Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
13.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Klemen Korenjak in bralci Siol.net

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard advertorial

Petek, 5. 8. 2016, 13.24

2 meseca, 1 teden

Vaše reportaže

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Klemen Korenjak in bralci Siol.net

Odkrivaj Slovenijo

Vaše reportaže nas navdušujejo. Preverite, kje ste odkrivali Slovenijo.

Saša Zavašnik

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prelep pogled skozi mavrici na izletniško točko sv. Primoža v Kamniku iz majhnega kraja Županje Njive, ki slovi tudi po kapelici, kjer naj bi se premikala Marija.

Franc Lekše

Odkrivaj | Foto:

Planinski dom na Mrzlici.

Sergej Natlačen

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Kašna planina: S prelaza Črnivec, med Kamnikom in Gornjim Gradom ste v dobri uri na razglednem vrhu Kašne planine. Razgledi se začno odpirati že nad izhodiščem. Najprej proti jugu na Menino planino, Kamnik, Rašico, Ljubljano... Z vrha se ponujajo razgledi od Kuma, preko Snežnika, Učke, Nanosa in bližnje Velike planine, vse do Ratitovca. Na severu so na dlani Kamniško-Savinjske alpe. Proti vzhodu sta na dosegu roke Veliki Rogatec in Lepenatka, Mozirska planina. Oko uzre koroško smučišče Koralpe z okroglo strukturo radarja...Peco, Uršljo goro, ... skratka ni, da ni :) Lahko dostopna in čudovita v vseh letnih časih in urah dneva.

Katarina Maček Tončić

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Visoko pri Poljanah - kolesarski družinski izlet:  Zapeljite se do dvorca Visoko pri Poljanah in nadaljujte vožnjo s kolesom proti Gorenji vasi. Lahko se osvežite v hladni Sori. V bližini dvorca se nahaja pisateljev bronasti kip in družinska grobnica. Letos so odprli letni vrt, kjer si lahko privoščite kakšno hladno pijačo.

Tadej Marinič

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Rad bi Vam predstavil Posočje, ker sem od tam doma in zame predstavlja najlepši kotiček Slovenije :)

Rafael Ziherl

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Veliko ljudi se po AC pelje  mimo Vranskega in zamudi čudovit izlet, ki sploh ni zahteven in obenem ponuja veliko razgledov po Savinjski dolini in seveda na drugi strani do Nazarje in naprej na Golte ter v daljavi do Ljubna ob Savinji. Samo slabo urico in pol traja vzpon iz Vranskega do doma na Čreti in na grebenu sta še dve cerkvici sv. Katarina in sv. Marija. Nedotaknjena narava in predvsem svežina sta dobrodošla popestritev. Če zmanjka vode si lahko v potočkih ob poti z lahkoto nalijete čiste pitne hladne vode.

Damjan Polanec

 | Foto:

S kolesom po dolini Radovne od Krnice do Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni, v kateri je urejen etnografski muzej. Zanimivosti ob poti:  Napoleonov kamen, Smolejeva domačija, jezero Kreda, Psnakova žaga in mlin.

Olga Berložnik

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Partizanska bolnica Mrzle vode, na zemljevidih označeno tudi kot bolnica Celje, se nahaja pod sedlom Hlipovec, na pobočjih med Velikim Travnikom in Komnom. Partizanska bolnica Mrzle vode je bila zgrajena leta 1944, kasneje (leta 1982 in 2003) pa je bila še dvakrat obnovljena. Do bolnice lahko pridete peš iz Ljubnega ob Savinji mimo Robnikove planine ali ob potoku Žep. Lahko pa se peljete z avtomobilom po cesti Ljubno – Komen in pri odcepu za bolnico pustite vozilo ter peš pridete do bolnice. Hoje je približno za pol ure. Od tam lahko pot nadaljujete na Travnik. Pot se lepo vijuga navzgor, pri odcepu pa lahko zavijete še na Turnovko. S pomočjo Joškovega razglednega stolpa je z vrha obsežen razgled. Najbližje sta soseda – Raduha na vzhodu in Komen na zahodu, a tudi Dleskovška planota z Ojstrico in Peca na severu nista prav daleč. Razgledi so res božanski. Kratek spust z vrha in že ste pri Koči na Travniku. Planinska koča na Travniku se nahaja ob robu planine Široka trata, le ta pa se nahaja med Malim in Velikim Travnikom. V neposredni bližini koče, ki je točka Slovenske planinske poti, se nahaja tudi zimski bivak, ki je opremljen z nekaj vzmetnicami in odejami. Nazaj lahko greste po isti poti, s tem, da spustite Turnovko. Za tiste, ki pa ste vozilo pustili na Ljubnem ob Savinji, pa pot pelje čez Oltarno peč in Zelenjak na Ljubno ob Savinji. Pot gre tudi mimo cerkvice sv. Primoža, katera je bila zgrajena že v petnajstem stoletju in mimo samotnih ljubenskih kmetij. Malo poti poteka tudi po cesti, drugače pa je pot speljana po gozdu in dobro uhojena in označena.

