Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
17.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

starševstvo

Sreda, 7. 9. 2016, 17.01

6 let, 6 mesecev

TOP 5 stvari, po katerih si vas bodo zapomnili vaši otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Družina starši otrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tudi odnos med partnerjema ter kritike in pohvale, ki jih namenite vašim otrokom, so ena od stvari, ki bodo otroke tudi v odrasli dobi spominjale na vas.

Otroci se svojih staršev spominjajo po najrazličnejših razlogih. Lahko da gre za značajsko lastnost, za potezo, ki jih je pustila odprtih ust, ki jih je prizadela ali postavila na realna tla.

Ameriški pastor Dave Willis, ki je skupaj s partnerico Ashley oblikoval skupnost Močnejše zakonske zveze, z namenom krepitve zakonskega odnosa, jih je skrčil v seznam petih najpomembnejših točk.

Česa se bodo torej otroci najbolj spominjali?

1. Trenutkov, ko so se zaradi vas počutili varne (oziroma trenutkov, ko jih je bilo v vaši družbi strah)

Vsak otrok je ranljiv in vsak si želi biti varovan. Otroci se bodo po mnenju Willisa prav posebej spominjali trenutkov, ko ste izpod njihovih postelj podili strahove in jih pestovali, ko so jih mučile nočne more. Enako se bodo spominjali tudi obratnih situacij, ko bo starševski temperament udaril na plano v najbolj negativni luči.

Logično  in naravno je, da starši jezo pokažejo tudi pred otroki, pravi pastor, a ob tem je še pomembnejše, da se otroci ves čas v prisotnosti svojih staršev počutijo varno.

Družina starši otrok | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Trenutkov, ko ste jim namenili vso svojo pozornost

Otroci ljubezen svojih staršev merijo tudi v količini pozornosti, ki jim jo namenjate. V tem, kolikokrat prekinete svoje delo in se posvetite otrokovi ad hoc sklicani čajanki, skakanju na trampolinu ali brcanju žoge.

Vzemite si čas za te trenutke pozornosti, svetuje Willis, kajti prav to bodo trenutki, ki vas bodo prikazali v najlepši luči.

3. Odnosu, ki ga kažete do svojega partnerja ali partnerice

Otroci svoj pogled na ljubezen gojijo prav na odnosu, ki so mu priča doma. Način, kako oče obravnava mamo otrok ali obratno, je v otroških očeh namreč zelo pomembna stvar.

Pastor svetuje, naj starši skušajo vzpostaviti tak zakonski odnos, ki bo otrokom nudil pozitivno sporočilo o zakonski zvezi. S prijaznim odnosom se bodo tudi otroci počutili bolj varno.

Starši prepir družina otrok | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Kritike ali potrditve in pohvale

Otroško srce je kot vlažen cement, pravi Willis. "Vtisi, ki jih bodo deležni v zgodnji starosti, se bodo z leti samo še bolj zacementirali."

Svoj občutek identitete, sposobnosti in lastne vrednosti bodo razvili prav na podlagi besed, ki jim jih izrečete v teh najbolj rosnih letih.

Del starševske naloge je, da otroke popravljate in disciplinirate, vendar se potrudite, da bodo vaše besede še vedno polne ljubezni, poguma in pozitivnih potrditev.

Družina starši otrok | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Družinske tradicije

Otroci imajo sicer radi spontanost, a si hkrati želijo tudi predvidljivosti. Willis je prepričan, da se bodo vedno radi spominjali "tradicij", ki jih uvedete, pa naj bo to tradicionalni ogled filma ob koncu tedna, tradicionalna počitniška lokacija ali način, na katerega obeležujete praznovanja ali druge praznike.

Bodite kreativni in si izmislite tradicijo, ki jo bodo vaši otroci z veseljem vpeljali tudi v svojo družino in ta naprej.

Ne spreglejte