Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2017,
18.47

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

otroci ustvarjanje z otroki MAMI blogerke velika noč

Torek, 11. 4. 2017, 18.47

6 let

Barvanje pirhov po nasvetu znanih mamic blogerk #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Ljubki nesmisel pirhi | Foto ljubki-nesmisel.si

Foto: ljubki-nesmisel.si

Prihodnji dnevi bodo v marsikateri družini namenjeni ustvarjanju velikonočnih pirhov. To je idealna priložnost, da se starši skupaj s svojimi otroki prepustijo domišljiji. Poleg klasičnega lepljenja sličic na jajca, pobarvana z umetnimi barvami, je načinov okraševanja pirhov nešteto. Kako se jih lotevajo znane mamice blogerke? Ideje, ki jih tokrat delijo z bralci Siol.net, imajo skupni imenovalec: atraktivno, hitro in zares (ampak, zares) preprosto.

LJUBKI NESMISEL - Velikonočna jajca, okrašena s čipko

Tjaša Marolt, ki skupaj z možem Juretom (intervju z njim si boste na Siol.net lahko prebrali v nedeljo) ustvarja priljubljeni blog Ljubki nesmisel, predlaga, da se pirhov lotite s čipko. Za izdelavo velikonočnih jajc, oblečenih v čipko, potrebujete le jajca, čipko v trakovih in univerzalno lepilo.

Jajca skuhate do trdega, jih ohladite in oblepite s čipko. Jajca lahko predhodno po želji pobarvate z barvami za pirhe, vendar pa nežnost, ki jo izraža čipka, do izraza najbolj pride prav na naravni barvi jajc, zagotavlja Tjaša. Pri prazničnem ustvarjanju se lahko poigrate z različnimi barvami in motivi čipk, če ste brez lepila, pa lahko čipko preprosto zavežete okoli jajca in ga ozaljšate s pentljo.

Ljubki nesmisel lahko spremljate na blogu: http://ljubki-nesmisel.si.

Pirhi z belo tempero in akrilno barvo po nasvetu Kuhartnice | Foto: kuhartnica.blogspot.si Pirhi z belo tempero in akrilno barvo po nasvetu Kuhartnice Foto: kuhartnica.blogspot.si

KUHARTNICA – pirhi z belimi rožami

Jajca skuhamo v loncu z vodo in čebulnimi olupki. Po desetih minutah jih odstranimo iz vode in pustimo, da se ohladijo. Avtorica Kuhartnice, Deja Horvat, predlaga, naj se jih najmlajši lotijo z belo tempera ali akrilno barvo. Ko se ta posuši, bo poslikava služila kot izhodišče pri risanju cvetov domišljijskih rož. Zanje uporabimo bel akrilni flomaster.

Kuhartnico lahko spremljate na blogu: http://kuhartnica.blogspot.si.

Pirhi z rožno krono, kot jih pripravlja Irena Dvoršak, avtorica bloga Kreativice. | Foto: kreativice.com Pirhi z rožno krono, kot jih pripravlja Irena Dvoršak, avtorica bloga Kreativice. Foto: kreativice.com

KREATIVICE – pirhi z rožno krono

Okraševanje pirhov z rožno krono vam bo vzelo največ pol ure časa, zagotavlja Irena Dvoržak, mama bloga Kreativice. Za ustvarjanje boste potrebovali flomaster, ki deluje na vseh površinah, škarje, drobne rožice in tanko žico.

Otroci naj pirhom narišejo obraze, starši pa naj izdelajo kronice. Okrog žice vpletite rože, jajcu izmerite obseg ''glave", žico prerežete in kronica je tu.

Kreativice lahko spremljate na blogu: http://kreativice.com.

Pirhe lahko okrasite s servietno tehniko ali s temperami. Katera tehnika vam je ljubša? | Foto: travelfoodgood.com Pirhe lahko okrasite s servietno tehniko ali s temperami. Katera tehnika vam je ljubša? Foto: travelfoodgood.com

TRAVEL, FOOD and ALL THINGS GOOD – prtički in tempere

Tina Guček in njeni otroci pirhe ustvarjajo na več načinov. Pirh na skrajni levi je izdelan s servietno tehniko. Kako se je lotite? Preprosto. Poiščite najbolj simpatične papirnate prtičke, ločite plasti, tako da ostane samo vrhnja plast, tista z motivom, servietko narežite na manjše koščke in jih s čopičem, pomočenim v jajčni beljak, nalepite na jajce. Preostali pirhi so pobarvani s temperami, otroci pa so jim nalepili tudi oči, kar jim daje še bolj simpatičen videz.

