Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
19. 11. 2014,
15.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci starši osnovna šola Dušan Merc Nazaj v šolo

Sreda, 19. 11. 2014, 15.17

6 let, 7 mesecev

Kdo od osnovnošolcev zahteva preveč: šola ali starši?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Vedno več staršev tarna, da šola od otrok zahteva preveč in da sami ne zmorejo opraviti vseh obveznosti. Pa je šola staršem res naložila reševanje domačih nalog ali so si križ naložili sami?

Med starši osnovnošolskih otrok in po različnih spletnih forumih se odpirajo vedno nove debate, kako morajo dandanes starši skupaj z otroki sedeti pred knjigami in zvezki, delati domače naloge in se učiti.

Oče: Že šolska torba je tako težka, da potrebujejo vozičke

"Mislim, da se šola veliko zanaša na to. Načeloma bi moral otrok sam opravljati svoje obveznosti, a v resnici brez nas staršev pogosto ne gre. In čeprav imajo šolo dopoldan, jih popoldan doma čaka še veliko dela," nam je zaupal oče dveh osnovnošolskih otrok iz Celja.

Pri tem ga najbolj moti, da so obveznosti nakopičene ob koncih ocenjevalnih obdobij in po počitnicah, zato počitnice sploh niso počitnice. Potem so pa obdobja, ko praktično skoraj nimajo naloge.

O tem, koliko se danes zahteva od otrok, po njegovo nazorno kaže že šolska torba. Pred deset in več leti ni nihče imel šolske torbe na koleščkih, danes si naš sogovornik ne predstavlja, da bi njegova otroka, ki hodita v peti in tretji razred, vso prtljago, ki jo potrebujeta, nosila v šolo.

Ravnatelj Dušan Merc: V otroke tlačimo vedno več, pozabljamo pa na elementarno vzgojo. | Foto: Ravnatelj Dušan Merc: V otroke tlačimo vedno več, pozabljamo pa na elementarno vzgojo. Poleg šolskih obveznosti so otroci danes obremenjeni še s poplavo obšolskih obveznosti, za katere jih starši ne želijo prikrajšati. "Kot starš nimaš srca, da bi mu prepovedal," pravi sogovornik. Urniki so vedno bolj natrpani, čas je povsem organiziran, otroci pa so oropani spontane igre.

Ravnatelj: Od otrok vsi zahtevajo blazne rezultate

Da šolski sistem postaja vse bolj zahteven, zapleten in intelektualističen, priznava tudi ravnatelj ljubljanske osnovne šole Prule Dušan Merc. Kot pravi, šola sploh ni več prilagojena otrokom, ampak teoriji o šoli, napako pa so naredili populistični politiki, ki področja sploh ne poznajo.

"Kdor pozna šestletnike, ve, da ti otroci ne bodo znali niti enega tujega jezika in da je to povsem izgubljen čas. V otroke tlačimo vedno več, pozabljamo pa na elementarno vzgojo. Ti otroci so zreli za igranje na igrišču, ne pa za učenje zapletene matematike," je prepričan Merc.

Nad takšnim sistemom se pritožujejo tako učitelji kot starši, največja krivica pa se godi otrokom, opozarja ravnatelj. "Na eni strani jim pomagajo pri domačih nalogah in jim nosijo torbo, po drugi strani pa od njih zahtevajo blazne rezultat. To ni najbolj zdravo. Posledice bodo zelo hude, ljudje imajo zaradi tega lahko motnje in so depresivni."

Psihologinja: Otrokom se dela velika škoda

O problematiki smo se pogovarjali tudi s psihologinjo iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Matejo Hudoklin, ki meni, da velik del krivde za to nosijo prav starši.

V vato zaviti otroci bodo zrasli v nesamostojne odrasle, ki ne bodo znali prevzemati odgovornosti. | Foto: V vato zaviti otroci bodo zrasli v nesamostojne odrasle, ki ne bodo znali prevzemati odgovornosti.

Starši imajo danes vedno večja pričakovanja do svojih otrok in kako bi morali biti uspešni. "So taki časi, da nekaj šteje, če si uspešen. Prevladuje pa mnenje, da bolj ko si izobražen, bolj boš uspešen. Vendar menim, da sreča in zadovoljstvo nista odvisna zgolj od šole," pravi psihologinja.

Po drugi strani pa svojim otrokom vedno manj zaupajo. Kot pravi psihologinja, ki je tudi sama mama, sodobni starši želijo imeti vse pod nadzorom in otroka usmerjajo k uspehu, s tem pa jim jemljejo svobodo in predvsem samostojnost pri delu. S tem pa sami sebi nalagajo precej dela, ko popoldneve presedijo za delovnimi zvezki in knjigami.

Tako kot Merc tudi Hudoklinova opozarja, da se največja škoda dela otrokom. V vato zaviti otroci bodo zrasli v nesamostojne odrasle, ki ne bodo znali prevzemati odgovornosti, ne bodo vedeli, koliko truda je potrebnega, da bodo dosegli cilj, vedno bodo pričakovali, da bodo drugi delali namesto njih, ob prvem neuspehu pa bo bolečina precej večja kot sicer.

Ne spreglejte