Mitja Žnidaršič

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ko se pred vikendom odločaš, kje boš preživel dva dneva brezdelja, je brunarica na Soriški planini na vrhu mojega seznama. Prijazno in vedno nasmejano osebje brunarice nudi poleg dobre kulinarične ponudbe tudi prenočišča. Vedno ugodijo še tako zahtevnim željam. Urejene poti v okolici pohodnikom in kolesarjem nudijo polno prelepih pogledov. Kolesarjem predlagam obisk vrha Možic, ki med drugimi zanimivimi vrhovi ponuja pogled na Bohinjsko jezero, ter spust po označeni poti v Podbrdo. Prelepi pašniki, razgled, prijazno gostoljubje, vse to pripomore k popolni uživanciji na ''Sorci.''

Irena Cinisova

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Letos sem odkrila pravljičen kotiček istrskega zaledja, ki se nahaja v hribih okoli Marezig. Pot (cca 10 km iz Kopra) se vije nenehno na hrib, in na vsakem ovinku se odpre čudovit pogled na Koper in celoten severni del jadranske obale. V majhni vasici Truške, v "hiškah Slovenske Istre", ki so skrite med vinske trte, sem preživela čudovite tri tedne. Domače vino, specialitete istrske kuhinje in nepozabne barve zahajajočega sonca ustvarjajo edinstven vtis, in občutek stika z naravo, lepoto in mirom. Po vročem dnevu na morju je zlasti prijetno sedenje v senci terase domače restavracije :)

Stanka Dešnik

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Kulturna krajina malih kmetij, pisanih travnikov, visokodebelnih sadovnjakov, dobre hrane in raj za pohodnike in kolesarje na najvišjem severu Slovenije.

Igor Pleh

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Pot ob Lobnici do slapa Šumik.

Andreja Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Soriška planina, Možic

Mateja Novak

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Gradiško umetno jezero leži v Občini Lukovica, ki je nastalo ob začetku gradnje štajerske avtoceste. Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot v dolžini 4200 m, ki je idealno sprehajališče. Vsakdo, ki se sprehodi ob obali jezera, pa se lahko tudi odžeja pri obnovljenem Jernejevem vodnjaku, iz katerega teče izvirska studenčnica. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je v celoti dolga 60 km. Jezero tako ponuja tek, sprehajanje, izletništvo, ribolov, tekmovanje v lovljenju rib, jadranje, pozimi odlično ledeno hokejsko dvorano na prostem, užitke tekačem na smučeh, v vročih poletnih dneh pa najbolj pogumnim tudi plavanje.

Franc Rup

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Obisk Menine poleti dostop Iz Gornjega Grada po lepo planinski poti mimo cerkve čez Semprimož 3 ure, iz Črnivca po lepi panoramski poti čez pašnike kjer se pasejo krave in konji tudi pohodniki lahko nabirajo zelo slastne gozdne jagode in pasejo svoj pogled po Savinjskih alpah. Do obnovljenega planinskega doma pa se lahko pripeljejo tudi z avtom in se podajo peš (10 min) do najvišjega vrha Vivodnik, kjer stoji razgledni stolp od koder se razprostira pogled na Triglav, Savinjske alpe. Veliko planino, Ljubljansko in Celjsko kotlino. Izlet si boste zapolnili in še večkrat ponovili.

Darinka Sreš

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Pogled proti Boču

Eva Skok

odkri | Foto:

Zelenci - prečudovit izvir Save Dolinke

Bogdan Sreš

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Črno jezero na Pohorju

Marko Jerič

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Grad Struga ob Krki - znan po živem muzeju, po sprehajlani poti do bolj poznanega gradu Otočec in po enem izmed najdaljših golf igrišč v Sloveniji.

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Grad Mokrice (ime izvira iz besede mokrota - močvirnato območje) se nahaja na Mokricah blizu Term Čatež. Na griču kjer stoji, je v rimskih časih stala rimska utrdba Romula. Grad je preurejen v hotel z igriščem za golf v neposredni bližini.

Olga Berložnik

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Smrekovško pogorje leži v vzhodnem delu KSA, ki se v obliki 10 km dolgega slikovitega grebena razprostira v smeri V-Z. Vrhovi pogorja so Smrekovec, Krnes, Komen, Travnik in Presečnikov vrh. Glavna naravna posebnost Smrekovškega pogorja je geološka zgradba. Gradijo ga vulkanske kamnine. Značilna je tudi pokrajinska zgradba. Južna pobočja, ki se stekajo proti Savinji, so v veliki meri izkrčena in predstavljajo tipično pokrajino gorskih pašnikov. Severna pobočja pa predstavljajo sklenjeno gozdno pokrajino z gorskimi gozdovi izjemne naravovarstvene vrednosti. Naravna dediščina Smrekovškega pogorja izredno bogata in pestra, zato ima značilnosti naravnega rezervata. Tako se to pogorje ponaša z nekaterimi botaničnimi posebnostmi. To so rastline, ki imajo tukaj edino ali eno od redkih rastišč v Sloveniji, kot so kuštravi jeglič, Kochov svišč, beli kosmatinec, alpska zvončnica, alpska azaleja in praprot vudsovka ter endemna vrsta zvezdasti kamnokreč. Tu so tudi živalske vrste, med katerimi so mnoge ogrožene in tudi zavarovane, med njimi je tudi alpski zajec, ruševec, planinski pupek, hribski urh, navadna krastača in sekulja. Na pogorju srečate veliko volka, pa brez panike, volk je trava, ki raste na celotnem pogorju. V osrčju gozdov pa najdemo še Črno jezero – Končnikovo mlakužo, ki vzbuja nekako mističnost s svojo barvno. Pot je v lepem vremenu razgledna, kot na dlani Koroška in Savinjska stran, ne prezahtevna.

Helena Golobič

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Smuk nad Semičem je priljubljena izletniška / pohodniška točka. Visok je 545 metrov; nekoliko pod vrhom stojijo razvaline gradu Smuk , na vrhu pa cerkev sv. Lovrenca. S Smuka je lep razgled po velikem delu Bele krajine ter delu Hrvaške.

Stanislava Radunović

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Kum - Dolenjski in Zasavski Triglav Lani: Naj koča 2015, letos na prostem razstava fotografij Matevža Lenarčiča- Alpe, kot jih vidijo ptice ...

Dragica Markun

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Krajinski park Lahinja Lahinja je osrednja vodna žila Bele krajine. Zelo zanimiv in ohranjen je njen povirni del, ki ga v veliki meri zaokrožuje krajinski park Lahinja. Ob tektonski prelomnici, ki poteka v dinarski smeri, privrejo na dan številni izviri voda iz zaledja Poljanske gore. Zanimivo je, da Lahinja ne teče od izvirov proti jugu do bližnje, komaj 6 km zračne črte oddaljene Kolpe, ampak se obrne proti severu, nato pa proti vzhodu in se po kakih 25 km toka končno izlije v Kolpo. Lahinja in njeni pritoki se odlikujejo po naravnem toku, čisti vodi in bogati vodni favni. Na poti skozi park bomo spoznali bogato vegetacijo, ki jo predstavljajo nižinski gozd gradna in belega gabra, različne vrbe in črna jelša, travnate površine, vlažni travniki trstišča šašje, na izpranih tleh pa se naseljuje breza, ki oblikuje značilne gozdičke. Tu sta še Klepčeva mlin in žaga, cerkev Vseh svetnikov.

Dijana Kajin

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Velika planina-kot bi stopil v pravljično deželo škratov Po dolgoletni želji fanta sva se le odpravila pogledat Veliko planino. Po štartu s strani Podvolovljeka sva prispela v prvo naselje na planoti in če bi nama že takrat kdo rekel, to je to, bi že vesela, da sva se odločila za ta izlet. A naša največja pašniška planota se kar vleče in vleče, en cel dan je skoraj premalo za ogled vseh lepot ki vabijo k sebi. In tako sva pristala tudi na najvišji točki planote, na Gradišču z višino 1666 metrov, kar je zame, ki nisem ravno nek hribolazec, bil kar spodbuden podatek. Po nekaj pogovori z domačini oz. letnimi prebivalci, ki nudijo domač sir, kislo mleko in druge dobrote sva poskusila tudi domače kislo mleko in obiskala kapelico Marije Snežne. Sama narava je fascinantna in pomirjujoča, male hiške grajene v edinstvenem stilu pa so kot bi jih narisal-pravljične in prisrčne, kot iz dežele škratov. Potrjujejo dejstvo, da dejansko človek za svoj obstoj ne potrebuje veliko-mali vrtiček za domačo zelenjavo, veliko svežega zraka in kakšno kravico za družbo :)

Uroš Gregorc

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Ko prisopihaš na vrh Karavank ( Stol 2.236 m) in za nagrado dobiš prečudovit razgled na okoliške doline. Vsak tvoj premik pa budno spremljata dva varuha gore.

Jan Krapenc

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Ajdovščina, mesto v Vipavski dolini, ponuja obilico športnih in rekreativnih užitkov in je pravi raj za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja.

Klemen Košič

 | Foto:

Obmejna reka Idrija (meja z Italijo, zahodno od Kanala ob Soči) je mnogim nepoznan biser narave. Dolina reke je pozabljena, zato čisto mirna, reka pa se poleti lahko segreje.

Izpostavil bi še en nepoznan biser na drugem koncu Slovenije, toplica pri Klevevžu (blizu Šmarjeških Toplic). Temperatura vode je stalna poleti in pozimi, med 20 in 25 °C. Drugače pa je po Sloveniji na stotine skritih biserov, če bi hotel našteti vse, bi potreboval več let.

Gal Dolinar

 | Foto:

Na Erasmus praksi v Nemčiji sem spoznal dva dobra prijatelja, fanta Johna iz Peruja ter punco Sahiro iz Dominikanske republike. Ker sem jima želel pokazati, v kako lepi državici živimo, smo se skupaj s prijatelji odpravili na štiridnevni izlet. V majhni Sloveniji lahko v štirih dneh narediš toliko zanimivih stvari, da si v večjih državah tega ne morejo niti predstavljati. Potek izleta: - PETEK, 25. 3. 2016: Ogled celotne Ljubljane, odhod na zabavo - SOBOTA, 26. 3. 2016: Smučanje na Krvavcu, ogled Bleda, jahanje konjev na Ranču Vihar - NEDELJA, 27. 3. 2016: Čez Vršič v Bovec na Zipline, v Portorož in Piran, kratek postanek v Postojni, nato pa proti Savinjski dolini, kjer smo ob spremljavi bratranca na harmoniki zapeli in zaplesali. - PONEDELJEK, 28. 3. 2016: Kopanje v Thermani Laško Slovenije ni mogoče preprosto opisati, ampak jo je treba občutiti in doživeti – z besedo, zvokom, barvo, dotikom, dejanjem in izkušnjo. Naj vsi vedo, da živimo v raju na Zemlji, in nas pridejo obiskat. Tukaj pa je povezava do našega videa: https://www.youtube.com/watch?v=C37FGCWuc1Y

Dalibor Čotar

 | Foto:

Kanal, slikovit kraj ob Soči, primeren za poletni oddih, kopanje v bistri in hladni reki, fotografiranje, slikanje in ogled znamenitosti (Neptunov komunski vodnjak, ohranjeni stolpi obzidja, cerkev Marijinega Vnebovzetja). Avgusta prirejajo znane skoke iz mosta, septembra pa festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi.

Darinka Sreš

 | Foto:

Jezero Jasna.

Bogdan Sreš

 | Foto:

Lepote Gorenjske.

