Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 8. 2014,
15.01

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tradicija poroka prstan zaročni prstan zaroka

Sobota, 16. 8. 2014, 15.01

3 leta, 4 mesece

Koliko za zaročni prstan odštejejo Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

"Danes brez zaroke skorajda ne gre," pravita Karmen in Peter Malalan, ki se v svoji draguljarni z zaljubljenci srečujeta vsak dan. "Za zaročni prstan moški povprečno odštejejo med 500 in 5.000 evri."

V zadnjih nekaj letih trend zaroke spet narašča, saj se vedno več moških odloči svojo izbranko* zasnubiti na poseben način, z dogodkom, katerega vrhunec je seveda škatlica z zaročnim prstanom. Pri slovenskih zlatarjih in draguljarjih smo preverili, kakšni so trendi zaročnih prstanov, kakšne zaročne prstane izbirajo slovenski moški in koliko so pripravljeni odšteti za dragocen obroček.

Zaročni prstan je preprost, krasi ga diamant

"Zaročni prstani so praviloma so preprostih linij, krasi jih en sam diamant. Pravimo jim solitaire," na vprašanje, v čem se zaročni prstan razlikuje od poročnih in drugih prstanov iz njihove ponudbe, odgovarja Boštjan Arnold, vodja prodaje v Zlatarstvu Močnik. "Diamant simbolizira večnost in trdnost ljubezni."

Večina zaročnih prstanov je narejena iz belega zlata ali platine, so pa v zadnjem obdobju modni tudi prstani iz rožnatega zlata. A slovenski moški prisegajo na klasiko, razkrijeta Karmen in Peter Malalan iz Draguljarne Malalan.

Slovenski moški za zaročni prstan odštejejo med 500 in 5.000 evri Cene zaročnih prstanov se razlikujejo glede na materiale in zahtevnost izdelave, ključen pa je seveda diamant. Kakovost diamanta draguljarji ocenjujejo s štirimi C-ji: carat označuje težo diamanta, clarity njegovo čistost, color barvo in cut način brušenja.

Ko gre za denar, je meja seveda nebo, najcenejše zaročne prstane pa lahko dobite že za okoli 200 evrov. Pa vendarle so Slovenci za dragocen prstan pripravljeni seči kar globoko v žep. Po izkušnjah Malalanovih zanj odštejejo med 500 in 5.000 evri.

A koliko je stal najdražji zaročni prstan, kar so jih prodali v obeh omenjenih zlatarnah, ostaja poslovna skrivnost. Za predstavo, najdražji prstan (ta ni zaročni) v Zlatarni Močnik je ocenjen na 25 tisoč evrov.

Posvetila, vidna le pod povečevalnim steklom

Bodoči zaročenci lahko izbirajo med standardnimi kolekcijami, prstan pa lahko izdelajo tudi po željah strank. Priljubljene posebnosti so tako odlitki besedila v notranji rob prstana, posvetilo pa lahko z laserjem vgravirajo celo na pas diamanta. V tem primeru je zapis viden le pod povečevalnim steklom, gospod Malalan pa zagotavlja, da se kakovost diamanta pri tem ne spremeni.

Zaročni prstan se nosi na levi roki, v modi zaročno-poročni kompleti

Glede tega, na kateri roki se nosi zaročni prstan, velja več pravil. Ta se namreč v različnih kulturah razlikujejo, vezana pa so na vero. Katoličani naj bi po poroki zaročni prstan z leve roke premaknili na desno, pri muslimanih pa je ravno obratno.

Pri nas je običaj tak, da moški svoji zaročenki zaročni prstan natakne na prstanec leve roke. Po poroki pa se nevesta odloči, kje in ali sploh bo zaročni prstan nosila. V zadnjem obdobju so zelo priljubljeni nekakšni kompleti zaročnih in poročnih prstanov: veliko parov se namreč tudi po poročna prstana odpravi k istemu prodajalcu in izbere poročni prstan, ki se stilsko ujema z zaročnim. Tako lahko po poroki žena oba nosi na levem prstancu.

Avstralec z motorjem, zaročenko in prevelikim prstanom iz Pariza v Ljubljano

Seveda se pri svojem delu zlatarji in draguljarji vsakodnevno srečujejo z zaljubljenci. Zavedajo se, da sta izbira in nakup zaročnega prstana velik korak, zanimive pa so tudi zgodbe, ki jih pišejo zaroke.

Ena od najbolj nenavadnih, se spominjata Karmen in Peter Malalan, je tista o Avstralcu, ki je pri njih izbral zaročni prstan, nato pa svoje dekle zasnubil na potovanju v Parizu. Ker je bil srečnici prstan prevelik, je Avstralec o tem obvestil draguljarja in se z zaročenko na vrat na nos z motorjem odpeljal v Ljubljano. Tam so ju pričakali zlatarski mojstri in prstan hitro popravili. Avstralca sta se nekaj mesecev zatem oglasila tudi z vabilom na poroko.

Med krizo, stresom in negotovostjo nas naprej žene ljubezen

Peter in Karmen Malalan iz Draguljarne Malalan pravita, da je iskanje pravega prstana za zaljubljenega moškega, pozneje pa izdelovanje poročnih prstanov zaljubljenega para najlepši del njunega posla. "Sploh v današnjih časih, ko vsi govorimo o krizi, stresu in negotovosti, je ljubezen tisto, kar nas žene naprej."

* Zaročnih prstanov seveda ne kupujejo le moški ženskam, kdaj pa kdaj se opogumijo tudi ženske. Med pogostimi kupci zaročnih prstanov so tudi istospolni pari, ti prstane neredko kupujejo skupaj, nosita pa jih oba zaročenca.

Ne spreglejte