Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
10.37

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Mastercard

Video: Gal Ancelj in Jan Lukanović
Foto: Ana Kovač in Gregor Valančič/Sportida

Natisni članek

Mastercard Ohranimo delo neprecenljivo advertorial

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 10.37

2 meseca, 3 tedne

"Kar naenkrat smo ostali brez posla in brez zaslužka"

Vsebino omogoča Mastercard

Video: Gal Ancelj in Jan Lukanović
Foto: Ana Kovač in Gregor Valančič/Sportida

Nič ni težjega od tega, ko nemočno opazuješ, kako se pred tvojimi očmi podira vse, kar si gradil v zadnjih 30 letih. Kot da bi se pred tabo podrl svet, ti pa postaneš samo nemočen opazovalec. Tako se dogaja prevozniku Miranu Štuklju iz Novega mesta, ki še vedno čaka, da se bo njegov posel po epidemiji spet zagnal.

avtoprevoznik mastercard | Foto:

Koronakriza je najbolj udarila v gostilniškem in turističnem sektorju. Mnogi so v tem času zaprli vrata svojih lokalov, nekateri pa z nestrpnostjo čakajo na spremembo. Eden izmed teh je tudi prevoznik Miran Štukelj iz Novega mesta, ki je že več kot 30 let zavezan svojim avtobusom. Najbolj uživa za volanom in na poti po svetu. A marca se mu je vse podrlo, turizem se je znašel v slepi ulici.

Tri mesece ni imel dela, danes pa je njegova branža še vedno v nehvaležnem položaju – ljudje se bojijo in strah je prinesel mrtvilo. Malo je izletov, kaj šele potovanj čez mejo.

avtoprevoznik mastercard | Foto:

Danes tako Miran z žalostjo pogleduje na svoj avtobus, ki bi ga že zdavnaj prodal in zaprl podjetje – a kaj, ko ga v tej situaciji ne bi nihče kupil. Poleg tega se mu je v poslu pred kratkim pridružila tudi hči in prav zaradi nje še vedno vztraja in sprejema prihodnost z novimi idejami.

"Moj največji strah je bil, da ne bomo več mogli odplačevati obveznosti, ki smo jih imeli, in bi s tem pripeljali firmo do stečaja."

Malo lažje sta v času karantene shajala dva obrtnika, ki sta v našem vsakdanjiku ključna mojstra za ureditev doma in popravilo naših električnih aparatov.

Serviser Mastercard | Foto: Serviser Evgen Nagode je svoj hobi iz mladosti prelevil v poklic, v katerem uživa že 26 let – popravilo električnih aparatov je njegova strast, in ko je moral spomladi kar naenkrat končati delo, je bil najprej šokiran. Na srečo pa je lahko delal v podjetjih, večinoma je popravljal klime, preostali čas pa je namenil predvsem urejanju opravil, ki so ga že dolgo čakala.

slikopleskar Mastercard | Foto: Še največ sreče je imel slikopleskar Klemen Žvokelj, ki je imel na srečo dovolj naročil za urejanje praznih hiš. Stika s strankami ni imel, delo pa je bilo popravljeno v roku in brez težav.

"Kar naenkrat smo ostali brez posla in brez zaslužka."

Če sta Evgen in Klemen kar se da dobro preživela zmanjšan obseg dela, se težave z likvidnostjo pri Miranu povečujejo iz dneva v dan. In tako bo ostalo, dokler ne bo spet zagnal motor svojega avtobusa.

Najbolj zanimiva "korona" izkušnja? Ko se je stranka zaradi njih preselila kar v avtodom - da so lahko v miru prepleskali celo hišo.

avtoprevoznik mastercard | Foto:

"Zima je za nas mrtva sezona, in ko je prišla pomlad, smo računali, da bomo začeli delati. Pa se je pojavila ta pandemija in stornacije. Kar naenkrat smo ostali brez posla in brez zaslužka."

Tako so šli najprej vsi prihranki. Krediti pa ostajajo. Najhitrejša rešitev, da bi lahko premostili težave z likvidnostjo, bi bil kakšen hiter limit na banki ali ugoden bančni kredit.

Kar 57 % podjetnikov pravi, da je epidemija na njihovo poslovanje močno vplivala. Največ sprememb so vprašani opazili pri številu naročil (66 %), težavah z likvidnostjo (39 %), plačilni disciplini strank (30 %) in težavah z dobavo materialov (28 %).

Kako naprej?

Fotogalerija
1 / 10

Klemen in Evgen na prihodnost gledata z optimizmom, saj jima dela ne zmanjkuje. O digitalizaciji poslovanja ne razmišljata, saj sta zadovoljna. Dela je še preveč, v šali pove Klemen, ki bi sicer z veseljem svoje storitve oglaševal tudi prek spletnih platform, ampak se boji, da potem ne bi več zmogel vsega dela.

Fotogalerija
1 / 6

Podobno razmišlja tudi serviser Evgen, ki pa si pušča odprta vrata v prihodnosti tudi za drugačen način plačevanja. Da bi k strankam prišel kar s POS-terminalom in bi jim tako omogočil brezstično plačevanje. To bi bila prava posebnost v njegovi branži, saj ne pozna nobenega obrtnika, ki bi to ponujal.

Fotogalerija
1 / 5

Malo več sodobnih poslovnih prijemov bo moral uporabiti Miran. Turizem se spreminja, in če smo še lani množično dopustovali na vseh koncih sveta, je danes prisiljen razmišljati o drugačni ponudbi. Butični turizem je prihodnost, ki jo bosta razvijala skupaj s hčerko. Novo ponudbo s pretežno domačimi destinacijami bi predstavila tudi prek spleta, kjer bi svojim strankam omogočila tudi spletne rezervacije in plačila. Do zdaj je to potekalo večinoma prek telefona.

V juliju 2020 je nakup prek spleta opravilo skoraj tri četrtine (74 %) vprašanih, ta odstotek pa raste (vir: Mediana, julij 2020). Pojavnost na spletu in e-poslovanje sta danes neizogibna za vse, ki želijo tudi v negotovih časih ohraniti odnose s svojimi strankami. Treba je razmišljati o selitvi poslovanja v spletno okolje, ki omogoča, da se produkte in storitve predstavi širše. Mastercard zato ponuja rešitve za vzpostavitev elektronskega poslovanja, ki omogočajo ohranjanje konkurenčnosti in hkrati zagotavljajo pravočasno pripravo na nove standarde varnega spletnega nakupovanja, ki jih januarja 2021 prinaša nova Evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2).

Odkrijte, kako nadgraditi vaše poslovanje z rešitvami Mastercard®

Izpolnite spodnji obrazec in se dogovorite za sestanek na vaši banki, kjer vam bodo uredili vse potrebno za pridobitev rešitev Mastercard.

Ne spreglejte