Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
9.35

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

izlet Mastercard Odkrivaj Slovenijo advertorial Inna Demchenko Fröhlich

Petek, 14. 7. 2017, 9.35

2 meseca

Slovenski kraj, ki ga nedvomno premalokrat obiščemo

Vsebino omogoča Mastercard

V naslednjih tednih bo vlogo Siolove turistične vodnice prevzela Ukrajinka Inna Demchenko Fröhlich, ki vam bo pokazala svoj pogled na lepote naše države. Njen prvi itinerarij so Medvode. Ali veste, kaj vse skriva to mestece na sotočju Sore in Save?

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Na potepanje po naši državi nas je v prejšnjih mesecih najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo je v štirih blogih iskal Portugalec Joao Costa, nazadnje pa smo Slovenijo pogledali še skozi oči mlade Poljakinje Agnieszke.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

VIDEO:

Občina Medvode: od športnih aktivnosti do prave romantike

Medvode so majhno mesto na poti iz Ljubljane v Kranj, ki je uradno dobilo status mesta leta 2006. Zanimivost mesta je to, da v bistvu nima središča. Domačini seveda to obžalujejo, ampak ne delajo iz tega tragedije in poudarjajo druge zanimivosti, ki lahko privlačijo turiste in radovedneže.

Ko prvič obiščete neko mesto, je priporočljivo obiskati mestni TIC in prositi za kakšno gradivo o mestu, saj se vedno najde kaj zanimivega. Tako sem naredila tudi sama, ko sem prispela v Medvode, čeprav mesto na prvi pogled ne ponuja prav raznolike turistične ponudbe. Napaka: vsak kraj skriva kakšno zanimivost.

Odkrivaj slovenijo | Foto:

Prva destinacija: sotočje Save in Sore

Kot pove že samo ime kraja, se Medvode nahajajo v svetu vode, nastale so med dvema rekama, in sicer Savo in Soro. Mesto se je razvilo zaradi izgradnje mostu čez Savo že v daljnem XV. stoletju, takrat so pobirali mostnino, s tem denarjem pa so se razvijali in bogateli.

Zapeljite se do manjšega polotoka, kjer boste od blizu videli, kako se spojita dve reki in postaneta eno, torej postaneta Sava, ki naprej potuje še močnejša, in sicer vse tja do Beograda.

Medvode sem izbrala namenoma, ker preostali kraji imajo že nekakšen turistični renome, Medvode pa imajo bolj sloves industrijskega mesta. Znana papirnica Goričane je na primer že tukaj od leta 1787.

Medvode so sicer lahko odlično izhodišče za radovedneže, ki si želijo spoznati manj znane turistične kraje v Sloveniji, vendar bi jaz rada poudarila predvsem njihovo turistično ponudbo.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Druga destinacija: grad Goričane

Grad se nahaja v istoimenski vasi v neposredni bližini Medvod. V lasti je bil vsem znanim "domačim" aristokratskim družinam in se omenja že v listinah iz XII. stoletja. Do leta 2001 je tukaj gostoval muzej neevropskih kultur, dokler grad ni postal last Ljubljanske nadškofije in rezidenca ljubljanskega nadškofa. Objekt zaradi spora med papirnico Goričane in nadškofijo zdaj sameva in je na žalost zaprt za obiskovalce, kar je po mojem mnenju velika škoda za ta kraj. Ker je bil pred kratkim prenovljen, je resnično izjemno lep in je v zelo dobrem stanju.

Odkrivaj | Foto:

Tretja destinacija: Polhograjski Dolomiti

Vsem ljubiteljem narave priporočam tudi izlet na Polhograjske Dolomite, ki niso zahtevni in si vsak lahko privošči en kratek vzpon na Katarino ali Jakoba. V vasi Topol se nahaja dobra gostinska ponudba, tako da po kratkem vzponu ne boste ostali lačni. S hribov se odpira lep razgled na Ljubljansko polje.

Četrta destinacija: Smlednik

Za ljubitelje starih ruševin se odkriva tudi lep pogled na grad Smlednik, ki je obvezen del "medvoške panorame". Grad se nahaja na visokem hribu, nedaleč od Zbiljskega jezera. Ob vzponu na grad lahko preštejete 14 rokokojskih kapelic, ki so del Križeve poti. Kalvarija je bila zgrajena že leta 1772 in prenovljena nekolikokrat in dokončno dograjena leta 2001. Kompozicijo zaključujejo trije križi.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Peta destinacija: prava romantika ob obrobju mesta

Zbiljsko jezero je verjetno največja atrakcija za turiste in še posebej za prebivalce Ljubljane, ki pridejo sem spit kavo in nahranit labode, ki jih je na jezeru kar dovolj. Jezero ni naravno in je nastalo leta 1953 zaradi izgradnje hidroelektrarne Medvode, kjer je nastal jez. Na jezeru se nahajata hotel in avtokamp, lahko si tudi izposodite čoln in si tako privoščite romantično vožnjo ob labodih. Otroci imajo na razpolago igrala. Vasica Zbilje se večinoma preživlja iz turistično-rekreativnih dejavnosti.

Šesta destinacija: športni center Bonovec

Če se zapeljemo nazaj proti Medvodam, lahko gremo po poti k Bonovcu, kjer deluje Nordijski center Bonovec. Pozimi je to zelo priljubljena športna destinacija Ljubljančanov in drugih obiskovalcev, ki se želijo zapeljati do kakšnega bolj oddaljenega tekaškega poligona. V Bonovcu imajo vse za nekaj lepih kilometrov teka na smučeh, in to zelo blizu prestolnice Slovenije.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Sedma destinacija: Hafnerjeva kapelica

V neposredni bližini, in sicer v Preski, se nahaja majhna kapelica oziroma Hafnerjeva kapelica, stvaritev Jožeta Plečnika. Kapelica je seveda narejena v značilnem Plečnikovem slogu, družbo pa ji delajo tri lipe, simbol slovenskega naroda. Kapelico so postavili leta 1934, in sicer po naročilu trgovca Hafnerja, ko mu je umrl sin in je posvečena Devici Mariji.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Med pripravo članka sem se sprehajala zraven reke, v bistvu dveh rek, ko sem opazila neko ribiško tekmovanje. Pri pogovoru z domačini sem tudi izvedela, da v Medvodah že od leta 2000 deluje motoristični klub, ki vsako leto junija organizira piknik, ki se ga udeleži več ljudi, domačinov in gostov iz tujine. Društvo motoristov je ponosno na svoje delovanje in je pridobilo od občine dovoljenje, da se motoristi družijo ob levem bregu Save, kjer so si sami uredili prostor v velikosti okrog 20.000 kvadratnih metrov, ki so ga poravnali, očistili in zasejali s travo.

Največja zanimivost vseh krajev, ki jih obiščemo, niso samo zgradbe in zgodovinski objekti, ampak pravzaprav pogovor z domačini, ki postanejo zelo ponosni, kadar omeniš, da se o njihovem kraju pripravlja članek. Vedno radi pomagajo in seveda poleg informacij iz turističnih centrov pogosto prideš do zanimivih informacij prav v pogovoru z domačimi prebivalci.


Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte