Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
11.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard advertorial

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 11.30

2 meseca, 1 teden

Ni Bohinj, ni Bled, je pa vredno obiska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od Gorenjske do Prekmurja lahko obiščemo številna jezerca in ribnike, ki so primerni za ribolov, piknike v naravi, čolnarjenje in kopanje. Ni vse Bohinj ali Bled, kar diši po jezeru.

Gorenjski biseri

Jezero Jasna pri Kranjski Gori – Jezero Jasna je čudovito v vsakem letnem času. Okoli njega so speljane sprehajalne poti. Voda je čista in zelenkaste barve, vendar žal premrzla za kopanje. Tik ob jezeru so igrala za otroke in kip zlatoroga.

Završniško jezero v dolini Završnica – Pri jezeru je izhodišče za planinsko turo do Valvasorjevega doma. Ob jezeru si lahko privoščimo piknik ali pa kosilo v eni od priznanih domačih gostiln. Okoli jezera so speljane sprehajalne poti.

Planšarsko jezero na Jezerskem – Okoli Planšarskega jezera je speljana razgibana sprehajalna pot. Domačini so ga zajezili v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Poleti lahko čolnarimo, kolesarimo ali plezamo po manjši umetni steni. Pozimi je okolica privlačna za tek na smučeh, smučanje za otroke na bližnjem smučišču ter drsanje na zamrznjenem jezeru ali umetni ploskvi.

Jezero Črnava v Preddvoru – Jezero Črnava je priljubljena točka za domačine in okoličane. Okoli jezera vodi urejena sprehajalna pot. V poletnem času si obiskovalci lahko izposodijo čolne, najamejo igrišča za tenis, v zimskem času pa jezero včasih zaledeni.

Trbojsko jezero – Jezero med Mavčičami in Kranjem je nastalo ob gradnji hidroelektrarne Mavčiče, ko so zajezili reko Savo. Ob jezeru se lahko sprehajamo, igramo odbojko na mivki, čolnarimo in aktivno spoznavamo podeželje.

Zbiljsko jezero – Jezero v naselju Zbilje blizu Medvod je nastalo leta 1953, ko so zajezili reko Savo. Ponuja obilo možnosti za rekreacijo in sprostitev, kot so sprehod, ribarjenje, čolnarjenje in drugo. Na voljo je ograjeno in moderno opremljeno otroško igrišče na travniku s potočkom.

Osrednjeslovenska jezera in ribniki

Cerkniško jezero – Cerkniško jezero je največje presihajoče jezero v Sloveniji. Nahaja se na južnem delu Cerkniškega polja, z vodo se napolni spomladi in v času deževja.

Rakiško jezero na Rakitni – Plitvo, umetno poglobljeno jezero na potoku Rakitniščica je posebnost Rakitne. Primeren je za piknik v naravi ali krajši sprehod okoli jezera.

Ribnik Boštanj na Radenskem polju – Radensko polje je naravni biser sredi dolenjskega krasa jugovzhodno od Grosuplja, na obronku Grosupeljske kotline. Ribnik je namenjen športnemu ribolovu.

Rudniško jezero v Kočevju – Rudniško ali Kočevsko jezero je nastalo na nekdanjem dnevnem kopu kočevskega rudnika, ki so ga zaprli leta 1978. Rovi so se pogreznili in nastalo je jezero, ki je globoko do 40 metrov in ima poldrugi kvadratni kilometer površine. Voda je kakovostna in čista. Ob Rudniškem jezeru sta prostor za piknike in restavracija s pestro kulinarično ponudbo.

Vodnati svet Štajerske in Koroške

Ribnik Vrbje pri Žalcu – Leži dva kilometra južno od Žalca. Okoli ribnika Vrbje poteka ekološka učna pot, ki je prehodna vse leto. V celoti je speljana po ravnini in primerna za vse starostne skupine.

Šmartinsko jezero – Jezero v bližini Celja je nastalo leta 1970 po izgradnji pregrade Loče na potoku Koprivnica. S tem so preprečili poplavljanje reke Savinje. Šmartinsko jezero spada med največja umetna jezera v Sloveniji. Na voljo so številne možnosti za oddih in sprostitev. Lahko se sprehodite okoli jezera, greste na vožnjo s čolnom, lovite ribe. V zimskem času jezero tudi zamrzne.

