Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2015,
10.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Na kolo advertorial MasterCard Prekmurje kolesarjenje izlet Odkrivaj Slovenijo

Ponedeljek, 27. 7. 2015, 10.12

2 meseca, 1 teden

S kolesom po Prekmurju: izkušnja, ki jo mora doživeti prav vsak

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

S kolesom! To je bilo edino merilo pri izbiri izleta. Spet smo se znašli v Prekmurju, kjer smo na 41-kilometrski turi doživeli vse mogoče - od športa, kulinarike do spoznavanja kulturne dediščine.

Prekmurje je pravi raj za kolesarje, saj ponuja ogromno možnosti za rekreacijo tako za manj zahtevne športnike kot tiste, ki pričakujejo malo bolj resne kolesarske izzive.

Ker se sami v Pomurju ne znajdemo najbolje, smo za pomoč prosili v TIC Moravske Toplice, kjer so nam svetovali, naj se podamo na Sladko pot (Slatko pout), na kateri bomo lahko pobliže spoznali različne lepote okolja. Posodili so nam zemljevid, kolo in čelado, naše raziskovanje pa se je lahko začelo.

Sladka pot je najtežja, ampak tudi najslajša kolesarska pot iz priročnika Raj za kolesarje. Na poti lahko spoznate lokalne rokodelce, si privoščite okusne domače prekmurske jedi in ob občudovanju lepot narave zaidete tudi do kakšne kulturne znamenitosti.

Krožna pot se začne v Moravskih Toplicah in vas pelje mimo naslednjih vasi: Martjanci, Sebeborci, Ivanovci, Kančevci, Ratkovci, Lončarovci, Ivanjševci, Berkovci, Prosenjakovci, Motvarjevci, Bukovnica, Bogojina in Tešanovci.

Srce smo našli v vasi Ratkovci

 | Foto: Že zelo kmalu smo ugotovili, zakaj so pot poimenovali Sladka pot. Prvi daljši odmor smo si namreč privoščili v Ratkovcih pri družini Celec, kjer se že več desetletij uspešno, predvsem pa s srcem ukvarjajo z medičarstvom.

Na njihovi domačiji se lahko ustavi vsak kolesar, ki bo šel mimo, se posladka, kupi sladek spominek iz njihove trgovine ter – če ima srečo – celo ujame urno gospodinjo pri delu in ustvarjanju lectovih izdelkov. Recept je strogo varovana skrivnost, ki se prinaša iz roda v rod, je pa prava sladka umetnina, ki zahteva veliko časa, potrpljenja in spretnosti.

Na piknik ali sproščeno malico na posestvo Podlipje

 | Foto: Bliže ko smo bili koncu, bolj smo se zavedali, da nujno potrebujemo malo daljši počitek. Izkoristili smo ga v Bogojini, kjer smo imeli kar tri postojanke. Najprej na posestvu Podlipje, kjer so nas pričakali z okusnim domačim narezkom in osvežujočim "špricarjem".

Posestvo pa ponuja še veliko več. Poleg idilične okolice ob potočku lahko spoznate njihove "domače živali" – od divjega prašiča, muflonov do srn in damjakov. Posestvo pa je tudi odlična turistična destinacija, saj ponujajo tudi prenočišča. V njihovi pravljični brunarici lahko doživite umirjen konec tedna v družbi svojih najbližjih.

Plečnikova mojstrovina kot biser Prekmurja

 | Foto: Nedaleč stran od posestva je tudi ena večjih prekmurskih umetniških mojstrovin.

Jože Plečnik je s cerkvijo v Bogojini pustil močan lokalni pečat, v njej pa je mojstrsko povezal staro z novim. Obiskovalec najprej opazi strop, sestavljen iz okroglih tramov in desk, na katere je Plečnik obesil izdelke prekmurskih lončarjev.

Na dödole, kumarice v mleku, tlačenko in seveda … gibanico!

 | Foto:

Po nekaj zavojih v klanec nad Plečnikovo cerkvijo nas je že čakalo "lahko" kolesarsko kosilo, ki so nam ga pripravili na turistični kmetiji Puhan.

Prijazna lastnika sta nam najprej postregla s slastnimi domačimi specialitetami: dödoli, kumaricami v kislem mleku, tlačenko in gibanico. Nato sta nam z veseljem razkazala tudi kmetijo, obkrožena s trtami, ki rodijo slastno grozdje, iz katerega jeseni naredijo kakovostno domače vino, ki smo ga poskusili v domači kleti. Na kmetiji je tudi razgledni stolp, iz katerega pogled seže daleč naokoli, tako da smo se še enkrat prepričali o lepotah tamkajšnje pokrajine.

Na poti smo videli tudi enoladijsko gotsko cerkev v vasi Martjanci, Kozicov čebelnjak in čebelarjevo zbirko v Ivanjševcih, navdušil pa nas je tudi Časarov mlin v Berkovcih.

Aktivne počitnice z močnim tradicionalnim pečatom

Res je, Prekmurje je prava destinacija za vse tiste, ki sanjate o aktivnih počitnicah. Samo v okolici Moravskih Toplic je okrog 200 kilometrov označenih poti, na katerih se ne boste samo dobro rekreirali, ampak med potjo spoznavali tudi tamkajšnjo naravno in kulturno dediščino.

Poleg Sladke poti priporočamo tudi 35-kilometrsko kolesarsko pot Rotunda, na kateri boste lahko videli znamenito romansko rotundo v vasi Selo. Edinstvena kapela naj bi nastala v prvi polovici 13. stoletja, v času ogrskega kralja Andreja II.

Sicer pa okolica Moravskih Toplic vse leto ponuja veliko priložnosti za različna doživetja – od termalnega turizma do iskanja pravih tradicionalnih zakladov. Prav v ta namen čez vse poletje organizirajo poletno turistično tržnico s posebnimi etno večeri.

Več o dogodkih v Moravskih Toplicah si lahko preberete tukaj.

Ne spreglejte