Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
8.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MasterCard Slovenija kulinarika Janez Bogataj advertorial

Torek, 10. 3. 2015, 8.37

2 meseca, 1 teden

Odkrijte kulinarično Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tam, kjer se stikajo že stoletja Sredozemlje, Alpe, Panonska nižina in Balkan, tam se rodi bogato kulinarično doživetje. To je v Sloveniji.

Slovenija je ne glede na svojo majhnost velika po okusih. Kar 24 gastronomskih regij oz. kulinaričnih območij pomeni, da lahko raznolikost okusov in jedi najdete že vsakih nekaj kilometrov. Ta raznolikost se kaže v tradicionalnih jedeh tako v sami hrani, njeni pripravi, kulturni vlogi in načinu prehranjevanja, saj vsaka regija doda svoj pečat. Da neka tipična jed poškili tudi čez mejo, nam je znano iz primerov, ko želi neka regija oz. država to jed zaščititi, pride pa do spora s sosednjo deželo, od kod ta jed dejansko izvira. Še dobro se spomnimo primera kranjske klobase in spora s Hrvaško.

Čas ne prizanaša niti tipičnim jedem

Kot se vse spreminja, se spreminjajo skozi čas tudi tradicionalne jedi, saj vedno več vemo o zdravju, živilih, pripravi, ne nazadnje se je spremenil tudi naš način življenja. Včasih so predvsem opravljali težka fizična dela, danes veliko časa presedimo, bodisi v službi bodisi v prostem času. Zato so se na primer zmanjšale že same količine, pojemo manj mesa – glavne sestavine so se ohranile, kar je bistveno. Vendar treba je paziti na te spremembe, da bo neka tipična jed obdržala svojo prepoznavnost.

To je poleg kulinarične dediščine pomembno tudi z vidika turizma, saj neka dežela niso le naravne lepote, običaji, ampak tudi ali predvsem hrana, po čemer se vsak turist neke dežele morda še najbolj ali najraje spominja, saj so vendar v igri občutki, okusi, čustva in doživetje ob tem.

Naš najbolj znan etnolog, ki se ukvarja s hrano, prof. dr. Janez Bogataj, meni, da smo premalo ponosni na svojo hrano. To bi po njegovem mnenju morali popraviti, postati bi morali bolj ponosni in ne bi nas smelo biti strah postreči naših specialitet tujcem. Tako kot pri vsem v življenju je treba začeti pri sebi. Zato najprej sami ozavestimo, kako bogati smo na kulinaričnem področju, in podpirajmo domače jedi.

Ko nas bo naslednjič zaneslo na izlet, zavijmo na kakšno pravo slovensko tradicionalno jed. V družbi je uživati v dobrotah še toliko lepše, če pa radi kuhamo, zavihajmo rokave in se sami lotimo peke npr. prekmurske gibanice. Pa ne pozabite povabiti prijateljev!

Recept za prekmursko gibanico

Ne spreglejte