Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
12.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock

Natisni članek

SPAR šola šolska torba šolske potrebščine advertorial

Petek, 23. 6. 2017, 12.00

2 meseca

Še ena obveznost, preden odidete na počitnice

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock

Čeprav so otroci z mislimi že skoraj na počitnicah, se lahko še pred brezskrbnim uživanjem skupaj z njimi pripravimo na prihodnje šolsko leto. Tako bodo počitnice res namenjene samo uživanju.

šolska torba | Foto:

Bodoče prvošolčke praviloma že kar nekaj časa pred jesenjo zanima prvi šolski dan. Lahko jih razveselimo že zdaj in se začnemo z njimi pripravljati na prvi šolski dan, da jim bo ostal v spominu kot nekaj lepega in nepozabnega.

15 odstotkov teže je že preveč

Šolska torba učenec otrok šola | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večina otrok nosi pretežko torbo. Po priporočilu pediatrov največja obremenitev otroka naj ne bi presegala 15 odstotkov njegove teže. Otrok, ki tehta 30 kilogramov, lahko tako nosi torbo, težko največ 4,5 kilograma.

Polna torba, ki tehta več kot 15 odstotkov otrokove teže, je namreč pretežka in lahko škodljivo vpliva na razvoj otrokove hrbtenice ter njegovo držo.

Otroka večkrat opozorimo, da mora torbo nositi pravilno, in sicer na obeh ramenih. Čeprav nosi težko breme, naj ga nosi pravilno. Prav tako ga spodbujajmo, da v šolo vedno nosi le stvari, ki jih tisti dan potrebuje pri pouku, nekaj vsakodnevnih potrebščin pa lahko spravlja v omarici v šoli.

Prvi šolski koraki bodo veliko lažji, če bomo otroku na začetku pomagali pripravljati šolsko trobo.

Naučite ga, da bo najprej zapolnil večji predal ob hrbtu, nato pa manjše. Tako bo teža v torbi bolj enakomerno razporejena, kar je veliko boljše za hrbtenico.

Torba na ramenih ali "troli"?

šolska torba | Foto:

Šolarji, ki se veselijo, da bodo v šolo vozili torbo na koleščkih (tako imenovano torbo "troli"), se bodo veliko lažje znašli s torbo, ki se jo nosi na ramenih. Takšna torba je veliko lažja in praktična, saj je ni treba dvigniti vsakič, ko je treba hoditi po stopnicah, vstopiti na avtobus, in je ni treba prenašati po zasneženih cestah.

Kako izbrati pravo torbo?

Torba, ki bo našega šolarja vsak dan spremljala v šolo, je najpomembnejši del šolske opreme. Otroku naj bo všeč, zato naj nadobudnež nujno sodeluje pri nakupu.

Otroci obožujejo junake iz risank. Prvošolke bodo še posebej navdušene nad potrebščinami z motivi iz risank Smrkci in Ledeno kraljestvo, medtem ko se bodo fantje zagotovo razveselili motivov iz risank Tačke na patrulji in Ninja želve.

Pri nakupu upoštevajmo estetski vidik, vendar bodimo pozorni tudi na udobje in priročnost. Če ima torba še odsevnike, da vozniki na cesti šolarja hitreje opazijo, je to dodatna prednost pri nakupu.

Glavne lastnosti dobre torbe

Šolska torba učenec otrok šola | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naramnice naj bodo široke najmanj štiri centimetre, da bo teža torbe razporejena po vseh ramenih.

Hrbtišče torbe naj bo ergonomsko oblikovano in oblazinjeno, da bo ta čim bolj prijazna do majhnega hrbta. Hrbtišče naj bo na čim več mestih v stiku s hrbtom.

Dno torbe naj bo široko in trdno, da bo šolar z lahkoto spravil vanjo vse, kar potrebuje. Prav tako naj bo stabilna, da bo lahko stala pokonci, če jo postavimo na tla.

Torba z več predali je bolj pregledna, saj je lažje razporediti vse šolske potrebščine. Tudi zunanji žepi naj bodo dovolj veliki, da bo otrok lahko vanje spravil copate ali stekleničko vode.

Trpežna torba je zlata vredna. Izdelana naj bo iz vodoodpornih in kompaktnih materialov.

Česa ne sme manjkati

šola šolske potrebščine torba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Še preden zazvoni prvi šolski zvonec, poskrbite, da bo imel otrok pripravljeno vse, kar potrebuje, da bo samozavestno zakorakal skozi šolska vrata.

Skupaj pripravite vse, kar spada v peresnico. Šole ponavadi izdajo seznam nujnih šolskih potrebščin, a lahko nekaj obveznih potrebščin, kot so likovni pribor, barvice, šilček, flomastri, svinčniki, radirke, ravnila in nalivnik, pripravite že zdaj.

Med "obvezno" opremo vsakega šolarja spadajo tudi dežnik, denarnica, različne mape, obesek za ključe, bidon za vodo, športna oprema in seveda šolske copate z vrečko zanje.

Popoln prvi šolski dan

šolska torba | Foto: Naj bo prvi šolski dan nepozaben, svojemu prvošolčku pripravite kaj posebnega.

Dan začnite s slastnim zajtrkom in obveznim fotografiranjem pred odhodom v šolo.

Po končanem pouku, ki prvi dan ponavadi ne traja predolgo, ga odpeljite na tortico, v živalski vrt, kino ali na izlet v adrenalinski park.

 

 

Vse za šolo z visokimi popusti

šolska torba | Foto:

Strošek šolskih potrebščin lahko za enega otroka znaša tudi 250 evrov in več, zato je dobro preveriti, kje lahko dobimo ugodne popuste.

Splošno znano je, da so šolske potrebščine ugodnejše še pred poletjem, ko je tudi izbira na prodajnih policah veliko večja kot avgusta.

V trgovinah SPAR in INTERSPAR ponujajo od 20 do 54 odstotkov popusta na šolske potrebščine. Na voljo so različne barvice, flomastri, zvezki, ovitki, šolske torbe, peresnice, copate in druge potrebščine za uspešno šolsko kariero. Šolske torbe so znižane tudi do 50 odstotkov, šolski set znamke Staedler pa je na voljo s 54-odstotnim popustom.

Starši, ki iščejo najugodnejšo ponudbo, bodo z junijskimi popusti pri SPARU šolsko torbo svojega šolarja veliko lažje napolnili.

Ne spreglejte