Tina in Nika

 | Foto:

Rajski kotički Slovenije-Most na Soči, Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora, Bled

Za nama je v letošnji sezoni že kar nekaj prekolesarjenih kilometrov, zato sva se odločili, da dvigneva letvico malce višje in se podava novim izzivom nasproti. Pot se je začela v sivi, ne preveč s soncem obsijani Ljubljani na zgodnje torkovo jutro. Prvi dan naju je pot vodila mimo Škofje Loke, Dolenje vasi, Železnikov in Mosta na Soči do Tolmina in Kobarida. Tam je po celodnevnem kolesarjenju in neznosni vročini reka Nadiža predstavljala idealen "rehabilitacijski" program. Skok v mrzlo Nadižo v vročih poletnih dneh je vsekakor doživetje, ki ga priporočamo vsakemu. Drugi dan naju je pot vodila iz Kobarida do Bovca, preko Loga pod Mangartom, čez Predel na gorenjsko. Tam sva se ustavili na Zelencih in se dokončno utaborile v Kranjski Gori ob jezeru Jasna. Od tam se je ravno v času sončnega zahoda odprl dih jemajoč pogled na Špik in Prisojnik. Škoda le, da ni bilo več časa za skok na vrh. Tretji dan se je pot nadaljevala po kolesarski stezi od Kranjske Gore do Jesenic in hkrati tudi po spominski poti legendarnega kolesarja Jureta Robiča. Ustavili sva se tudi v Vrbi, kjer sva obiskali našega slovitega pesnika Franceta Prešerna. Nisva si mogli zamisliti gorenjske avanture brez blejskih kremšnit, zato sva se ustavili še na Bledu. V Ljubljano sva se vrnili polni novih vtisov, s prepričanjem, da to ni najino zadnje popotovanje.

Marko Jerič

Kostanjevica na Krki | Foto:

Kostanjevica na Krki, najmanjše in eno najstarejših slovenskih mest, kjer del mesta leži na umetno zgrajenem otoku na reki Krki.


Marija Možina

visoko poljanska dolina Ivan Tavčar | Foto:

Tavčarjev dvorec na Visokem v Poljanski dolini se je počasi začel prebujati in obiskovalcem ponujati nove vsebine. V notranjosti si je možno ogledati več zbirk, ki zajemajo življenje na posestvu v preteklosti, poročno dvorano. V bližini dvorca stoji bronasti kip pisatelja in družinska grobnica, v kateri je tudi pokopan. , Tavčarjev dvorec na Visokem v Poljanski dolini se je počasi začel prebujati in obiskovalcem ponujati nove vsebine. V notranjosti si je možno ogledati več zbirk, ki zajemajo življenje na posestvu v preteklosti, poročno dvorano. V bližini dvorca stoji bronasti kip pisatelja in družinska grobnica, v kateri je tudi pokopan.


Marko Jerič

 | Foto:

Nedaleč od Krškega, na skali nad sotošjem potoka Brestanica in reko Savo stoji Brestaniški grad - grad Rajhenburg, ki ponuja čudovit razgled na naselje Brestanico in strugo reke Save.

Ana Skok

 | Foto:

Ojstrica nad blejskim jezerom

Marko Jerič

 | Foto:

Pleterski kartuzijanski samostan, edini še delujoči v Sloveniji in na področju celotne vzhodne Evrope ponuja ogled bisera gotske arhitekture pri nas – stare gotske cerkve Sv. Trojice iz začetka 15. stoletja.

Stanislava Radunović

 | Foto:

Rajhenburg, čokolada in zgodovina

Franc Lekše

 | Foto:

Planinsko rudarski dom na Kalu je bil zgrajen leta 1956 in obnovljen leta 1983. V notranjosti je voljo 87 sedežev, 40 pa še na zunanji terasi. Na travniku pred kočo so postavljena otroška igrala, igrati je moč nogomet, košarko in balinati. V domu možno prenočiti, na razpolago je 55 ležišč.Pripravijo vam lahko jedi iz zasavske kuhinje, ponudijo različne enolončnice, pečenega piščanca s krompirjem, domače sladice, nedeljska kosila., Planinsko rudarski dom na Kalu je bil zgrajen leta 1956 in obnovljen leta 1983. V notranjosti je voljo 87 sedežev, 40 pa še na zunanji terasi. Na travniku pred kočo so postavljena otroška igrala, igrati je moč nogomet, košarko in balinati. V domu možno prenočiti, na razpolago je 55 ležišč.Pripravijo vam lahko jedi iz zasavske kuhinje, ponudijo različne enolončnice, pečenega piščanca s krompirjem, domače sladice, nedeljska kosila.

