Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
8.36

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča DZS

Foto: Thinkstock

Natisni članek

šolske potrebščine šolar šola DZS advertorial

Torek, 23. 8. 2016, 8.36

2 meseca, 3 tedne

Proslavite prvi šolski dan, da bo res nekaj posebnega!

Vsebino omogoča DZS

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Da bo prvi šolski dan tudi dober dan in da bo ostal v lepem spominu, se potrudite in ga naredite zares posebnega. Zato se nanj dobro pripravite in ko končno pride, ga proslavite, kot se spodobi!

Lepo po vrsti …

O tem, kako preživeti zadnjo polovičko poletnih počitnic, smo že pisali, tokrat pa se posvetimo zadnjim dnevom, ko bo treba temeljito premisliti, ali je šolar pripravljen na nov začetek. Nihče si namreč ne želi, da nas prvi šolski dan zadane kot strela z jasnega, saj tako lahko nastane pravi kaos. Kako se torej kar najbolje pripraviti?

Zadnji teden se začnite pripravljati na začetek pouka

Preverite, ali imate vse s seznama šolskih potrebščin

Prepričani smo, da ste že skrbno spisali seznam vseh šolskih potrebščin, ki jih bo šolar potreboval to leto. Če tega še niste storili, je to zdaj vsekakor prioriteta. Ne odlašajte z nakupom do zadnjega dne, saj vas takrat v papirnicah čaka največja gneča, hkrati pa je ponudba lahko že precej okrnjena.

Ste preverili, ali imate vse pripravljeno za novo šolsko leto? | Foto: Thinkstock Ste preverili, ali imate vse pripravljeno za novo šolsko leto? Foto: Thinkstock

Zadnji teden preverite, ali ima šolar vse zvezke, knjige, učbenike in mape, prav tako pa druge pripomočke, ki jih bo potreboval. Zagotovo je seznam pripravila že šola, a vseeno obstaja nekaj osnovnih predmetov, ki jih potrebuje čisto vsak šolar. To so: kakovostna in dovolj velika peresnica, svinčniki, nalivno pero, pisala različnih barv, škarje, lepilo, radirka, ravnilo, šablona, šestilo, kalkulator … Ste na kaj pozabili?

Izberite kakovostno šolsko torbo, saj bo otroka spremljala sleherni dan

Eden najpomembnejših nakupov pred začetkom šole je šolska torba. To namreč šolar na svojem hrbtu nosi čisto vsak dan, zato mora biti kakovostna in udobna, hkrati pa tudi karseda praktična. Kako izbrati pravo šolsko torbo? Sledite tem nasvetom:

Kako kupiti šolsko torbo?

  • Šolska torba naj bo kakovostna in naj nudi dobro oporo hrbtenici. | Foto: Thinkstock Šolska torba naj bo kakovostna in naj nudi dobro oporo hrbtenici. Foto: Thinkstock Izberite pravi tip torbe: Izbire je namreč veliko, od klasičnih torb in nahrbtnikov do tistih, ki se nosijo čez ramo. Pri mlajših šolarjih svetujemo klasiko: torbo ali nahrbtnik.
  • Praktični predalčki: Torba naj ima več razdelkov, da bo vaš šolar lažje ločil nekatere šolske potrebščine in jih tako tudi prej našel. Ko bo vanjo pospravljal vse potrebščine, naj najprej zapolni večji predal ob hrbtu, nato pa manjše ob strani, tako bo torba udobnejša za nošenje.
  • Široke naramnice: Naramnice naj bodo dovolj široke, da otroku med nošenjem ne bodo povzročale bolečine. Naj bodo nastavljive, če jo bo nosil več let, pa tudi zato, ker bo pozimi bolj oblečen kot spomladi, in bo treba naramnice ob menjavi letnih časov skrajšati ali podaljšati.
  • Čvrsto hrbtišče: Hrbtišče naj bo čvrsto, da se prilagaja hrbtenici, tako ta ne bo v nepravilnem položaju. Naj bo tudi oblazinjeno, da se šolar med nošenjem ne bo preveč potil.
  • Vodoodporni materiali: Če bo torba odporna proti nezaželenim vremenskim spremembam, ne bo treba skrbeti, da se bodo zmočili zvezki in knjige.
  • Prava velikost in teža: Torba ne sme biti prevelika, še posebej pa za prvošolčka, saj jo bo posledično nosil napačno, s čimer bo razvil napačno držo. Pravilo je, da naj teža šolske torbe ne bi presegala desetih odstotkov telesne teže šolarja.
  • Všečen videz: Seveda so na prvem mestu praktičnost, kakovost in udobje, a tudi videz šteje. Šolarju med nakupom torbe zato pustite svobodo pri izbiri barve in motiva.

Dan pred začetkom naj se šolar umiri in organizira

Poleti pospravljanje zagotovo ni bilo na seznamu prioritet, a zdaj je zadnji čas, da šolar uredi svoj delovni kotiček. | Foto: Thinkstock Poleti pospravljanje zagotovo ni bilo na seznamu prioritet, a zdaj je zadnji čas, da šolar uredi svoj delovni kotiček. Foto: Thinkstock

Kdaj in po kateri poti zjutraj v šolo? Da bo jutro minilo brez nepotrebnega hitenja, že večer prej načrtujte pot do šole, in sicer, kdaj, kje in s čim. Če je šola dovolj blizu, se šolar lahko odpravi peš, sicer pa je na izbiro prevoz staršev ali javni prevoz. Še posebej pri zadnjem je pomembno, da večer prej preverite vozni red, da ga šolar ne bo lovil v zadnji sekundi.  

Pospravljanje sobe, da bo pripravljena na resen začetek. To sicer šolar lahko stori že kakšen dan prej, a tudi zadnji dan ni prepozno. Ko se bo šola začela, bo imel namreč takoj manj časa za takšne naloge. Pri pospravljanju naj bo temeljit in organiziran, tako ga bo po prvem šolskem dnevu pričakala soba, pripravljena na pridobivanje novih znanj.

Preden gre spat, naj šolar pripravi oblačila za prvi šolski dan. Na prvi šolski dan je še posebej pomembno dobro počutje. Tudi oblačila imajo pri tem pomembno vlogo, saj smo, ko nosimo svoj najljubši kos, veliko bolj samozavestni. Najbolje je, da priprava oblačil zvečer ostane navada skozi vse šolsko leto, saj bo to šolarju prihranilo veliko jutranjega časa.

Dovolj spanca je ključno za dobro počutje! Šolar naj zadnji večer počitnic spi vsaj osem ur. Naj zadnje ure ne gleda televizije, kakšni dve uri pred spanjem naj se raje umiri, kaj ustvarja ali bere. Če bo nervozen zaradi velikega dne, ki je pred njim, pa ga bosta nekoliko umirila topla prha in zeliščni čaj.

Dan D: prvi šolski dan!

Šolar naj se v šolo odpravi dovolj zgodaj, da bo imel pred poukom čas malce poklepetati s sošolci. | Foto: Thinkstock Šolar naj se v šolo odpravi dovolj zgodaj, da bo imel pred poukom čas malce poklepetati s sošolci. Foto: Thinkstock

Šolar naj se zbudi dovolj zgodaj, da ne bo treba hiteti. Če je upošteval zgornje nasvete in se v posteljo odpravil zgodaj, to sploh ne bo težava. Tako bo imel zjutraj dovolj časa, da se v miru pripravi na odhod. Kozarec tople vode in osvežitev v kopalnici pa ga bosta dodatno založila z energijo.

Obvezen je hranilen zajtrk. Zajtrk je nujna stalnica, ne samo prvi dan šole, temveč vsak dan. Šolarju poskušajte pripraviti čim bolj hranilen zajtrk, ki mu bo dal energijo za začetek dneva. Vsebuje naj vsaj en kos sadja, sicer pa naj jé karkoli mu pač ustreza: kosmiče, kruh, jogurt, jajca … Le pazite, da dneva ne začne s sladkarijami!

Naj bo v šoli vsaj 15 minut prej. Najslabše, kar se lahko zgodi na prvi dan šole, je – da jo zamudite! Tako bodo šolarja že prvi dan zadeli očitajoči pogledi, česar pa nihče noče. Naj prispe pravočasno, v miru najde učilnico in poklepeta s sošolci.

Med poukom naj poskuša sodelovati že prvi dan. Otroku povejte, da je v redu, če med poukom izraža svoje mnenje in sodeluje, saj se tako lahko nauči še več. Seveda pa naj govori, ko je vprašan, klepetanje ni sodelovanje!

S sošolci naj se pogovori o hobijih. Izbira hobijev je lahko odličen uvod v pogovor. Spodbudite vašega šolarja, naj se v šoli pogovori s sošolci, kateri hobi jih zanima in katero aktivnost bodo izbrali to šolsko leto, morda bo potem odločitev lažja tudi zanj.

Ko pride šolar domov: proslavljajte!

Tortica, kino, izlet ...? Kako boste šolo proslavili vi? | Foto: Thinkstock Tortica, kino, izlet ...? Kako boste šolo proslavili vi? Foto: Thinkstock

Ni treba, da je prvega šolskega dne konec, ko se konča pouk. Ko šolar pride domov, naj dober začetek šolskega leta proslavi, kot se spodobi! Imamo deset idej, kako.

#1 V mesto na tortico: Obiščite najljubšo slaščičarno in se sladko razvajajte!

#2 Filmski večer: Doma ali v kinu, ni pomembno, samo da vključuje dober film, odlično družbo in slastno pokovko.

#3 Kulturno udejstvovanje: Da bo še bolj slavnostno, se namesto v kino odpravite na koncert ali gledališko predstavo.

#4 Piknik v parku: Vzemite odejo in malico, odpravite se v park in otroka povprašajte vse o prvem šolskem dnevu. Seveda delite tudi svojo izkušnjo, zagotovo se je še spomnite!

#5 Pobeg v gore: Kar naenkrat je moral šolar preživeta pol dneva za mizo. Da ne bo udarec prehud, se odpravite v gore in se nadihajte svežega zraka.

#6 Obisk živalskega vrta: Če tega niste storili poleti, je na prvi šolski dan idealna izbira. Druženje z živalmi in dolg sprehod po živalskem vrtu bosta vsem dobro dela.

#7 Slavnostna večerja: Ste za malce ekstravagance? Uredite se slavnostno in si privoščite malce drugačno večerjo – v restavraciji ali doma!

#8 "Fotošuting": Je vaš šolar pravi pozer? Lahko ste malce igrivi in posnamete kreativne fotografije ter prvi šolski dan obelodanite za vedno.

#9 Zadnji skok v morje: Septembra je še vroče in pravo poletje. Zakaj se ne bi torej še zadnjič odpeljali do morja in se do naslednjega poletja primerno poslovili od poletnih norčij?

#10 Družabne igre: Te so vedno dobra izbira, ko se želimo zabavati. Lahko imate večer družabnih iger v krogu družine ali pa šolar na obisk povabi svoje sošolce. Naj se le ne zavleče preveč, saj jih naslednji dan čaka šola!

S šolskimi potrebščinami ne čakajte do začetka šole!

Da ne boste z nakupi hiteli konec poletja, tik preden se začne šola, že zdaj poskrbite za šolsko torbo, zvezke, knjige in kakovostne šolske potrebščine.

Preverite akcijo DZS:

  • Ponedeljek: 30 % popusta na šolske kalkulatorje in izbrane tehnične izdelke.
  • Torek: 30 % popusta na vse šolske zvezke in mape.
  • Sreda: 30 % popusta na barvice in flomastre.
  • Četrtek: 30 % popusta na nalivna peresa in druga šolska pisala.
  • Petek, sobota in nedelja: 30 % popusta na šolske torbe, nahrbtnike in peresnice.

Preberite še:

Bliža se šola: kako nazaj "zagnati" vašega šolarja?

 

Ne spreglejte