Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2016,
20.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

risanke

Četrtek, 3. 11. 2016, 20.19

6 let, 6 mesecev

Risanka Maša in medved po mnenju ruskih psihologov škodi otrokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
zaslon risanka otrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Priljubljena risanka Maša in medved, v kateri majhna deklica z velikimi nedolžnimi očmi in prikupnim nasmeškom na vse mogoče načine meša štrene dobrodušnemu medvedu, ki tolerira njene kaprice in mirno izpolnjuje vse njene želje, je po mnenju skupine ruskih psihologov najbolj škodljiva.

Ruski mediji poročajo o ugotovitvah skupine psihologov, ki je proučevala različne risane serije in sestavila seznam risank, ki otrokom najbolj škodujejo.

Ne prezrite:

Koliko risank je še zdravo #OtroškaSvetovalnica

1. Maša in medved

Po mnenju skupine ruskih psihologov je za otroke najbolj neprimerna risanka Maša in medved, ki je delo ruskih animatorjev, osvojila pa je tudi slovensko mladež.

Maša in medved | Foto:

Razlog? Prikupna deklica z nedolžnimi očmi in zvrhano malho domislic, s katerimi svojemu prijatelju medvedu povzroča sive lase, naj bi bila po njihovem mnenju preveč navihana, nesramna in slabo vzgojena.

Dovoli si veliko, pogosto gre čez mejo dobrega okusa, občasno je celo zlobna in se ne meni za posledice svojih dejanj. Po mnenju skupine ruskih psihologov bi na otroke bolje vplival nekdo, ki bi jim lahko bil vzor.

Monster High | Foto:

2. Monster High

Naslednja risanka, ki so ji ruski psihologi prisodili slabo oceno, je ameriška risanka Monster High, ki spremlja življenje potomcev slavnih pošasti.

Zmotila jih je zaradi uporabe jezika, ki naj bi negativno vplival na odraščajoče otroke.

3. Spuži Kvadratnik

Tretje mesto na lestvici risank, ki slabo vplivajo na otroke, pa so ocenjevalci prisodili risanki Spuži Kvadratnik. Osrednji lik risanke, morska spužva kvadrataste oblike z imenom Spuži, naj bi bil preveč kritičen do odraslih, tudi če mu ti namenijo pameten nasvet, do sebe pa je preveč popustljiv.

"Je sebičen, egoističen, to je vedenje, ki ga otroci ne bi smeli gledati," so zapisali psihologi.

 | Foto:

Spuži Kvadratnik je zmotil tudi katoliškega duhovnika

Niso pa ruski psihologi edini, ki jih je zmotil simpatični Spuži Kvadratnik. Nedavno se je vanj obregnil tudi katoliški duhovnik iz Novega Vinodolskega na Hrvaškem Hrvoje Poljak. Ta meni, da je priljubljena risanka v nasprotju s krščanskimi vrednotami in da otroke usmerja v grehe.

Kot pravi, vsak lik iz risanke (na primer morska zvezda Patrik in rak Gospod Rak) predstavlja enega od smrtnih grehov, ob podobah likov iz risanke našteje napuh, pohlep, pohoto, jezo, zavist, požrešnost in lenobo. Poudarja, da v risanki spoštujejo lažna božanstva.

Ljubitelji filmske umetnosti iz Varaždina so na Poljakove obtožbe odgovorili z ustanovitvijo štaba za obrambo lika in dela Spužija Kvadratnika. Na seznamu se je znašla tudi legendarna risanka Tom in Jerry, ki je psihologe zmotila zaradi nasilnega in nedostojnega vedenja.

 | Foto:

4. Tom in Jerry

Šele na četrto mesto so postavili legendarno risanko Tom in Jerry, ki vsebuje veliko agresivnih elementov in norčevanja iz enega od glavnih likov.

Članek o škodljivih vplivih nekaterih risank je bil objavljen na spletni strani svopi.ru, ki pa ne navaja izvora informacij, niti ne pojasnjuje, kdo so avtorji te raziskave.

Kaj menite vi? So omenjene risanke res tako slabe?

  • Absolutno!
    21,77 %
    434 glasov
  • Nič slabše kot katere druge.
    15,30 %
    305 glasov
  • Ne, meni so zelo všeč.
    56,12 %
    1119 glasov
  • Ne vem, ne gledam risank.
    3,01 %
    60 glasov
  • Imate drugačen komentar? Zapišite ga pod anketo.
    3,81 %
    76 glasov
Oddanih 1994 glasov

 

Ne spreglejte