Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
14. 9. 2016,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

10

Natisni članek

emotikon čustveni znaki mobilni telefon družbena omrežja

Sreda, 14. 9. 2016, 15.38

6 let, 7 mesecev

15-letna Savdijka predlaga zakrite emotikone

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

10

Foto: Reuters

Ker med čustvenimi simboli ne najde takšnega, ki bi predstavljal njo, muslimanko, si zdaj prizadeva, da bi jih uvedli.

15-letna Rayouf Alhumedhi, Savdijka, ki živi v Berlinu, je za BBC povedala, da je med pogovori po družbenih omrežjih ugotovila, da med čustvenimi simboli in drugimi znakovnimi podobami, ki jih je v tej vrsti komunikacije mogoče uporabiti, ni tistih, ki bi predstavljali njo. Torej zakrito dekle oz. žensko. V skupinskih pogovorih v WhatsApp se s prijatelji, kot je za The Washington Post povedala najstnica, ne predstavljajo z imeni, temveč z emotikoni. "Prijateljice, ki ne nosijo naglavne rute, so našle primerne zase, jaz ne."

Potem ko je prebrala članek o oblikovanju emotikonov, je brez omahovanja elektronsko pošto s svojo zamislijo poslala na konzorcij Unicode, organizacijo, ki razvija nove emotikone. Dobila je odgovor, da ji predstavniki organizacije lahko pomagajo pri pripravi formalnega predloga.

"Ljudje si želijo priznanja"

"V današnjem času je izjemno pomembno, kako se predstavljaš," je eden od argumentov Rayouf Alhumedhi za nastanek emotikonov, ki bi predstavljali muslimanske ženske. "Ljudje si želijo priznanja, želijo biti prepoznani, še posebej v tehnološkem svetu. Ta je obsežen, emotikoni so povsod." Pri tem ne gre le za zabavno dekoracijo v digitalnih pogovorih, temveč obliko novega jezika, je svoje prepričanje za The Washington Post predstavila najstnica.

Kot njene besede navaja BBC: "Veliko je muslimanskih žensk, ki so zakrite. Morda se to komu zdi nepomembno, vendar je drugačen občutek, če na tipkovnici po vsem svetu prepoznaš sebe."

O emotikonih, ki bi predstavljali zakrite ženske, je potekala tudi spletna razprava, ki je odprla vprašanja o verski svobodi, feminizmu, sekularnih tradicijah, terorizmu in multikulturalizmu v Evropi. | Foto: Reuters O emotikonih, ki bi predstavljali zakrite ženske, je potekala tudi spletna razprava, ki je odprla vprašanja o verski svobodi, feminizmu, sekularnih tradicijah, terorizmu in multikulturalizmu v Evropi. Foto: Reuters

Spletna stran slovarja Oxford je za "besedo" lanskega leta razglasila znak, ki ponazarja solze smeha. Ta je bil po njihovih ugotovitvah namreč največkrat uporabljen. Ob tem so o fenomenu uporabe piktogramov v sodobni komunikaciji zapisali, da emotikoni niso več le stvar najstniškega dopisovanja, temveč so postali razširjena oblika izražanja, ki lahko prehaja jezikovne ovire. Z utrjevanjem njihove uporabe so se začeli razvijati in razlikovati tudi simboli, saj ti predstavljajo ljudi, ki jih uporabljajo, in to prav prek razlik.

Zakaj muslimanski emotikoni?

Na forumu Reddit je ob pojavu ideje o zakritih emotikonih potekala spletna razprava, v kateri so se vključeni z vprašanji lahko obrnili na Alhumedhi. Nekateri udeleženci bi se radi vključili v projekt razvijanja takšnih čustvenih znakov, drugi pa so se spraševali o pomenu takšne nove tehnološko-komunikacijske možnosti, saj hidžab vidijo kot zatiranje žensk.

Pogovor je odprl tudi vprašanja o verski svobodi, feminizmu, sekularnih tradicijah, strahu pred terorizmom in multikulturalizmu v Evropi.

Končni predlog do novembra

Naslednji korak v projektu, ki si ga je zadala najstnica, je končni predlog za nove emotikone. Ta bo nastal do novembra.

Ne spreglejte