Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

otroška glasba otroci dojenček otroška psihologija

Petek, 10. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Znanstveniki trdijo: Ta pesem vsakega malčka spravi v dobro voljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
dojenček, otrok, smeh | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Je res mogoče ustvariti glasbo, ki bo pozitivno vplivala na prav vsakega malčka? Britanska psihologa trdita, da jima je uspelo točno to.

O vplivu glasbe na razpoloženje odraslih je bilo opravljenih že mnogo raziskav – znanstveniki so dognali, da nas določene kombinacije tonov spravijo celo do solz. Veliko manj znanega pa je o vplivu glasbe na majhne otroke, saj ti, če ne drugega, še ne znajo pojasniti, kaj jim je všeč in kaj ne, ob čem se počutijo dobro in ob čem ne.

Zdaj pa smo menda dobili skladbo, ki malčke znanstveno potrjeno spravi v dobro voljo. Ustvarila sta jo razvojni psiholog Caspar Addyman in glasbena psihologinja Lauren Stewart v sodelovanju s priznano glasbenico Imogen Heap, pobudnik projekta pa je bilo britansko podjetje Cow & Gate. Gre za proizvajalca mlečnih izdelkov, med drugim nadomestnega mleka za dojenčke, ki je želelo svojim kupcem podariti "pesem, ki bi znanstveno dokazano osrečila otroke".

Dojenčki obožujejo ritem, ponavljanje in visoke tone

Malčke praviloma privlačijo skladbe z izrazitim ritmom. | Foto: Thinkstock Malčke praviloma privlačijo skladbe z izrazitim ritmom. Foto: Thinkstock Psihologa in glasbenica so sprejeli izziv in se lotili dela. Kot so pojasnili v predstavitvi skladbe, so ključni elementi nastale pesmi poskočen ritem, ponavljanje, elementi presenečenja in visoki toni.

"Ko malčki slišijo glasbo z izrazitim ritmom, se začnejo gibati ob njej, običajno z nasmeškom," so pojasnili strokovnjaki. "Ugotovili smo tudi, da imajo radi glasbene vzorce in ponavljanje. Ker je njihov spomin bolj kratkoročen, se ob ponavljajoči se melodiji ne nehajo dolgočasiti. Istočasno pa se zelo odzivajo tudi na elemente presenečenja – na premor s tišino, spremembo tempa ali nepričakovan zvočni učinek. Še en dejavnik, ki močno vpliva na pozornost malčkov, je intonacija – višji ko so toni, bolj zavzeto in veselo bodo malčki poslušali melodijo."

Ali deluje?

Kaj je torej nastalo iz teh ugotovitev? Tale skladba:

Ali resnično deluje, boste najlažje preverili, če jo boste preizkusili na svojem malčku. Vsekakor poročajte o rezultatih!

Ne spreglejte