Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

ime starši starševstvo otroci

Sreda, 27. 4. 2016, 15.37

6 let, 7 mesecev

Bi za "popolno otroško ime" plačali 25 tisoč evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Nosečnice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Švicarsko podjetje vam za nekaj deset tisočakov poišče popolno ime za vašega otroka.

Ime, ki ga daste svojemu otroku, lahko usodno vpliva na njegovo prihodnost - tega ne trdijo le razni razlagalci in napovedovalci prihodnosti, ampak celo kakšen znanstvenik. Albert Mehrabian, profesor psihologije na univerzi v Kaliforniji, je leta 2002 celo objavil sistem, po katerem je mogoče izračunati, katera imena spodbujajo uspeh in katera neuspeh v življenju.

Otroka vam poimenujejo za dobrih 25 tisoč evrov

Da lahko z imenom vplivamo na uspeh, očitno verjame dovolj ljudi, da je iz tega mogoče narediti dober posel. Švicarsko podjetje Erfolgswelle vam namreč z zapletenim in dolgotrajnim postopkom poišče popolno ime za vašega otroka, poroča novičarski spletni portal Bloomberg. Za od dva do tri tedne analitičnega dela in za ime, ki ga ta proces "izpljune", zaračunajo več kot 25 tisoč evrov.

Z imenom svojega otroka zaznamujete za vse življenje. Je torej izbiro bolje prepustiti strokovnjakom? | Foto: Thinkstock Z imenom svojega otroka zaznamujete za vse življenje. Je torej izbiro bolje prepustiti strokovnjakom? Foto: Thinkstock

Podjetje Erfolgswelle se je sprva ukvarjalo s poimenovanjem podjetij in ustvarjanjem blagovnih znamk, lani pa so ta posel razširili še na človeške potomce. V procesu iskanja "popolnega imena" za določenega otroka med drugim preverijo, ali je potencialna imena morda že kdo zaščitil, s pomočjo zgodovinarjev pa izključijo tudi tista, ki nosijo kakšen neprijeten pomen. Marc Hauser, lastnik podjetja, je to ponazoril z lastnim primerom - njegovo ime, in sicer Marc, bi zagotovo izločili, ker je povezano s starorimskim bogom vojne.

Starši se imajo za kreativne, otroci pa trpijo posledice

Profesor Mehrabian je ob tem za portal Bloomberg dodal, da je za marsikatere starše bolje, da sežejo v žep, kot da si ime izmislijo sami. "Videl sem že primere, ko so starši svojim ubogim otrokom dali res neverjetna imena, za katera so mislili, da so kreativna in edinstvena. Če najameš nekoga, ki res ve, kaj dela, je to vredno vsakega centa. Svojega otroka res nočete obsoditi na neprivlačno ime, katerega posledice bo čutil vse življenje."

Ne spreglejte