Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
13.58

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

starševstvo otroci lego kocke ustvarjalnost otroška igra Nazaj v šolo

Nedelja, 12. 6. 2016, 13.58

1 leto, 6 mesecev

Ali legokocke še spodbujajo otroško ustvarjalnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
lego kocke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Generacije otrok so se in se verjetno še bodo igrale z legokockami, a sodobne legokocke so veliko bolj nasilne, kot so bile še pred desetletjem.

Na novozelandski univerzi v Canterburyju so raziskovalci preučevali komplete legokock ter ugotovili, da zdaj vsebujejo veliko več orožja in predvidevajo veliko več nasilnih scenarijev igre, predvsem v tematskih kompletih kock.

Čeprav podjetje kocke izdeluje že od leta 1949, so bile prve kocke v obliki orožja narejene šele leta 1978, ko so kompletu za gradnjo srednjeveškega gradu dodali meč, sekiro in verige. Zdaj je orožje v že 30 odstotkih kompletov legokock.

Nališpane ženske figure

Lego se je na to trditev odzval z izjavo, da s svojimi kockami spodbujajo različne igralne aktivnosti, kot so gradnja, spodbujanje domišljije in tudi reševanje nesoglasij, ki so prav tako del otroške igre.

Ženske figurice zdaj počnejo stvari, ki so bile še pred eno generacijo rezervirane le za moške, na primer vozijo gliserje in lovijo zlikovce. | Foto: Getty Images Ženske figurice zdaj počnejo stvari, ki so bile še pred eno generacijo rezervirane le za moške, na primer vozijo gliserje in lovijo zlikovce. Foto: Getty Images

Legokocke se tako kot vse igrače prilagajajo sedanjosti in odražajo družbo. Lego je sicer korporacija, a skuša biti družbeno koristno podjetje, zato so med legokockami zdaj ženski in moški liki, ki jih otroci prepoznajo prej kot odrasli. Ženske imajo le našminkane ustnice. Ženske figurice tudi počnejo stvari, ki so bile še pred eno generacijo rezervirane le za moške, na primer vozijo gliserje in lovijo zlikovce.

Ustvarjalnost ujeta v načrte za sestavljanje

Vsak starš otroka, ki se igra z legokockami, ve, da se je v zadnjih letih spremenil princip prodaje teh kock. Zdaj vse temelji na kompletih: vsako sezono se na trgu pojavijo novi kompleti, povezani z življenjem ali tematsko vezani na filmske uspešnice, ki so tisti hip priljubljene med otroki. In to je ta hip glavna težava legokock. To ni orožje, konec koncev so otroci iz legokock vedno sestavljali tudi orožje, temveč omejevanje domišljije.

Ali tematski kompleti res omejujejo ustvarjalnost? Pri marsikom vse kocke na koncu pristanejo v istem kupu. | Foto: Getty Images Ali tematski kompleti res omejujejo ustvarjalnost? Pri marsikom vse kocke na koncu pristanejo v istem kupu. Foto: Getty Images

Vsak komplet je treba zložiti po načrtu.Od otroka je nato odvisno, ali se bo v nadaljnji igri tega načrta držal ali ne. So otroci, ki striktno ločujejo komplete in jih sestavljajo le tako, kot je to določil proizvajalec, pa tudi otroci, ki vse kocke pomešajo med seboj in jih nikoli več ne sestavijo po prvotnih načrtih, temveč si sami izmišljajo nove strukture.

Prav to trdijo tudi pri Legu. Menijo, da ne omejujejo otroške ustvarjalnosti, saj kocke iz tematskih kompletov doma končajo v isti škatli in so pravi bazen kreativnosti.

Kompleti za večji dobiček

Res pa je, da se je Lego h kompletom usmeril konec 90. let, ko je imelo podjetje prvič v zgodovini izgubo. Leta 2004 je ta izguba znašala že več kot 300 milijonov evrov na leto in izdelali so načrt prestrukturiranja. Poleg tega, da so zmanjšali stroške proizvodnje, so začeli bolj intenzivno izdelovati tematske komplete.

Z usmeritvijo v prodajo kompletov je podjetje Lego izplavalo iz rdečih številk. | Foto: Reuters Z usmeritvijo v prodajo kompletov je podjetje Lego izplavalo iz rdečih številk. Foto: Reuters

Tako so Vojno zvezd ponudili že leta 1999, pozneje leta 2006 še Batmana in dve leti pozneje Indiano Jonesa. Načrt se je izkazal kot poslovno uspešen, leta 2006 so namreč že ustvarili dobiček.

V resnici je žalostno, a resnično, da na način otroške igre vpliva logika dobička. Pri Legu menijo, da sodobni otroci svojo kreativnost izražajo drugače, kot so jo predhodne generacije. 

Digitalna kreativnost otrok

"Sodobni otroci svojo kreativnost izražajo na več ravneh, tudi v digitalnih medijih, kar še pred generacijo ni bilo tako izrazito," na spletni strani podjetja Lego navajajo izjavo Edith Ackermann, ki že 23 let dela v oddelku za otroški razvoj.

Nasvet za starše: načrti kompletov legokock se lahko doma tudi skrivnostno izgubijo. | Foto: Getty Images Nasvet za starše: načrti kompletov legokock se lahko doma tudi skrivnostno izgubijo. Foto: Getty Images

Ackermannova meni, da bo šele prihodnost pokazala, kako globoka sprememba je digitalna samoumevnost zdajšnje generacije otrok in kako to vpliva na njihovo kreativnost.

Do takrat pa mogoče le nasvet: načrti kompletov legokock se lahko doma tudi skrivnostno izgubijo, tako da bodo otroci v družbi kock ponovno zadihali vso svobodo ustvarjalnosti.

Ne spreglejte