Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
12.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

#dopustujdoma Zasavje #dopustujdoma Dolenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije pohodništvo Na dopustu izlet

Sreda, 23. 7. 2014, 12.10

3 leta, 11 mesecev

Dolenjski in zasavski hribi, ki jih osvojite že z malo truda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V prejšnjem članku smo pisali o štajerskih hribih, ki nudijo čudovite razglede ter so dobra izbira tudi za tiste, ki ne prekipevajo od kondicije, tokrat smo hribe poiskali južno od Štajerske.

Ne prezrite:


Zasavska Sveta gora (846 metrov) je priljubljena izletniška točka, ki se nahaja med Litijo in Izlakami. Z vrha, na katerem stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva, se odpre lep razgled na Posavsko hribovje, ob lepem vremenu pa razgled seže vse od Snežnika, prek Julijskih Alp do bližnjih Kamniško-Savinjskih Alp. Do koče se seveda lahko tudi pripeljete, ali iz Zagorja ob Savi, čez Kisovec ali pa iz Vač, čez Podbukovje.

Limbarska gora (773 metrov) je ena najbolj razglednih gora v širši ljubljanski okolici; "kraljuje" nad moravško kotlino na jugu in nad dolino Črni graben ter je z več strani zelo lahko dostopna. Z vrha je lep pogled na okoliške vrhove, v lepem vremenu pa se vidijo tudi Kamniške in Savinjske Alpe. Na vrhu stoji tudi arhitektonsko zanimiva cerkev svetega Valentina.

Koča na Bohorju (896 metrov), do katere je mogoče priti tudi z avtomobilom, se nahaja na pobočjih Bohorja. Od koče je nekaj razgleda predvsem proti jugu in zahodu, na preostale strani pa ga ovira gozd. Na Bohor se lahko pripeljete iz Sevnice, Senovega in Planine pri Sevnici. Če vas bodo zasrbeli podplati, se lahko odpravite na ogled krasnih gozdnih slapov v strmih grapah na južnih pobočjih Bohorja.

Kum, zasavski Triglav | Foto: Kum, zasavski Triglav

Lisca (948 metrov) je razgledna gora v Posavju, severno od Sevnice. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Posavsko-Zasavsko hribovje, del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Na vrh ali malce pod njega se lahko pripeljete iz Sevnice ali Rimskih Toplic. Na Lisci imajo pripravljene čudovite prostore za piknike.

Mrzlica (1122 metrov) je v zadnjih nekaj letih postala izredno priljubljena izletniška točka, koča na Mrzlici naj bi bila celo najbolj obiskana planinska postojanka v slovenskem sredogorju. Je četrta najvišja gora zasavskega hribovja in z nje je izjemen razgled, saj so vsi bližnji vrhovi precej nižji. Nanjo boste prišli po lokalni cesti iz Trbovelj ali Prebolda.

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (828 metrov) pa je ena izmed najbolj priljubljenih dolenjskih izletniških točk. Nekaj metrov stran od planinskega doma je studenec, po katerem je dom dobil ime. Studenec Gospodična, ki naj bi imel po pripovedkah zdravilne učinke, je lepo urejen in lahko dostopen. Če pa boste imeli še kaj viška energije, ste v eni uri pri Trdnovem vrhu, ki je s 1178 metri najvišji vrh Gorjancev. S prepoznavnim oddajnikom je opazen daleč naokoli, na drugo stran pa je z vrha mogoče opaziti Zagreb z okolico.

Kum je s 1220 metri najvišji vrh Zasavskega hribovja. Nekateri ga imenujejo tudi Zasavski Triglav, saj daleč naokoli ni višjega vrha. Tam stojita cerkev in planinski dom ter oddajniki na drugi strani. Razgled z vrha seže od Triglava čez Kamniške in Savinjske Alpe do vzhodne in južne Slovenije. Nanj pelje lokalna cesta iz Trbovelj.

 


Ne prezrite:

Ne spreglejte