Helena Golobič

 | Foto:

Šentjurij na Dolenjskem, naselje nedaleč od Mirne peči, je rojstni kraj pesnika, prevajalca, esejista in urednika Toneta Pavčka. Njegove rojstne hiše ni več, nanj pa v vasi spominjata spomenik in Pavčkov dom. Spomenik, do katerega vodi potka iz 42 betonskih tlakovcev, kolikor je pesnikovih objavljenih del, stoji pred slikovito cerkvico sv. Jurija. Pavčkov dom je bil sredi vasi urejen v letu 2015, v njem pa je urejena stalna spominska zbirka pesnika; na ogled so njegove knjige, fotografije in nekaj predmetov.

Bogdan Sreš

 

 | Foto:

Napoleonov most v Kobaridu.

Darinka Sreš
 | Foto:

Maribor iz zraka.

Jan Krapenc

 | Foto:

Občina Ajdovščina je gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline, ki leži na zahodnem delu Slovenije, v bližini državne meje z Italijo.

Adis Lizalovic

 | Foto:

Piran, lepo obmorsko mesto.

Marko Jerič

vaše reportaže MasterCard | Foto:

Grajski park z vrtnim paviljonom imenovan Hudičev turn pri dvorcu Soteska.

Mitja Žafran

vaše reportaže MasterCard | Foto:

Krajinski park Strunjan je bil ustanovljen 2. februarja 1990 z namenom zavarovanja naravnih vrednot ter ohranitev biotske raznovrstnosti in krajinske pestrosti. Ustanovili sta ga občini Izola in Piran na podlagi takrat veljavnega Zakona o naravni in kulturni dediščini. Leta 1999 je bil sprejet nov temeljni predpis varstva narave v Sloveniji Zakon o ohranjanju narave, na podlagi katerega je Vlada Republike Slovenije leta 2004 sprejela Uredbo o Krajinskem parku Strunjan.

Bogdan Sreš

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Labodi v potoku na Pragerskem.

Milan Gaber

vaše reportaže MasterCard | Foto:

Na severozahodu Goričkega v Prekmurju leži občina Rogašovci s centrom v vasi Sveti Jurij od koder vas popeljejo dobre ceste in poti v še ostalih 10 razloženih vaši v katerih se najdejo zanimivosti za v se oči, kot sta dva najvišja vrhova v Prekmurju Sotinski breg ali Kugla z razglednim stolpom in meteorološko postajo, Serdiški ali Rdeči breg z najlepšim razgledom daleč v sosednje države in brunarico TD, slatinski vrelci v Nuskovi in Ocinju, ob rečici Lendavi najdete mokrišča z nasadi različnih vrst vrb in gnezda štorkelj. Tu si lahko ogledate sakralne objekte treh veroizpovedi ( katoliške, evangeličanske in binkoštne). Po v aseh se nahajajo objekti in spomeniki starejše in novejše zgodovine, tehnični spomeniki, vinske kleti in vinotoči, gostilne z dobro hrano in prenočišči. Skozi vse leto pa se dogagajo etno, športne, gasilske in druge prireditve, kjer je vedno veselo. Če vas kdaj pot zanese v naše kraje je dobro obiskati TIC kjer vam bodo pojasnili vse podrobnosti o zahtevi vašega obiska in da boste lahko sami raziskovali naše prelepe kraje in zanimivosti.

Marko Jerič

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Grad Otočec, pozidan na enem od otokov reke Krke in je edini vodni grad v Sloveniji. Priljubljena izletniška točka na Dolenjskem, zaradi neokrnjene narave in mnogih raznovrstnih turističnih dejavnosti. To so spoznali tudi že tuji turisti, ki jih je iz leta v leto več.

Roza Baklan

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Razgled s Plačkega stolpa.

Gregor Žibert

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Terme Čatež.

Peter Rojc

vaše | Foto: Tam, pod vrhom Triglava. Pa bom šel na planine, visoke gore ...

Olga Berložnik

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Za lovce in pustolovce bi lahko poimenovala naš nedeljski pohod na Zabrložnico, Matkovo okno in Okrešelj. Ime Zabrložnica se redko pojavlja v medijih, je bolj ali manj domena lovcev, ki majo tam svoj revij. To je eden izmed biserov Logarske doline. Poti po Zabrložnici niso označene, na nekaj mestih so prekinjene, zato je potrebno več pazljivosti. Ob poti pa dvojno Okno v Luknji, ki je prav tako naravna znamenitost. Po dveh urah hoje pa prispemo na planino. Nekoč je bila na predelu okoli lovske koče planina s stanom, kjer so pasli pastirji, sedaj pa se to območje počasi zarašča. Seveda smo se od koče povzpeli proti sedelcu,kjer so na levi Turni, včasih Zabrložniški vrh. Opazovali smo tudi vrhove Savinjek, Koran, Zg. Pavličev Kogel, Veliki vrh in še več vrhov, katerih ne vem imena. Vseskozi smo imeli čudovit pogled na Ute, Krofičko, Ojstrico, v glavnem KSA na dlani. Že po poti smo lahko opazovali markantno Matkovo okno. Po lepoti in velikosti skoraj nima tekmeca. Okno je možno osvojiti po brezpotju in ostankih pastirskih in lovskih poti, ki zahtevajo obilo planinskega znanja in orientacijskih ter nekaj plezalskih sposobnosti. Uporabili smo vse svoje plezalne sposobnosti, vendar nam do okna žal ni uspelo priti, preveč mehkega snega na grebenu. Do okna nas je delilo vsega skupaj le 20 minut, vendar bi preveč tvegali. Okno bo počakalo, mi pa opravimo sestop po travi in snegu do lovske poti na Okrešelj. Veliko prostega plezanja, veliko previdnosti in izbirali sestop, kjer smo se lahko varovali. Potem pa po lovski poti na Okrešelj, prečimo nekaj snežišč in grap, vseskozi potrebna previdnost in ob poti ogromno avriklja. Narava je res najboljši umetnik, naužili smo se lepot, bili so čudoviti razgledi, pot pa adrenalinska, že dolgo ne tako. Na Okrešlju pa seveda težko pričakovan hmeljev napitek. Sestop mimo izvira Savinje, slapu Rinka in Orlovega gnezda v Logarski kot.

Bogdan Sreš

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Vinarium v Prekmurju.

Helena Golobič

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Izvir reke Krupe v istoimenski vasi je eden najlepših in najpomembnejših kraških izvirov v Beli Krajini. Voda prihaja na plano izpod visoke skalne stene.

Darinka Sreš

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Praznična Ljubljana

Grega Oštir

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Ciprnik, razgleden vrh nad Kranjsko Goro

Franc Lekše

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Čemšeniška planina je primerna za obisk v vseh letnih časih.

Dragutin Ivanović

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Ne treba nositi s seboj soli, da bi se šel solit.

Anton Perše

odkrivaj slovenijo vaše reportaže | Foto:

Velenjski in Šaleški grad, Velenjsko jezero, Velenje pozimi

Andrej Šimnic

 | Foto:

Pogled z Raduhe na Olševo.

Jožef Kržič

 | Foto:

Šentrupert z okolico - najlepši kotiček Dolenjske (dežela kozolcev, Nebesa, Viher, Vesela gora, Malkovec, Debenec, svet pod Kumom). 

Ana Ponikvar

 | Foto:

Velika planina je največja slovenska planina, z najvišjim vrhom Gradišče 1666m. Prepoznavna je po značilnih bajtah v pastirskem naselju, kjer se poleti pase živina,v spomladanskih dneh pa se zaradi žafranov prekrije v vijoličasto odejo. V ozadju posebno gorsko kuliso ustvarjajo Kamniško-Savinjske Alpe.

