Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
13.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Natisni članek

Krvavec nostalgija gregorjevo vikend ideja za konec tedna Odkrivaj Slovenijo MasterCard advertorial

Četrtek, 10. 3. 2016, 13.25

2 meseca, 1 teden

Petek za ljubezen, sobota za nostalgijo

Vsebino omogoča MasterCard

Vsi že čutimo pomlad v zraku! Zato jo ta konec tedna pozdravimo, kot se spodobi, hkrati pa izkoristimo še malce zime, ki pospešeno odhaja. Kdaj in kje?

Ljubezen, pomlad in sonce!

Da, vse to bomo pozdravljali ta konec tedna. V soboto, 12. marca, je namreč gregorjevo, praznik zaljubljencev in znanilec začetka pomladi.

Vsakoletna tradicija pa je, da večer pred praznikom sv. Gregorja kot simbolni pozdrav pomladi po vodi spustimo ladjice in raznorazne lične goreče predmete – gregorčke. Običaj izvira še iz starih časov, ko so že naši pradedki in prababice tako pozdravljali pomlad.

Verjeli so namreč, da je na predvečer gregorjevega prišel sveti Gregor in v "vodo vrgel luč". Voda pa naj bi tako potem odnesla vse slabo, kot so na primer mrzla zima in z njo povezane tegobe. Včasih še niso poznali elektrike, zato je Gregor s svojo lučjo predstavljal tudi zavetnika rudarjev, zidarjev, učenjakov, študentov, glasbenikov in pevcev, ki jim je prinesel luč, ko so jo nujno potrebovali za svoje delo.

Kje bomo lahko opazovali na vodi lebdeče gregorčke?

Na Gorenjskem je veliko krajev, povezanih z železarsko tradicijo, zato tam še posebej vestno ohranjajo ta običaj kot spomin na stare čase. Le da danes po potokih barčice spuščajo predvsem otroci in zaljubljenci. Vsako leto se lahko tako spuščanju barčic pridružite v Kropi, Kamni Gorici, Hotemažah, Tržiču, Mengšu, Železnikih … Kateri kraj boste izbrali letos?

Še zadnji pogled proti zimi … in starim časom!

Že res, da se pomladi vsi veselimo, a to še ne pomeni, da ne maramo zime. Zato je ta konec tedna idealen čas, da se je še malce naužijemo, preden jo damo čisto zares na stran. Vsi ljubitelji zime tako to soboto, 12. marca, na Krvavec, kjer boste še zadnjič letos oblekli smučarke hlače. Spominjali pa se ne boste le pretekle zime, temveč starih časov nasploh.

Druženje z Rifletom in največjimi legendami smučanja

Odvijal se bo namreč Restrofest pod sloganom Spet bo vse kot nekoč. Organizatorji pravijo, da operite staro kapo in pripravite star smučarski dres, saj ju boste še kako potrebovali. Na preteklost bo spominjala tudi glasba, ki bo v slogu 80. let, poleg tega pa boste lahko srečali legende smučanja in se z njimi, če si boste upali, tudi pomerili v slalomu.

Še en razlog več, da pridete, je zares poseben gost – Rifle, ki nas bo navduševal kot nekaj let nazaj. Na terasi brunarice Sonček bo namreč podeljeval nagrade, in to v slogu legendarne oddaje Podarim-dobim.

Ne spreglejte