Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

rak dojke Europa Donna Tanja Španić rožnati oktober infografika

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 11.00

3 leta, 6 mesecev

Mobilna aplikacija za samopregledovanje dojk: Breast Test

Tri minute v mesecu, ki vam lahko spremenijo življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Rak dojke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Samopregledovanje dojk je besedna zveza, ki jo imamo v malih možganih, a jo preredko udejanjamo v praksi. "Vzelo vam bo le tri minute enkrat na mesec, a te minute vam lahko spremenijo življenje," ob rožnatem oktobru, mesecu boja proti raku dojk, vsem na srce polaga nekdanja bolnica z rakom Tanja Španić, generalna sekretarka združenja Europa Donna.

V Sloveniji smo še vedno premalo ozaveščeni

Tanji Spanić so bolezen raka dojk diagnosticirali pri 26 letih. Danes je zdrava in dela kot generalna sekretarka združenja Europa Donna, ki javnost ozavešča o pomembnosti zgodnjega odkrivanja sprememb. Te najlažje opazimo z mesečnim samopregledovanjem dojk. (Arhiv Europe Donna). | Foto: Tanji Spanić so bolezen raka dojk diagnosticirali pri 26 letih. Danes je zdrava in dela kot generalna sekretarka združenja Europa Donna, ki javnost ozavešča o pomembnosti zgodnjega odkrivanja sprememb. Te najlažje opazimo z mesečnim samopregledovanjem dojk. (Arhiv Europe Donna). V Sloveniji smo še vedno premalo ozaveščeni o samopregledovanju dojk, poudarja Tanja Španić, doktorica veterine, raziskovalka, ljubiteljica plesa in generalna sekretarka slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Če poznamo svoje telo, spremembe opazimo hitreje

"Na predavanjih, ki jih imamo v številnih slovenskih krajih, običajno slišimo, da se ženske pregledajo samo občasno ali pa počakajo na pregled pri ginekologu, kar se zgodi na vsakih nekaj let in kar je bistveno premalo. Zdravnik vas namreč vidi le na nekaj let in ne pozna vseh sprememb v vašem telesu, če ženska pozna svoje telo, pa lahko spremembe opazi precej zgodaj. Če se zavedamo svojega telesa in smo v stiku z njim, lahko tudi preostale spremembe prepoznamo hitreje, kot bi jih sicer.

Več kot 50 odstotkov žensk k zdravniku zelo pozno ali celo prepozno

V Sloveniji več kot 50 odstotkov žensk k zdravniku pride šele, ko bolezen že napreduje. Ob tem je zanimivo, da se po pomoč k zdravniku prej zatečejo starejše bolnice, medtem ko 40 odstotkov žensk, mlajših od 40 let, zdravnika obišče šele takrat, ko je bolezen že lokalno napredovala. To pomeni, da se je razširila na primer na bezgavke.

Težava mladih bolnic: zdravniki jih prehitro odslovijo

Zgodbo Katje Forštner, ki je za rakom dojk zbolela pri 28 letih, bomo predstavili v nedeljskem intervjuju na siol.net/trendi. | Foto: Ana Kovač Zgodbo Katje Forštner, ki je za rakom dojk zbolela pri 28 letih, bomo predstavili v nedeljskem intervjuju na siol.net/trendi. Foto: Ana Kovač A to ni edina težava mladih žensk, ki se srečajo z rakom dojk.

"Težava pri mladih bolnicah je pogosto tudi v tem, da jih zdravniki velikokrat ne jemljejo resno in jih odslovijo z odgovorom, da so premlade za raka," opozarja Španićeva, ki se je z diagnozo rak dojke srečala pri rosnih 26 letih.

Zgodbo o odslavljanju zdravnikov je z nami delila tudi mlada Velenjčanka Katja Forštner, ki jo bomo jutri gostili v nedeljskem intervjuju.

Zelo občutljive so tudi ženske med dojenjem, zaradi mastitisov (vnetij) pa se rakave spremembe lahko hitro spregledajo, dodaja Španićeva, nekdaj tudi vodja Sekcije mladih bolnic z rakom.

Ni vse rak

Vsaka sprememba v dojkah še ne pomeni, da ima ženska raka, miri Španićeva, zato tudi, če ob samopregledovanju zatipate bulico v dojki, ni razloga za paniko.

Rakavih sprememb v dojkah je le 20 odstotkov, vse preostalo so benigne spremembe (od tumorjev, cist, maščobnih sprememb, fibromov iz vezivnega tkiva, vozličev …).

Vsaka sprememba v dojkah še ne pomeni raka, jo je pa treba pregledati in spremljati. | Foto: Thinkstock Vsaka sprememba v dojkah še ne pomeni raka, jo je pa treba pregledati in spremljati. Foto: Thinkstock

V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli skoraj 1.300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti sta ključni predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Vsaka sprememba MORA biti pregledana

A kljub temu, poziva Španićeva, "je treba vsako spremembo pregledati in stvari priti do dna". Sogovornica je bulico na dojki odkrila sama, k sreči pa v nadaljevanju iskanja odgovorov naletela na zdravnika, ki ji je kljub njeni mladosti prisluhnil in jo takoj poslal na nadaljnje preiskave. 

Po navodilih, ki jih je izdal Onkološki inštitut in so namenjena vsem ambulantam za bolezni dojk, mora biti vsaka bulica obravnavana v dveh tednih. "Žal odzivi s terena kažejo, da ni vedno tako," razlaga Španićeva.

Kdaj si je treba pregledati dojke?

Dojke si je treba natančno pregledati od 7. do 10. dan po začetku menstruacije oziroma na izbran dan v mesecu, če ženska menstruacije nima. Najpogosteje ženske pregled opravijo med prhanjem, vzelo pa vam bo tri minute časa.

Breast Test - mobilna aplikacija za samopregledovanje dojk

Kot spodbudo in opomnik za termin v mesecu, ko je samopregledovanje dojk najbolj učinkovito, so slovenski razvijalci pred petimi leti razvili mobilno aplikacijo Breast Test - Zaupaj svojim rokam za zdravje dojk.

Aplikacija vsebuje menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi pravilen postopek samopregledovanja dojk.

Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi prek spletne strani breast-test.com, kjer so na voljo spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom na samopregledovanje, predstavitev postopka in nasveti za zdrav način življenja.

Aplikacija za pametne telefone je nastala v sodelovanju Europe Donne s farmacevtsko družbo Roche, zavodom Med.Over.Net ter družbama Samsung in Microsoft. Na voljo je že v 14 jezikih, od nastanka pa je zbrala že več kot 33 tisoč prenosov.

Rak dojk mobilna aplikacija Breast Test | Foto:

Opomnik s preprosto uporabo

Tanja Španić je prepričana, da takšno samopregledovanje bistveno pripomore k hitrejšemu odkrivanju sprememb na dojkah.

"Aplikacija je pomembna zato, ker nas spomni na samopregled. Uporaba je preprosta. Ženska izpolni podatke o dolžini ciklusa, aplikacija pa potem izračuna datum ovulacije in jo opozori na dan samopregleda.

Da je samopregledovanje pomembno, kaže podatek, da večina žensk do 50. leta starosti še vedno sama odkrije spremembe v dojkah. Namen aplikacije je, da ženske čim bolj zgodaj začnejo pregledovati in spoznavati dojke.

"Prej ko bomo zaznale spremembe, tudi manjše, boljši bodo rezultati zdravljenja."

Spanićeva poudarja, da želijo pri Europi Donni doseči, da bo ženskam samopregledovanje enkrat mesečno postalo tako samoumevno, kot nam je samoumevno na primer umivanje zob.

Rak dojk mobilna aplikacija Breast Test | Foto:

Rak dojk mobilna aplikacija Breast Test | Foto:

Kako pogosto si pregledujete dojke?

  • Redno.
    31,11 %
    14 glasov
  • Občasno.
    48,89 %
    22 glasov
  • Nikoli.
    20,00 %
    9 glasov
Oddanih 45 glasov

 

Ne spreglejte