Družmirsko ali Šoštanjsko jezero – Ime je dobilo po naselju Družmirje, katerega okolica se je zaradi opuščenih rovov šoštanjskega rudnika napolnila z vodo. Njegova povprečna globina je 24 metrov in velja za najgloblje jezero v Sloveniji.

Velenjska ali Šaleška jezera – Okoli jezer so urejene sprehajalne poti in klopi. Svoj skriti kotiček lahko najdejo tudi ljubitelji ribolova. Ob jezerih se nahaja Turistično-rekreacijski center Jezero, ki velja za enega najlepših centrov v Sloveniji. Na voljo imajo zunanja igrišča za tenis, dvoransko igrišče za tenis, fitnes center, nogometno in košarkarsko igrišče, minigolf, igrišče za odbojko na mivki.

Črno jezero na Pohorju – Jezero na gozdnem slemenu med Osankarico in Tremi kralji je nastalo okoli leta 6000 pred našim štetjem, ko so prebivalci poglobili močvirnato območje in ga tako spremenili v jezero. Do jezera najlažje pridemo, če začnemo pot pri Domu na Osankarici. Nezahteven sprehod traja približno eno uro. Zaradi ugrezajočih barjanskih tal poteka urejena gozdna steza tudi po lesenih brveh.

Ptujsko jezero – Nastalo je leta 1978, ko so zajezili Dravo. Ptujsko jezero je priljubljena točka za ribištvo, jadranje, deskanje, veslanje, vožnjo z vodnimi skuterji, motornimi čolni in drugo. Pri jezeru se nahaja Ranca, ki je edina in prva marina na kopnem v Sloveniji. Obiskovalcem je na voljo panoramska plovba s turistično ladjo. Urejeno pot na nabrežju lahko izkoristijo ljubitelji pohodništva, kolesarstva in rekreativnega teka.

Ivarčko jezero pri Ravnah na Koroškem – Ivarčko jezero se nahaja v čudoviti gozdni pokrajini Podgore nad Preškim vrhom. Iz nekdanjega naravnega jezera je nastal rekreacijski center, ki privablja mnoge obiskovalce. Imajo urejena igrišča za odbojko, košarko, namizni tenis, minigolf in rusko kegljišče. Ivarčko jezero je bilo najprej turistično-rekreacijski center ravenskih železarjev.

Po obalah vzhodne Slovenije

Negovsko jezero – Jezero se razprostira jugovzhodno od vasice Negova. Jezero in Krajinski park Negova je kot krajinski park zavarovan od leta 1967. Okolica jezera je priljubljen prostor za sprehajanje, ribolov in čolnarjenje. Pod jezom se nahaja veličasten Sitarjev mlin, nad jezerom pa stoji hiša Ivana Krambergerja, Negovskega dobrotnika in politika.

Hotiško jezero – Leži ob glavni cesti Murska Sobota–Lendava, približno kilometer vzhodno od Hotize. Ni pravo jezero, temveč je približno en kilometer dolga in podkvastemu jezeru podobna mrtvica reke Mure. Južno od jezera se razprostira nižinski pragozd Orlovščak, ki je eden od redkih naravno ohranjenih ostankov gozda na tem področju. Jezero z okolico je čudovit kraj za sprostitev in rekreacijo.

Bukovniško jezero – Jezero na Goričkem, južno od naselja Bukovnica, je nastalo kot protipoplavni ukrep. Na hribu ob jezeru je kapelica svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni studenec svetega Vida. Voda iz Vidovega izvira naj bi imela energijsko moč in zdravilne učinke pri zdravljenju vida, prebavil, kože, sluha, živčevja. V okolici kapele in izvira so bioenergetiki in radiestezisti našli številne energetske točke zdravilnega in blagodejnega sevanja zemlje, ki izboljšajo zdravje. Ob jezeru so postavljena igrala za otroke, počivališča in informacijske table ter brunarica.

Ledavsko jezero – Jezero domačini imenujejo tudi Kraško jezero in spada med pomembne naravne znamenitosti v Krajinskem parku Goričko. Jezero zaradi onesnaženosti ni primerno za kopanje, zato so rekreativne dejavnosti omejene na sprehod okoli jezera in ribolov.

Hodoško jezero – Akumulacijsko jezero leži severno od naselja Hodoš, v severovzhodnem Goričkem blizu meje z Madžarsko. Ob Hodoškem jezeru je izvir čiste pitne vode in počivališče.

Ne spreglejte