Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2017,
12.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča banka SKB

Natisni članek

advertorial Banka SKB

Sreda, 21. 6. 2017, 12.03

2 meseca, 1 teden

7 top destinacij za nore študentske počitnice

Vsebino omogoča banka SKB
par, počitnice, potovanja, turizem

V teh letih imamo na voljo vse, kar potrebujemo za resnično nepozabne počitnice: svobodo, čas, zdravje, radovednost, energijo, optimizem - no, vse, razen denarja. Zato poleg izbranih destinacij ponujamo tudi nekaj koristnih nasvetov, kako s študentskim delom zaslužiti dovolj za cenovno dosegljive, a kljub temu sanjske počitnice.

Kambodža | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kambodža

Naš prvi popotniški cilj je Kambodža, dežela na jugovzhodu Indokitajskega polotoka. S prenočišči za le nekaj evrov dnevno in božansko hrano še za bistveno manj, je Kambodža tako poceni, da se tujec včasih kar težko znebi občutka krivde. Kljub zlovešči senci zločinov Rdečih Kmerov je danes Kambodža povsem varna in gostoljubna država ter posebej mamljiva za tiste, ki jih zanimata duhovnost in kultura.

Posebno doživetje je ogled budističnega templja Angkor Wat, bisera s seznama Unescove svetovne dediščine, brez katerega si obiska Kambodže pravzaprav ni mogoče predstavljati. Priporočamo obisk ob zori, ko se spektakularna veduta templja kopa v rožnati svetlobi vzhajajočega sonca. Dnevni strošek bivanja v Kambodži lahko znaša že ugodnih 10-15 evrov, kar vključuje preprosto nastanitev, lokalno hrano in lokalne prevoze.

Indonezija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Indonezija

Indonezija je pravi raj za avanturistične popotnike na lovu za skrivnostmi tisočerih otokov. Dobesedno tisočerih. Nekje med 13 in 18 tisoč jih je, odvisno od tega, koga vprašaš. Raziskovanje je smiselno začeti z najbolj znanimi: Sumatra, Sulawesi, Borneo, Java, Bali, Gili … Za meditacijo in jogo na rajskih plažah bo prava izbira otok Bali.

Priljubljena destinacija mladine z vsega sveta deskarjem na vodi in potapljačem zagotavlja vrhunsko zabavo. Večina Indonezijskega arhipelaga je dosegljiva z domačimi letalskimi povezavami, ki so še v študentskem popotniškem proračunu - seveda pa ob obisku večjega števila otokov strošek hitro naraste. Okvirni dnevni strošek bivanja v Indoneziji znaša približno 30 evrov, vključno s preprosto nastanitvijo, lokalno hrano in lokalnimi prevozi. V Indoneziji te vseskozi spremljajo prijazni nasmehi domačinov, odlična in poceni hrana ter bujna vitalnost tropskega zelenja.

Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters Indija

Država tisočerih obrazov se od vznožja Himalaje spušča do belega peska Kerale in se konča v objemu Indijskega oceana. Indija je sedma največja država na svetu, zato je priporočljivo temeljito načrtovati, katere od 29 indijskih držav želiš obiskati. Izbira je pestra, od peščenih plaž Goe in čudovitih palač Radžastana do svetih gatov Varanasija in Gangesa.

Indija je tudi dežela kričečih nasprotij, sobivanja bogastva in bede. Le lučaj stran od mondenih enklav Mumbaja so cene lahko že presenetljivo nizke. Če ješ lokalno hrano in prenočuješ v hostlu, lahko brez posebnega odrekanja preživiš že za ugodnih 10-20 evrov na dan. Največji strošek so pravzaprav prevozi na daljših relacijah in četudi potuješ z vlakom v prvem razredu (v celoti klimatiziran in z obroki, že vključenimi v ceno vozovnice), ne boš bistveno ogrozil svojega popotniškega proračuna.

Peru, Machu Picchu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Peru

Dežela Inkov za relativno ugodno ceno ponuja resnično slikovita popotniška doživetja, vse od pacifiških obal do gora in džungle na vzhodu. V Peruju si lahko omisliš številne trekinge, med najbolj priljubljenimi je npr. sloviti Inca trail s ciljem v slovitem Machu Picchuju.

Za deskarje na vodi je odlična destinacija priljubljeno morsko letovišče Mancora na meji z Ekvadorjem, za plezalce pa Huaraz, ki je glavna plezalna in najpomembnejša treking destinacija v Peruju.

Obvezen je tudi obisk starodavne Inkovske prestolnice Cusco (nadmorska višina 3399 m), nedaleč od nje, v okolici Urubambe, pa si lahko ogledaš naravne soline Maras. Na meji z Bolivijo je jezero Titicaca, najvišje ležeče sladkovodno in plovno jezero na svetu, ki je po Inkovskem izročilu tudi rojstni kraj sonca. Dnevni strošek bivanja v Peruju znaša približno 30-35 evrov, vključno s preprosto nastanitvijo, lokalno hrano in lokalnimi prevozi.

Talin, Estonija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Baltske države (Estonija, Litva, Latvija)

Čeprav se včasih zdi, da so baltske države primerna destinacija le za pivska veseljačenja angleških udeležencev fantovščin, ni tako. Razlogov za priljubljenost je več. Prvi in najpomembnejši je cenovna ugodnost, saj so cene v primerjavi z zahodnoevropskimi državami resnično zelo nizke.

Drugi razlog so odlične nizkocenovne letalske povezave z večino evropskih prestolnic, tretji pa seveda naravne in kulturno-zgodovinske zanimivosti baltskega trojčka. Lega držav ob Baltiku bi le redke spomnila na rajske plaže. Prav nasprotno pa je tu mnogo lepih, neskončno dolgih peščenih plaž, ki so pozimi izhodišče za ledene ceste, poleti pa raj za turiste. Redki nastanitveni objekti ob obali so običajno lepo urejeni ter cenovno ugodni. Dnevni strošek bivanja v državah baltskega trojčka se giblje med 35 in 50 evri, kolikor boste odšteli za preprosto namestitev, lokalno hrano in lokalne prevoze.

Maroko, Casablanca | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Maroko

Maroko je za marsikaterega Slovenca morda že kar eksotična, a obenem dostopna destinacija, saj tja iz naše neposredne bližine (Trst, Budimpešta) leti nizkocenovni prevoznik Ryanair. Preplet sredozemskih in afriških vplivov je najbolj viden v tradicionalnih medinah Casablance, Rabata, Fesa in Marakeša, ki se ga še zdaj drži malce dvomljiv sloves hipijevske destinacije.

Za aktivne popotnike bo zanimiv treking po gorovjih Atlas in Rif ali izlet s spanjem v puščavi, zanimivo doživetje pa je lahko tudi obisk lokalnega hammama (tradicionalna parna kopel, podobna turški savni). Hrana v Maroku te hitro navduši, saj je okusna, raznolika in poceni, posebej očara njihov kruh na sto in en način. Dnevni stroški za preprosto namestitev, lokalno hrano in lokalne prevoze v Maroku znašajo okvirno 40-45 evrov.

Albanija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Albanija

Albanija je odlična in poceni počitniška alternativa turistično bolj uveljavljenim Grčiji, Hrvaški ali Italiji. To je divja, prvinska država, ki je množični turizem za zdaj še ni odkril – zato se z obiskom splača pohiteti. Albanijo krasijo apnenčaste gore Prokletij, grebeni nad morjem, lepe obale Jadranskega in Jonskega morja, starodavna naselja in srednjeveški arheološki biseri. Notranjost z divjim hribovitim svetom in pridihom otomanskega cesarstva je pravo nasprotje plažam s turkiznim morjem.

Albanija je relativno blizu Slovenije in primerna za obisk z avtom, tudi zato, ker je javni prevoz v tej državi slabo razvit. Zaradi nizkega življenjskega standarda so cene ugodne, dnevni stroški za preprosto namestitev, lokalno hrano in lokalne prevoze znašajo približno 30-35 evrov.

Kako do sanjske destinacije?

Z izbiro primerne počitniške destinacije običajno nimamo težav, pač pa se rado zatakne pri iskanju finančnih sredstev. To še posebej velja za študente, ki nimajo rednega vira prihodkov. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako si lahko z dobro plačanim študentskim delom omogočimo sanjske počitnice.

študij mladi šola informativni dan | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nekaj najbolje plačanih študentskih del:

- športni vaditelj (fitnes, rolanje, smučanje, plavanje …): 8-12 EUR/h

- gostinska, kuharska dela: 10 EUR/h

- prevajanje: 10-15 EUR/stran/h (po dogovoru)

- promocije, hostese: 8-12 EUR/h

- programiranje: 7 EUR/h oziroma po dogovoru

- poučevanje, inštruiranje: 7 EUR/h

- izdelava spletnih strani, oblikovanje: 6 EUR/h

- dela v turizmu, krupje: 5-7 EUR/h

- dela v gostinstvu, strežba: 5 EUR/h

Ob tem velja omeniti številne možnosti, ki jih danes ponuja internet. Nekatera dela, ki so vezana na internet, je mogoče opravljati praktično od koderkoli. Tako lahko iz viseče mreže na rajski plaži ustvarjate svoj blog in v realnem času pišete svoj potopis - če le imate dostop do interneta. Seveda je finančna uspešnost te dejavnosti neposredno povezana z obiskanostjo bloga.

Če imate dostop do interneta, znate programirati ali ste grafični oblikovalec, vam priporočamo spletne strani ponudnikov, ki iščejo proste programerje ali oblikovalce za delo na razvoju različnih spletnih aplikacij. Delate lahko od koderkoli na svetu, le v dogovorjenem roku morate opraviti zadano nalogo. Tako lahko združite prijetno s koristnim in še vedno uživate v potovanju.

Vas skrbita uporaba plačilne kartice v tujini in finančna varnost na potovanju?

Brez skrbi, tudi študentje si lahko privoščite sanjske počitnice. Izberite svojo najljubšo destinacijo, za finančno varnost na potovanju pa bo poskrbela SKB ISIC VISA debetna kartica, ki jo prejmete ob odprtju ISIC osebnega računa.

ZAKAJ ISIC PAKET S SKB ISIC VISA DEBETNO KARTICO?

skb visa | Foto:

- ker je ISIC osebni račun brezplačen;

- ker omogoča brezplačno mesečno uporabo spletne banke SKB NET;

- ker ponuja možnost polovične mesečne članarine za kartice z odloženim plačilom;

- ker omogoča 50% popust na zavarovanje Generali Turist z asistenco v tujini;

- ker vključuje SKB ISIC Visa debetno kartico, ki je edinstvena na slovenskem trgu, saj:

- združuje brezplačno mednarodno priznano izkaznico ISIC in Visa debetno kartico osebnega računa;

- omogoča brezstično negotovinsko plačevanje na prodajnih mestih in varno nakupovanje na spletu;

- si z Varnostnim SMS obveščen o vsaki transakciji s kartico

- ponuja več kot 40.000 popustov in ugodnosti v več kot 120 državah sveta;

- omogoča brezplačne dvige na bankomatih v Sloveniji in v državah EU s plačilno sredstvo evro;

- ker imaš kot imetnik ISIC osebnega računa možnost za pridobitev ugodnejšega študentskega kredita.

Naroči svojo SKB ISIC kartico na www.isic.si/skb

 

Ne spreglejte