgrajen valolom. Svet so začeli graditi leta 2003, januarja 2008 pa je bilo prodanih že 60 % otokov. Med lastniki naj bi bili tudi Michael Schumacher ter Angelina Jolie in Brad Pitt. Leta 2009 so zaradi finančne krize dokončanje otokov začasno ustavili.

Palma

Osmo čudo sveta, kot so jo poimenovali, so začeli graditi leta 2001 in ga kaj kmalu tudi razprodali. Zato so poleg prve in najmanjše palme, imenovane Jumeirah, začeli graditi še dve, ki pa še nista dokončani. Oblika otoka je najbolje vidna iz zraka, sestavlja pa ga 17 ogromnih palmovih vej in (seveda) deblo. Na ambicioznem otoku lahko najdemo številne luksuzne hotele, stanovanja, vile, nakupovalna središča in ogromno marino. Najbolj je novembra 2008 odmevala otvoritev grandhotela Atlantis, za gradnjo katerega so porabili 1,5 milijarde dolarjev, v njem pa je kar 1539 sob, vodni park, spa center, tenis igrišča, nočni klubi, ponujajo pa tudi možnost plavanja z delfini.

Burj Khalifa

Nebotičnik, bolje znan kot Burj Dubai, je z 828 metri najvišja zgradba na svetu in jo je moč videti z razdalje 100 kilometrov. Graditi so ga začeli septembra 2004, dokončali oktobra lani, 4. januarja pa je potekala slavnostna otvoritev. V zgradbi z več kot 160 nadstropji bo okoli 900 stanovanj, 160 apartmajev, razgledna ploščad, luksuzna restavracija, štirinadstropni fitnes center, park, 3000 parkirnih prostorov ter hotel s 160 sobami v 18 nadstropjih, ki ga je odprl modni oblikovalec Georgio Armani. Do sedaj je za najvišjo zgradbo veljal tajvanski Taipei 101, ki pa je za dobrih 300 metrov nižji od dubajskega Burj Khalifa.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, ima eno najbolj zaželenih turističnih središč že nove načrte za prihodnost. Tako nameravajo do konca letošnjega leta zgraditi 420 metrov visok stolp, imenovan Dynamic Tower, z 80 nadstropji, ki se bo vsako posebej lahko vrtelo v svojo smer. Eden od načrtov je tudi Dubailand, ki bo sestavljen iz 45 »mega« in 200 stranskih projektov. Razdeljen bo na sedem con, med drugimi na športne aktivnosti, ekoturizem, zabavo in počitek.

Ne spreglejte