Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Miklavž miklavževanje prazniki prazniki

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 10.50

6 let, 7 mesecev

Ste bili pridni ali vas bodo nocoj obiskali parklji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
sveti Miklavž | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nocoj bo otroke, kje pa tudi odrasle, obiskal prvi od decembrskih dobrih mož, sveti Miklavž.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom s suhim sadjem, piškoti in drugimi manjšimi darili obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo.

Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja, na katerih bo sveti Miklavž s spremstvom obiskal posamezne hiše, prireditve in tudi središča več slovenskih mest.

V Ljubljani se je v soboto začel Miklavžev sejem, danes ob 17. uri pa bo potekal Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Pri tem bodo Miklavža spremljali parklji, vragi in zbor angelčkov, ki bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone.

Tako je otroke na lanskem Miklavževem sprevodu obdaroval ljubljanski župan. | Foto: Bor Slana Tako je otroke na lanskem Miklavževem sprevodu obdaroval ljubljanski župan. Foto: Bor Slana

Miklavžev sejem bo danes in v torek tudi na Trgu svobode in Grajskem trgu v Mariboru. V Novem mestu pa bodo danes ob 17. uri na Glavnem trgu prižgali praznične luči in pričakali prihod Miklavža.

Obdarovanje je spomin na svetnikovo radodarnost

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

76 Slovencev nosi ime Miklavž

V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 76 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 718. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 906. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva.

Ne spreglejte