Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 13.57

8 let

Uro gibanja na dan za pravilen otrokov razvoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malčki se neprestano gibljejo, a ko pridejo v starejša otroška leta, potrebo po fizični aktivnosti lahko zamenja sedenje za računalnikom in pred televizijo.

Pasivne aktivnosti, kot so igranje igric ali sedenje pred računalnikom ali televizijo, v poznejših otroških letih lahko prevladajo nad fizičnimi aktivnostmi. Če je malček še nedolgo nazaj neprestano tekel naokoli, se to že kmalu lahko spremeni. Z leti lahko postane počasen zaspane, ki ga je treba neprestano nagovarjati, da naj se vendarle loti kakšne rekreacije.

Za optimalen razvoj otroka je namreč pomembno, da se na dan giblje vsaj eno uro. Na tak način se bo njegovo telo razvijalo na zdrav način, mogoče bo preprečiti razvoj kakšne od številnih kroničnih bolezni, zmanjšano pa bo tudi tveganje za povečano telesno težo.

Otroku predstavite čim več različnih fizičnih aktivnosti Pri spodbujanju otroka k redni telesni aktivnosti je pomembno to, da v njej uživa. Le skozi veselje do določene aktivnosti bo na tem področju mogoče doseči določeno stalnost. Zato je pomembno, da otroku predstavite čim več iger, plesov in športov, med katerimi bo že našel vsaj eno aktivnost, ki mu najbolj ustreza.

Začnete lahko že doma, in sicer s tem, da z otrokom plešete. Popoldne preživite na kolesu ali se z njim lovite. Otrokom, mlajšim od deset let, bodo všeč tudi skupinski športi, pri katerih se je treba veliko gibati.

Kakšen tip je vaš otrok? Otroci imajo različne športne sposobnosti. Nešportne je težje spodbuditi k fizični aktivnosti, pogosto pa so v športih manj uspešni od vrstnikov. Zato je dobro zanje poiskati mogoče neko drugo obliko gibanja, ki ni vezana na določen šport, temveč je to lahko ležerna vožnja s kolesom in prijatelji na primer.

Ležerni otroški športnik ima sicer rad šport, a ne organizirane in kolektivne oblike, kot sta na primer nogomet ali košarka. Takšnega otroka ne spodbujajte, da se vpiše v športni klub, saj ga rezultati ne zanimajo. Lahko pa ga podprete pri tem, da razvije zdrave navade, kot je na primer redna hoja.

Športni tip otroka je usmerjen k doseganju ciljev, to mu daje zagon in spodbuja njegovo zanimanje. Takšnega otroka je dobro spremljati, da ga šport vseeno ne bo preveč fizično in psihično obremenil.

Ne spreglejte