Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 9. 2011,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 9. 2011, 14.47

8 let

Cinque Terre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sončne jesenske dni lahko izkoristite za obisk pisanih vasic, ki so ena zraven druge zrasle ob severozahodni italijanski obali.

Ob Ligurskem morju se med mestoma Levanto in La Spezia razteza območje Cinque Terre, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, obiskovalcem pa (poleg dih jemajočih prizorov) ponuja kup športno-kulturnih aktivnosti.

Kako do tja

Iz Ljubljane do Levanta je približno 600 kilometrov. Ker boste z avtomobilom (večinoma po avtocesti) do Cinque Terre tako potrebovali približno šest ur, bi bilo smiselno načrtovati dvodnevni izlet. Tako si boste tudi v miru lahko ogledali vse znamenitosti, opravili manjši (ali morda večji) vzpon, "šoping" in "zganjali" še malo romantike (v soju številnih luči imajo mesteca ponoči še poseben čar).

Predstavitev

Vsaka od petih vasic, ki skupaj tvorijo Cinque Terre, je zgodba zase. Povezujejo jih pešpoti, ki so različno dolge in zahtevne, prav tako pa so vse vasi tudi lahko dostopne z vlakom. Najsevernejša, največja in tudi najpogosteje obiskana vas je Monterosso al Mare, ki je tudi edina z lahko dostopno dolgo peščeno plažo, zato je še posebej priljubljena med mladimi obiskovalci. Z najočarljivejšim osrednjim delom se lahko pohvali vasica Vernazza, središče namreč skoraj v celoti zaobjema morje.

Južno od Vernazze na vrhu pečin leži Corniglia – vas, ki je zaradi svoje visoke lege nekoliko težje dostopna, a zato nič manj zanimiva in živahna. Še nekoliko nižje se bohoti Manarola, ki jo mnogi opisujejo kot najbolj romantično vasico in ki je z zadnjo postojanko Riomaggiore povezana s potjo zaljubljencev (Via dell’Amore).

Turistična ponudba

Večina turistov, ki prvič obišče Cinque Terre, se odloči za pohajkovanje med vasicami. Za hojo po urejenih poteh je treba plačati vstopnino, zato vam svetujemo nakup kartice Cinque Terre Card, ki vam med drugim omogoča potovanje z vlakom, ki se ustavi v središču vsake od petih vasic, vstop v nekatere muzeje, dvigala in druge znamenitosti. Obstajata dve vrsti kartic (ena vključuje prevoz, druga ne), cena pa se razlikuje glede na veljavnost (1, 2, 3 ali 7 dni) in starost oziroma status obiskovalca.

V kolikor vam sončenje, preizkušanje vin, uživanje morske hrane in pohajkovanje po romantičnih ulicah ne zadostuje, na izlet ne pozabite vzeti pohodniških čevljev, saj boste v Cinque Terre našli kar nekaj urejenih pohodniških poti, ki ponujajo nepozaben razgled na Ligursko morje, med seboj pa se razlikujejo glede na zahtevnost vzpona.

Nočitev

Če se boste odločili za dvodnevni izlet, lahko prespite v kakšni od vasic, saj je ponudbe zasebnih sob z zajtrkom ogromno. V kolikor se boste odločili za predhodno rezervacijo in prosto sobo iskali prek interneta, se dobro pozanimajte, kje se prenočišče nahaja in kje je možno pustiti avtomobil. Cinque Terre je namreč veliko območje in ime lahko daje lažen vtis, da se soba ali apartma nahajata v središču določene vasi. Druga veliko cenejša alternativa je spanje v kampu, ki se nahajajo zunaj vasic. Veliko ponudbo boste našli v mestu Levanto, kjer lahko kupite tudi vstopnico Cinque Terre Card.

Cinque Terre so izjemno priljubljena destinacija, ki jo letno obišče ogromno turistov z vseh koncev sveta. Največja gneča je spomladi in poleti, nekoliko manj pa jeseni, zato je odločitev, da se za konec tedna odpravite v sosednjo Italijo, več kot idealna. Če ste umetniška duša, s seboj ne pozabite vzeti nujnih pripomočkov za ustvarjanje, saj vam unikatnih motivov na tem mestu ne bo manjkalo.

Ne spreglejte