Travel food and all things good lahko spremljate na blogu: https://travelfoodgood.com.

Anja Oman iz Mamine maze predlaga, da se okraševanja pirhov lotite z voščenkami. Pazite samo, da se ne spečete. | Foto: maminamaza.si Anja Oman iz Mamine maze predlaga, da se okraševanja pirhov lotite z voščenkami. Pazite samo, da se ne spečete. Foto: maminamaza.si

MAMINA MAZA – barvanje z voščenkami

Tehnika okraševanja pirha z voščenkami, kot predlaga Anja Oman s portala Mamina maza, temelji na tem, da se voščenka ob stiku z vročo lupino topi in pušča barvo. Umetnine, ki pri tem nastanejo, so pisani in živahni pirhi. Paziti morate le, da se otrok pri delu ne opeče, opozarja Anja. Večji otroci si lahko pomagajo tako, da v eni roki držijo brisačko in z njo držijo jajce, z drugo pa barvajo, ali jih med delom preprosto odložijo v karton za jajca. Pri obračanju pirhov naj otrokom na pomoč priskočijo starši ali drugi odrasli v bližini.

Preberite še: Mlada mamica se sprašuje: Kdaj smo prenehali pustiti, da samo ... smo?

Mamino mazo lahko spremljate na blogu: http://maminamaza.si

Hiška Drobižka | Foto: hiskadrobizka.blogspot.si Foto: hiskadrobizka.blogspot.si

HIŠKA DROBIŽKA – pirhi iz slanega testa

Urška Popit, avtorica bloga Hiška drobižka, za čas velikonočnega ustvarjanja predlaga okraševanje slanega testa v obliki velikonočnih pirhov. Testo razvaljamo in oblikujemo v jajčka. Jajčka spečemo, počakamo, da se ohladijo, in pobarvamo s temperami. Take pirhe lahko uporabimo za dekoracijo, jih obesimo na vejice ali podarimo prijateljem.

Hiško drobižko lahko spremljate na blogu: http://hiskadrobizka.blogspot.si.

Mtka Uri | Foto: kavicazmano.blogspot.si Foto: kavicazmano.blogspot.si

MTKA URI – preprosti pirhi z belim svinčnikom

Urška Bernik, avtorica bloga Mtka Uri, v času velikonočnih praznikov najraje ustvarja pirhe, skuhane v čebulni "omaki" in okrašene z belim svinčnikom.

Kako se lotite dela? V lonec natrosite dve ali tri pesti čebulnih olupkov in jih prelijte z mlačno vodo. V posodo zložite jajca in po potrebi dodajte vodo. Vse skupaj zavrite in kuhajte vsaj 15 minut. Urška se za daljšo kuho odloča zaradi želje, da bi jajca dobila čim bolj intenzivne barve. Ko so pirhi ohlajeni, nanje z belim svinčnikom nariše preproste vzorce.

Mtko Uri lahko spremljate na blogu: http://kavicazmano.blogspot.si.

Nasvet za barvanje z najmlajšimi: jedilne barve zlijte v polivinilaste vrečke, vstavite jajca, jih dobro zaprite in pustite otroku, da jih s premikanjem vrečke pobarva.

Igra s pirhi: ko bo čas, da pirhe pojeste, tekmujte z otrokom, čigavo jajce se prej zlomi. Vi primite svoje, otrok svoje. Trčite ju skupaj, zmagovalec ostane cel, poraženec pa je že pripravljen za lupljenje.

Fina motorika: otroku pustite, da pirhe lupi sam, saj s tem vadi fino motoriko.

DODATNA IDEJA

Mini tortice | Foto: pravposebnamama.blogspot.si Foto: pravposebnamama.blogspot.si

PRAV POSEBNA MAMA  Mini tortice s čokoladnim pirhom

Ker brez sladkega ob praznikih ne gre, Urška Golob, ustvarjalka bloga Prav posebna mama, predlaga, da se ob izdelavi in oblikovanju pirhov lotite še priprave minitortic v obliki prikupnih dnezdec. Kremo zanje je izdelala iz mascarponeja, smetane in nutele, za okraševanje pa je uporabila poseben nastavek za brizganje z večjimi luknjicami. Mini minitortice (modelčki so premera 3,5 cm) je posula z mrvicami in na vsako položila čokoladno jajce.

Prav posebno mamo lahko spremljate na blogu: http://pravposebnamama.blogspot.si, kjer najdete tudi recept za mini gnezda.

Združene MAMI blogerke lahko spremljate na Facebooku: https://www.facebook.com/mamiblogerke.
Ne spreglejte