Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
10.34

Osveženo pred

2 meseca

Natisni članek

dedek Mraz novo leto Božič prazniki prazniki Škofja Loka advertorial Odkrivaj Slovenijo

Petek, 23. 12. 2016, 10.34

2 meseca

Pri Škofji Loki nas je prevzela čarobna energija

Decembrsko razpoloženje je popolnoma preplavilo Slovenijo in tudi ekipa rubrike Odkrivaj Slovenijo se mu ni mogla upreti. Otroci so nam prišepnili, da se v gozdičku pri Virmašah pri Škofji Loki dogaja nekaj skrivnostnega.

VIDEO:

Potem ko smo se odločili, da se bo tudi ekipa rubrike Odkrivaj Slovenijo predala prazničnemu vzdušju, ki je zavladalo ta mesec, smo se v iskanju resnično čarobne pravljične dežele peljali mimo Škofje Loke, ko nas je neka čarobna energija privabila v gozdiček blizu Virmaš.

Tam se nam je razodela novoletna skrivnost: dedek Mraz pravljično deželo s skrivnostnim imenom Gorajte obišče kar dvakrat dnevno in kar 23 dni razveseljuje otroke in njihove starše. Zadnje dneve starega leta si je tako tudi naša ekipa popestrila z obiskom dežele, kjer imajo glavno besedo pravljični junaki in otroci.

FOTOGALERIJA:

Fotogalerija
1 / 21

 

Vsak dan ne glede na vreme škofja loka pravljična dežela Gorajte dedek Mraz | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ogled pravljične dežele Gorajte v gozdičku pri Virmašah blizu Škofje Loke je mogoč vsak dan od 18. do 29. decembra, ob 15. in 17. uri – ne glede na vreme in brez predhodnih prijav.

Predstava traja pol ure. 25. decembra predstav ni.

Sedem let brezplačnih obiskov pravljične dežele Gorajte

škofja loka pravljična dežela Gorajte dedek Mraz | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Društvo Oddih Gorajte, ki je že sedmo leto pripravilo pravljično deželo, končno lahko uživa v sadovih svojega dela. Vse leto namreč potekajo priprave na najbolj vesele dni v letu, ko otrokom iz vse Slovenije pa tudi iz tujine brezplačno ponudijo na ogled čarobni svet dedka Mraza.

"Izjemno veseli smo, da lahko otroke povabimo na brezplačni potep po pravljični deželi Gorajte. Zanje bo poskrbelo kar 35 prostovoljcev. Obljubljamo resnično lepo doživetje," nas je ob vhodu v deželo pričakala Danica Kordež, predsednica Društva Oddih Gorajte.

škofja loka pravljična dežela Gorajte dedek Mraz | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Prostovoljci, ki sodelujejo pri postavitvi hišk in drugih instalacij, ponosno povedo, da je obisk dežele popolnoma brezplačen in da tako vsako leto razveselijo kar 10 tisoč otrok.

Pravljična dežela je postavljena na enem hektarju gozdička, kjer so v ličnih lesenih hišicah domovanja pravljičnih junakov. Kot je povedala Danica Kordež, deželo postavijo vsako leto znova, zato je zanimiva tudi za tiste, ki so jo mogoče obiskali že lani. Letošnja atrakcija je prav gotovo govoreči hrast Modrec, pa dežela Nije z vsemi njenimi prebivalci, čarovnica Cica Mica, ki preleti prireditveni prostor, in še marsikaj drugega.

Za odrasle poskrbi hudomušen škratji par

škofja loka pravljična dežela Gorajte dedek Mraz | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Čarobna pot po pravljični deželi se začne pri hiški Muce Copatarice. Dvaindvajset pravljičnih likov, oblečenih v barvite kostume otroke popelje skozi več različnih pravljic. Obiskovalce pričakuje Škratova vasica, Mojca Pokrajculja, Čarobni gozd, Pika Nogavička, Čarovnica Cica Mica, Sapramiška, Volk in trije prašički ter Trnuljčica. Vsaka pravljica je obogatena s  pesmicami, lučkami, baklami, ob koncu pa otroke razveseli še ognjemet. Zabava odraslih pa je zaupana Atu škratu in Mami škratovki.

Ob koncu sprevoda dedek Mraz otroke obdari z darili. Po obdarovanju dedek Mraz otroke povabi še na brezplačno čajanko s piškoti. Seveda se najprej prepriča, kako pridni so bili skozi vse leto.

Napotki za darilo, ki ga oddate za svojega otroka: škofja loka pravljična dežela Gorajte dedek Mraz | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

  • uporabite darilno vrečko A4 formata,
  • nanjo pritrdite nalepko z imenom in priimkom otroka,
  • darilo oddajte vsaj 20 minut pred začetkom predstave na označeno zbirno mesto ob vhodu v Pravljično deželo. Diskretnost zagotovljena.

Na kozarček v najbolje ohranjeno srednjeveško mesto

škofja loka | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Po koncu predstave ne smemo pozabiti, da je do Škofje Loke le nekaj minut vožnje, zato izkoristimo priložnost za obisk čudovitega starega mestnega jedra. Škofja Loka je namreč najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in zelo priljubljena turistična točka slovenskih in tujih turistov. Slovi po prelepih srednjeveških hišah in ozkih ulicah, dveh trgih, kjer ne gre brez postanka za kavo ali sladico, čudovitem gradu in ima močno kulturno vrednost. Nad mestom stoji Loški grad, v katerem deluje Loški muzej. Do njega se vzpnete po lepo urejeni sprehajalni poti.

Slikovito mestece ob sotočju Poljanske in Selške Sore je rojstni kraj slovenskega impresionizma in kraj ustvarjalnih izkušenj, kjer so svoj navdih našli mnogi slikarji, pisatelji in drugi mojstri.

Mi smo po obisku dežele Gorajte zavili na glavni mestni trg, kjer stoji meščanski dvorec z imenom Homanova hiša. V Homanovi hiši je priljubljena slaščičarna Homan, kjer strežejo vrhunske kremne rezine. Naša ekipa si je namesto kremne rezine privoščila kuhano vino in se tako poslovila od odhajajočega leta ter nazdravila novemu.

Redni gost gostilne v Homanovi hiši je bil tudi impresionist Ivan Grohar, ki je s te lokacije naslikal znamenito Loko v snegu.

škofja loka | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte