Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Siol z vami na dopustu ZDA počitnice Martha's Vineyard Barack Obama

Petek, 19. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Bi dopustovali kot Obama? Ne bo poceni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Barack Obama | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik s svojo družino poletje tradicionalno preživlja na Martha's Vineyard, otoku ob severovzhodni obali ZDA, ki velja za priljubljeno poletno pribežališče premožnih Američanov.

Martha's Vineyard oziroma The Vineyard, kot mu pravijo ljubkovalno, ob obali zvezne države Massachusetts je bilo nekoč pomembno središče kitolovcev, zdaj pa velja predvsem za poletno destinacijo bogatih (in znanih) Američanov. Otok je vabljiv predvsem zaradi prijetnega poletnega vremena, ki ni prevroče - temperature gibljejo okoli ravno pravih 30 stopinj Celzija -, in številnih plaž, prav tako pa velja za kraj, kjer si lahko privoščiš resničen oddih, saj v tamkajšnjih mestecih ni bučnih diskotek in divjih zabav.

Otok obiskovalce privlači s prijetnimi poletnimi temperaturami in slikovitimi plažami. | Foto: Getty Images Otok obiskovalce privlači s prijetnimi poletnimi temperaturami in slikovitimi plažami. Foto: Getty Images

Mirne, a prav nič poceni počitnice

Med ljudi, ki si želijo tovrsten dopust, se prišteva tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki z družino na Martha's Vineyard prihaja že leta. Letos bivajo v najeti hiši v kraju Chilmark in ameriški mediji so seveda hitro izračunali, koliko stanejo takšne počitnice.

Vsakodnevni prizor na Martha's Vineyard te dni: ko se predsedniška družina kam odpravi, jih spremlja kolona vozil z agenti tajne službe. | Foto: Reuters Vsakodnevni prizor na Martha's Vineyard te dni: ko se predsedniška družina kam odpravi, jih spremlja kolona vozil z agenti tajne službe. Foto: Reuters

Leta 2015 je povprečna cena najema počitniške hiške z dvema spalnicama v Chilmarku znašala dobrih 2500 evrov na teden, cena nekoliko večje hiše na najboljši lokaciji - ob obali - pa se lahko več kot podeseteri. Cene na otoku so zelo visoke tudi za domačine - stroški življenja so za 60 odstotkov višji od ameriškega povprečja, cene nepremičnin pa so od povprečja v ZDA višje za kar 96 odstotkov.

Obama letos ponočuje več kot pretekla leta

Koliko za svoje otoško poletno domovanje plačuje Obama, ni znano, je pa prav vsak njihov korak pod drobnogledom medijev, predvsem lokalnih. Tako so pri osrednjem bostonskem novičarskem portalu Boston.com opazili, da Obama na svojih zadnjih počitnicah, ki jih preživlja kot predsednik ZDA, ponočuje veliko bolj intenzivno kot prejšnja leta.

Obama na Martha's Vineyard | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kar štiri večere zaporedoma je preživel zunaj, so poudarili. A ne pričakujte, da je šlo za divje veseljačenje in popivanje - bil je na večerjah pri prijateljih ali v lokalnih restavracijah.

Še bolj natančno predsednikov dopust popisujejo pri Vineyard Gazette, lokalnem otoškem časopisu. Na njihovi spletni strani lahko preberete podroben popis dozdajšnjih počitniških aktivnosti predsednika in družine. Kaj počnejo? Občasno se odpravijo na kolesarjenje ali poležavajo na plaži, predvsem pa predsednik res pogosto igra golf.

Družinski dan na kolesih | Foto: Reuters Družinski dan na kolesih Foto: Reuters

Ne spreglejte