Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
9.49

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Ljubljana Mastercard Odkrivaj Slovenijo advertorial Anna Maria Omarczyk

Četrtek, 31. 8. 2017, 9.49

2 meseca

Prestolnica z mini Triglavom in pravo zeleno oazo

Vsebino omogoča Mastercard

Iz mini prestolnice v pravo: Anna se je tokrat odpravila po sledeh zelene Ljubljane in nas kot tujka tudi nekoliko pograjala, kako premalo cenimo lepote, ki jih se skrivajo v naši deželi.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Na potepanje po naši državi nas je v prejšnjih mesecih najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo je v štirih blogih iskal Portugalec João Costa, nazadnje pa smo Slovenijo pogledali še skozi oči mlade Poljakinje Agnieszke in Ukrajinke Inne.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Moja ljuba Ljubljana. Najlepša prestolnica. Izredno lepa – edina. Lahko bi ji dala neskončno imen. Zakaj? Zato ker jo imam izredno rada, mojo Ljubljano.Mesto neskončnih možnosti, kar zadeva preživljanje prostega časa. Včasih si želim le nekaj časa zase, biti brez službenih obveznost in ta čas izkoristiti za raziskovanje mesta.

Kolikokrat sem že slišala, da je Ljubljana betonska? Rada bi razumela, zakaj naj bi bila Ljubljana betonska. Ali želite s tem povedati, da drugje še vedno najdemo lesene hiše s slamnatimi strehami? Ali pa morda želite povedati to, da smo že tako napredovali, da so vse hiše eko? Če je to res, super – komaj čakam, da vas obiščem! Beton najdemo povsod, le v drugačnih oblikah in iz različnih obdobij, ki jih v Ljubljani vsekakor ne manjka.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ljubljana zame ni betonska in je najlepša prestolnica v Evropi! Zakaj trdim tako? Mogoče zato, ker dejansko je! Ljubljana je zmagovalka natečaja za Zeleno prestolnico Evrope 2016, prehitela je celo Essen in Nijmegen. Zmagovalka tega natečaja vsekakor ne more biti označena za betonsko mesto! Letno je prirejenih okrog deset tisoč prireditev na ulicah, trgih itd. (galerija na prostem, knjižnica v Tivoliju, kino na Ljubljanskem gradu, Odprta kuhna itd.). Lahko bi še naštevala, ampak vem, da sem ujela bistvo. V mestu, kjer bi bil samo beton, ne bi bilo toliko nasmejanih obrazov in srečnih ljudi, ne bi bilo toliko dogajanja.

Ko se ritem popolnoma upočasni …

Ljubljana se je uvrstila v nabor Turizem za jutri v kategoriji turističnih destinacij in prejela nagrado najboljše turistične destinacije leta 2015. To se vidi prav na vsakem koraku, saj se turistična sezona v Ljubljani kar noče končati. Tisti, ki prvič obiščejo Ljubljano – verjemite mi, vem, kaj pišem –, se vrnejo vsaj še enkrat. Nikogar ni, ki ne bi bil očaran nad tem mestom. Moji turisti se neprestano sprašujejo, zakaj je tukaj tak mir in tišina, zakaj se nikomur nikamor ne mudi, zakaj so kavarne polne. Slovenci se resnično ne zavedate, da je le peščica mest na tem svetu s tako počasnim, prefinjenim, umirjenim življenjskim ritmom. Meni kot Poljakinji je bilo kar težko, da sem se umirila, saj drugače ne bi preživela v takem okolju. Zelo zanimivo mi je to, da ta sproščenost prevzame vsakogar, ki je v mestu vsaj deset minut.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Oglejte si jo drugače – potopite s v njeno zeleno oazo

Za tiste, ki niste oboževalci kulturnih ali arhitekturnih središč, Ljubljana poskrbi s kar 542 kvadratnimi metri javnih zelenih površin na prebivalca, iz leta v leto pa se ta številka le povečuje. In prav tako Ljubljano sem vam hotela predstaviti. Rada bi vam dokazala, da je v mestu ogromno zelenega in še več ga bo!

Neverjetno čudovit park Tivoli, v katerem se prav nikoli ne dolgočasim, saj ponuja zares ogromno različnih aktivnosti. Do parka, kjer ne manjka urejenih mest za rekreacijo na prostem, se z lahkoto pripelješ z avtomobilom, avtobusom ali kolesom, celo skirojem ali rolerji.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Tivoli pa ni edina velika zelena površina v Ljubljani. Sama sem oboževalka gora, vode, narave in vse to najdemo tudi v Ljubljani.

Poznate mini Triglav?

Obožujem jutranje sprehode na Šmarno goro, ki niso prav preprosti, no, vsaj zame niso – za začetnika in tujca v središču Slovenije je to prava atrakcija. Moj Mini Triglav, v katerega sem se zaljubila. Takoj za severno obvoznico pa se nahajata čudovita narava in reka Sava.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Vsakič znova me presenetijo skrite lepote tega kraja in vsakič znova se počutim, kot da bi bila nekje na Gorenjskem. Rekreacijske in kreativne, tudi kužkom in otrokom prijazne površine ob Savi potekajo od Tomačevega do Sneberij in obsegajo 144.618 kvadratnih metrov. Zelo lepo urejene kolesarske poti, svežina reke – z veseljem se med tednom in ob koncih tedna vračam na ta kraj. Dobra ideja za popoldanski počitek: s kolesom do reke in neučakano namakanje nogic v Savi, odeja na travo, knjiga v roke, če je vroče, tudi skok v vodo, zakaj pa ne …

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Pika na i zeleni prestolnici: pitna voda!

Slovensko glavno mesto je ena od redkih prestolnic, ki se lahko pohvali z naravno, pitno vodo brez predhodne obdelave. Čista, pitna voda je zlata vredna in zame prav gotovo številka ena. Do danes ne morem verjeti, da jo lahko pijem, saj doma tega zadovoljstva nikoli nisem imela. Veliko je tudi lokacij, kjer nas ob sprehodu spremlja takšna in drugačna pipa z brezplačno, naravno pitno vodo – kako lepo. Mesto pod zemljo prepleta več kot 1.100 kilometrov vodovodnih cevi, prvi vodovod je bil zgrajen že leta 1890. Čeprav bi Slovenec rekel, da to ni nič posebnega, so turisti vedno znova navdušeni nad takimi podatki. Začudeno me pogledajo tudi, ko s tal poberem kakšno smet, prazno plastenko ali papir, ki jih sicer redko srečam na poti v središče Ljubljane, a vedno ponovim, da za čistočo in mesto skrbimo MI, domačini. V nedogled bi lahko naštevala lepote, a sem žal tokrat omejena z znaki. Rada imam MOJO čisto, urejeno in ZELENO Ljubljano!

 


Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte