Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

Andraž Muljavec Fotomorgana fotografija mučenje živali zapuščene živali

Sobota, 23. 9. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Andraž Muljavec: zaradi njegovih fotografij psi s tragičnimi zgodbami najdejo nov dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Andraž Muljavec, Fotomorgana | Foto Jan Lukanović

Foto: Jan Lukanović

Fotograf Andraž Muljavec je z društvom Srce za bulle našel enega najuspešnejših načinov, kako brezdomnim, zapuščenim in zlorabljenim živalim najti nov dom - s čim boljšo fotografijo.

Kranjčan Andraž Muljavec je pred okoli devetimi leti po nesrečnem padcu pristal na vozičku. Zaradi tega se je moral odpovedati prejšnji službi in svoje življenje začeti na novo – nov poklic je našel v fotografiji, s katero se je prej ukvarjal ljubiteljsko, potem pa jo je razvil v povsem profesionalno obrt. Njegovo delo obsega različna področja, od panoramske fotografije – za virtualni sprehod po Kranju je dobil več mednarodnih nagrad – do portretov. Tudi nekoliko drugačnih, živalskih portretov.

Našo pozornost je vzbudil prav s fotografijami psov, saj gre za drugačne podobe, kot smo jih vajeni pri siceršnjih fotografijah kosmatincev. Ne dela namreč kičastih fotografij ljubljenčkov, ampak so njegove fotografije bližje portretom ljudi, prek njih skorajda začutite osebnost vsakega psa.

Andraž Muljavec, Fotomorgana | Foto: Andraž Muljavec Foto: Andraž Muljavec

Grde zgodbe, ki z njegovimi fotografijami dobijo srečen konec

Morda tudi zato, ker ima večina Andraževih portretirancev za sabo grde zgodbe o zlorabi, zanemarjanju in trpinčenju. To so kužki, ki jih je društvo Srce za bulle, katerega del je tudi sam, rešilo pred žalostno usodo in jim poiskalo nov dom s pomočjo profesionalnih fotografij.

Andraž Muljavec, Fotomorgana | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

"Začelo se je precej po naključju. Portrete psov sem delal že prej, ampak je šlo za stranke, za pse, ki so jih pripeljali njihovi lastniki. Potem pa je Nataša Varmaz iz društva Srce za bulle predlagala, da bi dom za kužke poskusili iskati z dobrimi fotografijami. Seveda sem bil takoj za, začeli smo jih fotografirati in dejansko smo jim s tem zelo hitro našli nove domove," je pojasnil Andraž. Ob tem je treba poudariti, da društvo Srce za bulle še zdaleč ne pomaga samo pitbullom. "Teh je še najmanj. Imeli smo na primer 40 pekinezerjev."

Andraž fotografira tudi mucke, ki iščejo nov dom. Pojasnil nam je, kakšna je razlika med fotografiranjem psov in mačk:


Psički Bonny so zbrusili zobe, da se ni mogla braniti

Med našim obiskom je Andraž fotografiral eno od varovank društva, pitbullko Bonny. Tudi ona ima za sabo resnično grdo zgodbo.

Tako je Bonny pozirala v Andraževem studiu. | Foto: Jan Lukanović Tako je Bonny pozirala v Andraževem studiu. Foto: Jan Lukanović

"Po naši oceni ima okoli sedem let, našli smo jo na smetišču v Bosni, povsem shirano," je povedala Nataša Varmaz. "Zdaj je pri nas dober mesec in počasi z nje 'beremo' njeno zgodbo. Vse kaže na to, da so jo imeli za razplod, kotila je po dve legli letno, kar psico izredno izmuči. Prav tako so ji povsem zbrusili čekane, da se ni mogla braniti, zato predvidevamo, da so jo uporabljali tudi za tako imenovano vabo, torej za pripravo psov na borbe."

Kako je potekala rehabilitacija in kako se psička počuti zdaj?


