Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
18.37

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

5

Natisni članek

varanje partnerski odnos VeronikaSvetuje

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 18.37

5 let, 10 mesecev

"Ženo sem res velikokrat prevaral" #VeronikaSvetuje

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

5

seks, prevara | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec je bil v preteklosti ženi pogosto nezvest, zdaj pa si želi znova pridobiti njeno zaupanje. Pravi, da čuti, da ga žena želi zapustiti, on pa si ne predstavlja življenja brez nje.

Pozdravljeni,

pogosto prebiram vaše kolumne, ker se teme velikokrat dotikajo tudi mojega primera, tokrat pa bi vas rad vprašal za nasvet. Ženo sem res velikokrat prevaral, in čeprav sem ji obljubil, da tega ne bom več počel, je večkrat odkrila, da sem ji lagal, kar jo je vsakič znova strlo. Lahko si predstavljate, da od najine zveze ni ostalo kaj dosti.

Mogoče se vam bom zdel brezupen primer, ampak zdaj tega res ne počnem več, žena pa mi zaradi slabih izkušenj iz preteklosti tega ne verjame več in niti noče ničesar slišati več o tej temi.

Oba sva izobražena, imava vsak svoje uspešno podjetje, sva dobro situirana, otroci so že veliki, nič nama ne manjka, a zdi se mi, da čaka na prvo priložnost, da bo odšla na svoje. Vem, da bi moral prej misliti, a res je ne bi rad izgubil, ker imava veliko skupnega in se sicer dobro razumeva.

Ne predstavljam si, da bi življenje preživel s katero drugo. Za nazaj ne morem ničesar popraviti, zanima me, kako lahko ravnam vnaprej. Kako lahko spet pridobim njeno zaupanje? Sem namreč brez idej. Ne vem, kako naj se tega lotim. Ker sem bolj zaprt vase in težko delim svoje občutke, se težko pogovarjam o tem, vem pa, da vse tone navzdol in se mi zdi, da nad tem nimam nobenega nadzora. Kaj je potrebno, da bi lahko spet zgradil zaupanje, kako lahko dosežem, da mi bo vsaj malo verjela?

Hvala za vaše nasvete - pretekle in prihodnje.

Lep pozdrav,

Stane

Imate tudi vi težave v partnerskem odnosu ali vprašanja o njem? Pišite nam na e-naslov veronikasvetuje@tsmedia.si. Na vaša vprašanja bo odgovorila psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Preberite še preostale Veronikine nasvete:


Veronika Podgoršek | Foto: Aleksandra Saša Prelesnik Foto: Aleksandra Saša Prelesnik Spoštovani gospod Stane,

pravzaprav kar zlahka verjamem, da od vajinega odnosa ni ostalo kaj dosti. Vsaj tistega potrebnega ne. In zelo, zelo verjetno je, da vas občutki ne varajo, da bo žena, ko bo zbrala dovolj moči, odšla. Ja, v mnogih primerih je namreč oditi precej težje kot ostati, pa čeprav v nezadovoljujočem, slabem ali zlorabljajočem odnosu.

Dejstvo je, da že enkratno prevaro zelo, zelo težko oprostiš. Seveda je to odvisno od posameznika in od partnerjevega odnosa oziroma tipa afere ali pa vzrokov. Vseeno pa so mnoge prevare še toliko težje. Zaupanje se prelomi, izgubi že ob prvi izdaji. Vendar pa se težava poglablja prav ob tem, ko se laže, skriva, prikriva naprej.

telefon
Trendi "Na moževem telefonu sem videla sporočilo neznanke, to mi ne da miru" #VeronikaSvetuje

Pri mnogih parih se namreč dogaja, da ko se prevara razkrije in se ta nemudoma konča, tisti, ki je prevaral, deluje transparentno in kaže iskreno željo po vnovičnem zaupanju, po zbližanju in se za odnos iskreno trudi, saj želi, da se zaupanje sčasoma okrepi.

Najtežje pa je, če si po prevari prevaran še enkrat, dvakrat ... to je večinoma smrt za vnovično zaupanje. Večkrat, kot si v nekem odnosu izdan (pa nimam v mislih le prevare z neko zunanjo osebo), bolj si razočaran, osamljen in v sebi do te osebe čustveno otopel, mrtev. Če ni tako, se vprašamo, kaj se dogaja z osebo, ki v takem odnosu ostaja, vse to tolerira, ohranja, glede na vzorce celo omogoča … Po drugi strani pa je dejstvo, da imamo takih odnosov veliko.

sodelavci
Trendi "Žena se je zapletla s sodelavcem, boli me za umreti" #VeronikaSvetuje

Spoštovani gospod Stane, po vsem tem je pričakovati občutke ljubljenosti, željenosti, nežnosti in zaupanja praktično utopično. Lahko pa ste zdaj vse tisto, kar niste bili in se danes tega zavedate. Verjamem, da bi obrnili čas nazaj, ko vidite ves ta nesmisel in pogorišče. A to ne gre, lahko pa ste do žene takšni, kot ste bili do vseh teh ljubic, ki jih danes ni nikjer več.

Komunikacija naj bo prijazna, predvsem pa se držite tega, kar rečete (kam greste, kdaj pridete domov …). Za drugo ji je verjetno tako vseeno oziroma se ji telo po vseh teh letih celo upira. Lahko, da bo našla v sebi še kakšno bilko, ki bo zaživela, in bosta našla skupne prijetne, lepe in mirne trenutke, lahko pa tudi ne.

Ne spreglejte