Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2015,
9.46

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gibanje aktivnost otroci tehnologija mali junaki

Nedelja, 21. 6. 2015, 9.46

5 let, 8 mesecev

Kako lahko pametne naprave otroke navdušijo za gibanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski otroci se gibajo več kot njihovi vrstniki po svetu, a še vedno premalo. Med štiri stene jih priklepajo tudi tehnološke igračke in pametni zasloni. Kako lahko te obrnemo v otrokovo korist?

Konec šolskega leta za veliko otrok pomeni tudi konec organiziranih športnih dejavnosti, ki so jih med poukom deležni vsaj trikrat na teden. Ker so za otroke namesto gibanja na prostem vse bolj mamljive igre, aplikacije in druge vsebine na pametnih telefonih, tablicah, računalnikih in televizorjih, morajo biti starši in vzgojitelji bolj odločni in tudi domiselni, da otroke motivirajo za aktivnosti v naravi.

Kako to storiti in kako nam lahko pri tem pomagajo prav omenjeni pametni zasloni, svetuje študentka psihologije Nasti Šušnjara, ki se ukvarja tudi s področjem motivacije pri otrocih.

Slovenski otroci se gibajo več od vrstnikov po svetu, a še vedno premalo "Raziskave kažejo, da otroci danes manj gibajo na prostem, kot so se otroci pred 30 leti," pravi bodoča psihologinja, pri čemer doda, da se slovenski otroci gibajo več kot njihovi vrstniki po svetu, "vendar še vedno manj, kot je priporočeno".

Razlogi za to, da se otroci gibajo manj, so zelo različni. Lahko jim za aktivnosti na prostem zaradi številnih drugih obveznosti zmanjkuje časa, svoje pa dodajo tudi televizijski in računalniški zasloni, pred katerimi otroci preživijo vedno več svojega prostega časa.

Starši naj otroke spodbujajo h gibanju Nasti Šušnjara je prepričana, da se bodo otroci že znašli, če jih pripeljemo na igrišče, "saj imajo bujno domišljijo in se radi igrajo med seboj". Starši morajo otroke k temu spodbujati in jim tovrstno preživljanje prostega časa tudi omogočiti.

"Sodobna tehnologija je dokazano lahko zelo koristna za kognitivni razvoj otrok, če jo uporabljamo na ustrezen način," poudarja študentka, ki raziskuje otroško motivacijo. "Odgovornost staršev oziroma vzgojiteljev pa je, da otrokom izbirajo kakovostne vsebine, ki bodo pripomogle k njihovemu kakovostnejšemu razvoju."

Zabava je najboljša motivacija Pri tem ne smemo pozabiti na to, da smo odrasli otrokom najboljši zgled – če bomo sami prosti čas preživljali doma, za računalnikom ali televizijo, bomo otroke težje prepričali o tem, da je gibanje zdravo in zabavno.

Prav zabavni element je lahko ključen. Pomembno je, da naredimo gibanje igrivo, zabavno. "Zabava je najboljša motivacija," je prepričana.

Ne spreglejte