Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
15.22

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

starševstvo advertorial

Torek, 19. 5. 2015, 15.22

2 meseca, 3 tedne

Ali res lahko razvadite dojenčka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včasih je veljalo pravilo, da so dojenčki pomanjšani odrasli. Danes vemo, da to nikakor ne velja. Razbijamo nekaj najpogostejših mitov o vzgoji dojenčkov.

Ljubiti otroka je preprosto, veliko bolj naporno ga je vzgajati. Ko ne veste, kako ravnati, se ravnajte po svojem občutku – naredite tisto, kar se vam v danem trenutku zdi najbolj prav. Popolnih staršev ni, povsem dovolj so že "dovolj dobri starši," ki imajo človeški značaj in marsikaj naredijo čisto po svoje.

Resnica je namreč, da bomo, če se pri vzgoji poskušamo držati pravil svojih babic, samo zelo zbegani. Zelo hitro lahko dobimo tudi občutek manjvrednosti. Stara prepričanja o vzgoji otrok nam lahko pokvarijo vso radost starševstva. Zato bomo poskusili preseči nekaj mitov o vzgoji dojenčkov, da boste lahko pozabili na dvome in uživali v družbi svojega naraščaja.

Samo namig v tolažbo: če se še tako trudite z ljubečo vzgojo, morate vedeti, da vsi otroci radi nagajajo in da je to del odraščanja. Preprosto morajo nagajati.

1. Otroka boste razvadili, če ga boste imeli v naročju. To je verjetno najpogostejša neresnica, s katero vam strežejo prijatelji in družina. Dojenčka ne morete razvaditi in pika. Otrok se v naročju umiri, predvsem pa lahko le tako pridobi zaupanje v zunanji svet, da se bo ta odzval na njegove potrebe. To je otrokova glavna naloga v prvih šestih mesecih življenja. Po šestih mesecih pa je vaša naloga, da se malce umaknete. Tako bo otrok počasi začel odkrivati svet okoli sebe in načine, kako nekaj doseči. Raziskoval bo le, če bo vedel, da se na vas lahko zanese – tudi če vas ni zraven.

2. Otroka je treba skopati vsak dan. Dojenček ne začne zaudarjati kot odrasli, ko se potijo. Kopel potrebujejo vsak drugi ali tretji dan. Razen ko morate sanirati posledice živahne prebave. Če pa ste uvedli kopanje kot redno večerno rutino za umirjanje, pa svojemu malčku seveda z veseljem privoščite sproščujočo kopel. Da bo učinek še večji, ga po kopanju namažite z mlekom za po kopanju.

3. Dojenček mora spati v mirni in temni sobi. Nekateri otroci imajo res zelo rahel spanec, večina pa jih dobro spi kljub zvokom v ozadju in prižgani luči. Če se bo otrok navadil spanja ob vsakodnevnem direndaju v stanovanju, bo z lahkoto zadremal, kjerkoli bo treba.

4. Otroka je treba ponoči previjati. Sodobne pleničke so tako vpojne, da lahko zaspanca pustimo spati vso noč, če le on zmore ta podvig. Majhnemu "pokakančku" pa le privoščite previjanje tudi sredi noči, če je potrebno. Dlje časa polna plenička namreč lahko vodi do vnetja sečil, še posebej pri deklicah.

5. Otroka pred šestim mesecem ne mažemo s kremo z zaščitnim faktorjem. Tveganje za razvoj kožnega raka je veliko večje, kot je tveganje, da bo otrokova koža slabo prenesla kremo za sončenje. Še najbolje je, da otroka obvarujemo pred močnimi sončnimi žarki, vendar tudi sonce v senci lahko opeče. Zato ga narahlo namažimo z zaščitno kremo za dojenčke.

6. V prvih mesecih je treba sterilizirati vse dude in cuclje ter stekleničke. Stekleničke in dudice sterilizirajte samo pred prvo uporabo. Otrok namreč ni treba zavijati v vato. Otroci so izpostavljeni veliko več mikrobom, kot jih je v dobro oprani steklenički ali dudici.

7. Otroka je treba hraniti po strogo določenem urniku. Otrok bo veliko bolj zadovoljen, če ga boste hranili takrat, ko bo lačen in bo zahteval hrano. Z uvajanjem urnika pri hranjenju lahko podremo otrokov notranji občutek za lakoto in s tem njegove zdrave prehranjevalne navade.

8. Novorojenček nekaj tednov ne sme iz hiše. Svež zrak do otroku zelo dobro del, razen če zunaj ni premrzlo ali prevroče. "Poletne" mamice skrbi vročina, "zimske" pa mraz, megla in veter. Po treh tednih sta tako mamica kot otrok pripravljena za prvi pravi sprehod. Nekaj minut svežega zraka pa si lahko privoščita že takoj po prihodu iz porodnišnice.

9. Dojenje je preprosto in naravno. Resnica je malce drugačna, dojenje namreč ni vedno preprosto. Čeprav je materino mleko najboljše za otroka, pa takšno hranjenje včasih ni mogoče. Še dobro, da je na izbiro toliko različnih in kakovostnih nadomestnih mlečnih formul. Imeti otroka je izziv, zato si ne belite las, če ne gre vse po načrtu.

10. Izraščanje zob povzroča vročino. Starši vročino pogosto pripisujejo izraščanju zob, vendar med vročino in izraščanjem zob ni medicinske povezave, vseeno pa je ne smemo spregledati. Z zdravnikom poiščite pravi vzrok za poskok vročine, otroku pa ponudite dovolj ohlajenih grizal, da bo z glodanjem blažil bolečino.

Ne spreglejte