Jan Zupančič

 | Foto:

Dolina reke Soče: lansko leto smo s prijatelji obiskali Bovec in dolino reke Soče. Ta čudovit del Slovenije in njegova neokrnjena narava nas je tako navdušila, da smo posneli nekajminutni video, ki zajema le nekaj od mnogih lepot tega veliko premalo obiskanega dela Slovenije. Veliko ljudi svoj dopust raje preživi v tujini in se sploh ne zaveda, kakšne prelepe kotičke imamo doma, na dosegu roke. Zato smo s tem videom hoteli ta del približati tudi drugim. Zakaj ne bi za oddih namesto dragih tujih destinacij izbrali raje dolino reke Soče, se povzpeli na Krnsko jezero ali pa se sprehajali ob čudoviti smaragdni Soči ter obiskali tamkajšnje slapove Boka, Kozjak in Zapotok. Upam, da vas video o lepotah tega dela Slovenije prepriča. Nas je in zato se na ta konec radi vračamo.

Tina Podbršček

 | Foto:

Iz Krškega (Videm) se odpravimo na daljši sprehod na hrib Grmada (488 n.m.), kjer se nam odpre prekrasen razgled na dolino Save.

Petra Gorenšek

 | Foto:

Piran - naše lepo primorsko pristaniško mesto

Nataša Keržan

 | Foto:

Koseški bajer - blizu centra Ljubljane, na robu krajinskega parka, primeren za krajši oddih, ko ni časa za daljši izlet, pozimi primeren za drsanje.

David Ličen

 | Foto:

To je okolica vipavske doline. Prečudovita in slikovita narava z nešteto možnostmi za rekreacijo in prosti čas ter odlično kulinariko.

Dušan Geršak

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Nepojmljivi razgled na prostrane gozdove iz Svetih gor v Bistrici ob Sotli.

Saša Slamnik

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Najlepši čas za obisk spodnjega Martuljškega slapu je poleti, ko je v soteski prijetno hladno.

Saša Slamnik

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Velika planina je najlepša takrat, ko ni prepolna turistov in upam, da bo tako tudi ostalo.

 

Andrej Podlogar

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Zasavska Sveta gora, ki leži v osrčju sLOVEnije. Nahaja se med Litijo in Zagorjem in je super nezahtevna izletniška točka.

Teja Rot

 | Foto:

 

Bohinj je alpski dragulj, kjer zgodovinska dejstva tkejo opojno zgodbo z neokrnjeno naravo. Tam med visokimi vršaci tli nebeški slap, ki napaja kristalno jezero in skrbi za biseročo kuliso. Ko pljuča polno zajamejo gorenjsko prelest, si zaželiš, da bi dih trajal večno.

Stanislava Radunović

 | Foto:

Društvo Marionetno gledališče Jurček v Hrastniku je bilo ustanovljeno januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev, ki so spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile nekoč.

 

Franc Rup

 | Foto:

Lepi spomladanski sprehodi po Menini. Dostopi iz Gornjega Grada, z avtom 15 km ali peš mimo Semprimožnika dobri dve uri po markirani poti. Po sprehodu pa v planinski dom na klobaso....

Lana Polak

 | Foto:

Predlagam rekreativni izlet:  rolanje po prečudoviti in lepo urejeni obalni poti od Kopra do Izole in nazaj. Z avtomobilom se zapeljemo do Kopra, kjer parkiramo, potem pa akcija....vsekakor zanimiv izlet za vse, ki živimo v notranjosti Slovenije.

Valentina Čufer

 | Foto:

Plaz nad Vipavo se nahaja na 528m višine in iz njega se razprostre najlepši razgled na celotno Vipavsko dolino do italijanskih Dolomitov, ali morja. Pot je namenjena tako za dobro kondicijsko pripravljene kot tudi za tiste, ki bi radi šele začeli. Tudi sama sem bila leta 2003 med začetniki, vendar mi je pomagal, da sem iz 110 kg prispela na številko 70. V dobrih dvanajstih letih sem se, dokler se nisem preselila iz Vipave v drug kraj, nanj povzpela preko 3500-krat. Vsakič si na vrhu bogato poplačan. 

Janez Keržan

 | Foto:

Korita Mlinarice v Triglavskem narodnem parku.

Mirko Pajenk

 | Foto:

Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju sredi Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Manjša jezerca, ki dobivajo vodo le s padavinami obdaja rušje. Jezerca si lahko ogledamo po z lesom tlakovani stezici, ki nam omogoča, da hodimo po suhem.

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 6. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 7. 2016 – TABLICA in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte