Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2015,
12.52

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odraščanje otrok starši starševstvo

Sreda, 8. 4. 2015, 12.52

3 mesece

Pomembne prelomnice v življenju otroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsak, ki ima otroka, ve, kako čarobno je pravzaprav opazovati njegovo odraščanje. Prav dobro pa pozna tudi tiste prelomne trenutke, ki so hkrati v ponos in tudi naporni.

Starši zelo radi opazujejo otrokove "prve prelomne trenutke" – ti dokazujejo, da odrašča in napreduje. Na svojega otroka so zelo ponosni, si skrbno zapomnijo datume, ko je kaj storil prvič, te trenutke obelodanijo s fotografijami, svoj ponos kažejo na družabnih omrežjih in se hvalijo prijateljem.

Malce manj pogosto pa so znane tudi tegobe, ki jih te prelomnice prinesejo s sabo. A na koncu se vsi strinjajo, da so vredne vsakega napora.

Podiranje kupčka

Pari, ki pričakujejo otroka, so zagotovo seznanjeni tudi z izrazom "podiranje kupčka". Obstajajo cele knjižice z navodili, kako pravilno otroka pripraviti do tega, da bo izvedel to "gesto". Ta namreč med drugim preprečuje bolečine v trebuščku. Zato ni nič čudnega, ko starši kar zažarijo od ponosa, ko vidijo otroka prvič podreti kupček. A kmalu zatem je presenečenje malce drugačno – dojenček pobruha našo majico, najpogosteje tudi obraz, niti ni redko, ko posledice pristanejo na pohištvu, steni in tisti dragi novi preprogi.

Prvi zobek

Ko starši končno obvladajo cel postopek podiranja kupčka in so poleg otroka ponosni še nase, se začnejo veseliti že naslednje faze odraščanja. Kmalu se bo prikazal prvi zobek. In približno pri šestih mesecih prvi zobek pogleda na plan. Dogodek, vreden praznovanja in fotografiranja.

A kmalu se starši spet zavejo, da tudi tu ne bo šlo brez težav – ko zobki rastejo, morajo prebiti dlesen, to pa dojenček doživlja kot neprijetne bolečine. In noči brez spanca so tu.

Otrok se začne plaziti

Podiranje kupčka je otrok že zdavnaj prerasel, ima tudi že zobke in je pravo hrano. Življenje pa še ni postalo popolnoma zabavno, dokler se ta ne začne plaziti. Okrog desetega meseca tako dojenčku določeni kraji in predmeti, ki so bili zanj do takrat nedosegljivi, postanejo na dosegu roke. Starši so navdušeni!

A kmalu spoznajo tudi svoje nove naloge ob napredku dojenčka: skrivanje dragocenih predmetov, oblazinjenje pohištva, čiščenje preprog in sten, neprestano morajo biti na preži … Skoraj ne potrebujejo več dodatne rekreacije, konec dneva pa so čisto izčrpani. In neverjetno se jim zdi, kam vse je mogoče skriti dragocene predmete.

Prvič v vrtec

Kako hitro otroci odraščajo! Vsaka mama in oče bi lahko povedala, da se je prvi dan v vrtcu zgodil, kot bi mignil. Otrok raste, začel se bo družiti z drugimi otroki, starši pa bodo imeli morda spet več časa zase. Vsi se dobro pripravijo na prvi dan v vrtcu, se lepo oblečejo, pripravijo fotoaparate, kamere, stare starše in prijatelje. Mame ponavadi tudi robčke. In ko si mislijo, da gre vse tako zelo z lahkoto, nastopi čas, ko je treba otroka spustiti in mu pomahati v slovo. Navdušenje se konča: priča smo kričanju, jokanju, praskanju, obtožujočim pogledom … Kdo bi si mislil, da je vrtec tako grozna stvar.

Prva kletvica

Po nekaj mesecih smo presrečni zaradi napredka otroka, saj celo sam izrazi željo, da bi šel v vrtec. Spoznal je prijatelje, premagal je strah in ni več sramežljiv. Naučil se je veliko besed in postal zelo zgovoren, pove nam celo že celo zgodbico iz vrtca. A ta zgovornost lahko preseže meje – pride dan, ko otrok pride iz vrtca in nas preseneti s kletvico. Morda starši takrat prvič zares pomislijo, da zdaj pa otrok zares odrašča. Najtežje je začeti pogovor o lepih in grdih besedah ter tem, zakaj jih ne smemo uporabljati. Takrat je staršem kar malce nerodno.

Prva umetnina

V vrtcu naši otroci veliko ustvarjajo, ko nam prinesejo svoje risbice, glinene izdelke in ročno izdelan nakit, z njimi ponosno okrasimo dom in pisarno. Vse je super, dokler svojih risbic ne razširijo še na druge "umetniške podlage". In katere točno to so? Na novo prepleskana stena v dnevni sobi, kuhinjska omara, ki smo jo tako skrbno pazili, da se ne umaže, in celo nova obleka, ki ni bila ravno poceni.

Prva vožnja s kolesom

Po vstopu v šolo je čas, da se otrok nauči vožnje s kolesom. Ponosno gremo nakupovat kolesarsko opremo, saj bo naš otrok dejansko že sam uporabljal prevozno sredstvo. Kako velik je že, si mislimo. Kmalu pa starši spoznajo, da je bil nakup dodatne opreme, kot so ščitniki kolen in čelada, še kako pametna investicija! Kmalu po začetku kolesarskih podvigov sledi padec na trdna tla. In posledica? Močan jok, ki ga nikakor ne moremo ustaviti. Sledijo tedni govorov, da naj le poskusi še enkrat, saj mu bo vožnja kolesa kmalu v užitek.

Kaj pa … prvi zmenek?

Da, tudi zaljubljenost je faza, ki se bo vašemu otroku slej ko prej zgodila. Ste jo že dočakali? Če ste ali niste – zagotovo bo to tudi velika prelomnica za vas. Takrat se boste mogli usesti in se resno pogovoriti o odraslih zadevah. In pri teh dogodkih nikoli ni jasno, komu je bolj nerodno – otroku ali staršem. A vse to je normalno in pomeni, da vaš otrok odrašča. In lahko ste zelo ponosni nanj.

Ne spreglejte