Od zanemarjanja in zlorab do ljudi, ki se živali naveličajo

Pse, v zadnjem času pa tudi mačke, ki iščejo nov dom, Andraž fotografira že dve leti. V tem času so doživeli veliko grdih zgodb, kot je Bonnyjina, ki pa so se srečno končale – samo letos so v društvu Srce za bulle rešili več kot 500 psov. Ob tem pa je fotograf opozoril na težavo, ki se je pojavila predvsem v zadnjem času: "Začeli so nas klicati lastniki psov, ki so se živali naveličali, in nas prosijo, naj jim pomagamo oddati psa. Nekateri si recimo izmišljujejo izgovore, da je njihov otrok nenadoma postal alergičen. Tega je v zadnjem času res veliko."

Psički Bonny bodo nov dom iskali s takšnimi fotografijami:

Fotogalerija
1 / 3

Nekaterim nov dom najdejo takoj, ko objavijo fotografijo

Izkazalo se je namreč, da so Andraževe fotografije v veliko pomoč pri iskanju novega doma za pse. "Imeli smo na primer psa, ki je dom iskal sedem mesecev. Ko smo ga fotografirali in to fotografijo objavili, je dom dobil v desetih dneh. Sicer pa vsem kužkom zdaj najdemo dom v največ enem tednu, nekaterim že isti dan po objavi fotografije. Fotografije objavljamo na Facebooku, jaz na svojem profilu in društvo na svoji strani, jaz jih objavim tudi na svoji spletni strani."

Pasji in mačji "rešenčki", ki so jim z Andraževimi fotografijami našli nov dom:

Fotogalerija
1 / 8

Andraž brezdomne pse fotografira brezplačno, še več, tudi denar, ki ga zasluži s fotografijo psov, ki imajo lastnike, vloži v delo društva. "Prvega psa, ki sem ga fotografiral, sem takrat vzel k sebi v začasen dom in ko si enkrat tako blizu, tako vpleten, preprosto začutiš, da moraš pomagati in nekaj dati. Dobra dela se ti zagotovo povrnejo, morda ne takoj in zagotovo ne z zaslužkom, ampak zagotovo boš pridobil kje drugje."

Andraž Muljavec, Fotomorgana | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

V društvu Srce za bulle je Andraž od samega začetka. "Začeli smo kot majhna skupina ljudi, prodajali smo majice, kape in podobno ter tako financirali veterinarsko in drugo oskrbo teh psov. Sčasoma smo postajali vse bolj uspešni, na Facebooku imamo že čez 10 tisoč sledilcev in zdaj nam ljudje sami javljajo, kje so psi, ki potrebujejo pomoč, nam pošiljajo fotografije in videoposnetke."

"Animal bodyguards" - hrusti z mehkim srcem

Do zdaj so vzpostavili mrežo prostovoljcev po vsej državi, ki se odzovejo na prijave. Najprej obvestijo veterino in inšpekcijo, pošljejo jim foto- in videodokaze, da gre za zanemarjanje živali. Če se ne odzovejo, stopijo v akcijo sami. Imajo celo "animal bodyguards", telesne stražarje za živali, kot so poimenovali moštvo hrustov, ki se jim lastniki teh zanemarjenih psov ne upajo postaviti po robu in ki jim pomagajo pri intervencijah, če se kaj zatakne.

Animal bodyguards, zaščitniki zapuščenih in trpinčenih živali | Foto: Andraž Muljavec Animal bodyguards, zaščitniki zapuščenih in trpinčenih živali Foto: Andraž Muljavec

"Imamo svojo veterinarko, ki pse oskrbi, cepi, razglisti, kastrira oziroma sterilizira, potem gredo k frizerki, da jih 'poštima', potem pa je vsak pes pri nas, dokler ga ne spoznamo. Poznati je namreč treba karakter vsakega psa, da vemo, komu ga lahko oddamo," je še pojasnil Andraž.

"Vse pse oddajamo striktno le s pogodbo, v kateri je vrsta zahtev, za katere pričakujemo, da jih bo novi lastnik izpolnil. Med najbolj bistvenimi je na primer ta, da si pridržujemo pravico posvojenega psa obiskovati, da vidimo, kako živi, predvsem na začetku. A običajno je tako, da nam jih novi lastniki sami pripeljejo pokazat, kako dobro jim gre."

Ne spreglejte