Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2016,
18.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

starševstvo starši otroci raziskava družina

Sobota, 9. 4. 2016, 18.23

6 let, 6 mesecev

So nam starši lagali? Ljubljenčki med otroki vendarle obstajajo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Kar je sumil prav vsakdo, ki ima vsaj enega brata ali sestro, se je izkazalo za resnično

Starši, ki imajo več kot enega otroka, imajo med potomci vedno ljubljenčka, pa naj to priznajo ali ne, trdi sociologinja Katherine Conger. Izjave, da imajo vse svoje otroke enako radi, preprosto ne držijo, je precej kontroverzen izsledek njene raziskave, ki jo je izvedla med 384 pari bratov in sester (v vseh kombinacijah spolov), med katerimi je največ štiri leta starostne razlike in ki živijo skupaj s starši.

Raziskovance je spraševala, kako občutijo odnos staršev do njih, ali se jim zdi, da so oni oziroma njihov brat/sestra privilegirani, in kako to vpliva na njihovo samozavest. Nato so podobne intervjuje opravili še z njihovimi starši.

Starejšim otrokom se zdi, da jih imajo starši raje – mlajši se strinjajo z njimi

Prvorojenci imajo praviloma občutek, da jih imajo starši raje kot njihove mlajše brate ali sestre. Eden od razlogov je verjetno ta, da so bili nekaj časa edinci, ko pa so se rodili mlajši otroci, so bili še vedno tisti, ki so prvi dosegali uspehe, pa naj bodo športni ali akademski, in tako na neki način "utirali pot".

Starejšim otrokom se običajno zdi, da jih imajo starši raje, prav tako pa imajo tudi mlajši otroci v družini občutek, da so starši pristranski do prvorojenih. | Foto: Starejšim otrokom se običajno zdi, da jih imajo starši raje, prav tako pa imajo tudi mlajši otroci v družini občutek, da so starši pristranski do prvorojenih.

Ko so jim sledili njihovi mlajši brati in sestre, so starši že vedeli, kaj pričakovati, in so bili običajno nekoliko bolj strogi in zahtevni – tako se vsaj zdi mlajšim otrokom v družini. Kot so povedali raziskovalcem, se jim je vedno zdelo, da jim starši posvečajo manj pozornosti in da so pristranski do prvorojencev, zaradi česar so bili manj samozavestni.

"To me je presenetilo," je Congerjeva dejala za novičarski spletni portal Quartz. "Naša delovna hipoteza je bila, da se prikrajšane čutijo starejši otroci."

Večina staršev je priznala, da ima najljubšega otroka

Še bolj presenetljivi so bili rezultati pogovorov s starši. Ti svojim otrokom nikoli ne bi priznali, da imajo enega od njih raje, z raziskovalci pa so bili bolj odkriti. Kar 70 odstotkov očetov in 74 odstotkov mater jim je razkrilo, da so enega od otrok bolj razvajali oziroma ga privilegirali pred drugimi.

Ne glede na to pa prav vsakega otroka vsaj občasno kljuva občutek, da imajo starši raje njegovega brata oziroma sestro, je še poudarila Congerjeva: "Prav vsakomur se zdi, da je njihov brat ali sestra sklenil boljšo kupčijo."

Ne spreglejte