Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
14.39

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Si.mobil

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

zasvojenost Mali junaki Si.mobil advertorial pametni telefon mobilni telefon otrok

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 14.39

2 meseca

Uporaba telefona pri otrocih (video)

Vsebino omogoča Si.mobil

Video: Dean Gostimirovič

Da ali ne? Nihče vašega otroka ne pozna tako dobro, kot ga poznate vi. Torej ste prav vi najbližje odgovoru.

Kljub vsemu je dobro prisluhniti strokovnjakom, ki jih zanimajo razvojni, psihološki in socialni vidik uporabe telefona pri otrocih. Kdaj je razlog za nakup prvega telefona upravičen in v katere namene je njegova raba upravičena, nam je pojasnila Andreja Urbanec, knjižničarka in prof. geografije iz Osnovne šole Orehek Kranj.

Kdaj je pravi čas za nakup prvega mobilnega telefona?

Staršem naj bo edino merilo otrokova zrelost. Treba si je odgovoriti na vprašanje, ali otroku dovolj zaupamo, da se bo držal dogovorjenih pravil rabe telefona, in ali je dovolj poučen o pasteh, na katere lahko naleti, na primer prevelika poraba, brskanje po spletu, telefon kot kompenzacija za pristno druženje in zabavo.

"Namesto da prepovedujemo, raje otroka opozorimo na pasti in ga naučimo varne rabe. Saj vsi vemo, da je tisto, kar je prepovedano, najbolj mamljivo," nam je pojasnila Urbančeva.

Skupaj se dogovorimo, zakaj bomo uporabljali telefon

"Če raba telefona pomeni, da nam olajša logistiko in organizacijo naših obveznosti in dejavnost, je vsekakor nakup smiseln. Prav tako ga danes že uporabljajo kot pomoč pri učenju, saj obstajajo razne aplikacije, ki jih uporabljamo pri določenem predmetu. Da pa bi ga imeli za igranje igric, ni smiseln nakup, za to lahko otrok uporablja računalnik," meni prof. Andreja Urbanec. "Ne pozabimo pa, da smo sami najboljši zgled. Če bomo pri kosilu sami gledali na zaslon, bomo težko od tega početja odvrnili otroka."

"Hitro je lahko preveč"

Odvisnost od naprav, tudi telefona, danes ni več neznanka, ampak prepogosto dejstvo, ki kaže na to, da se preveč zatekamo k napravam, namesto da bi bile le pripomoček, ki naj bi nam nekaj olajšal, nas informiral. Ko pa njihova raba postane nadomestek za socialne stike, kratkočasenje in da vso našo pozornost preusmerijo vase, je to alarm, da se moramo ustaviti in prevetriti resnične potrebe od namišljenih.

Kako prehitro nas potegne vase, lahko vidimo, saj pogosto tako otroci kot odrasli kot hipnotizirani gledajo v zaslone, ne da bi se zavedali, kaj se dogaja okoli njih.

"Za otrokov razvoj pretirana uporaba telefona zagotovo ni dobra. Če ga uporablja pametno, pa je dobro, saj si lahko pomaga na primer pri šolskih nalogah, pri pouku si lahko pomagajo z dostopom do spletnih učilnic … V takih primerih je koristen, poučen in uporaben," meni Urbančeva.

Ne spreglejte