Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2016,
7.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard Kam na izlet Odkrivaj Slovenijo

Sreda, 26. 10. 2016, 7.56

2 meseca, 1 teden

Slap Boka

Najmogočnejši in najbolj vodnat slap v Sloveniji

Vsebino omogoča Mastercard
slap Boka | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Vsa moč slapa Boka se lahko začuti že z glavne ceste med Bovcem in Kobaridom, za še bližje srečanje z velikanom, ki (neupravičeno) nima take slave kot gorenjska slapova Savica in Peričnik, pa bo vendarle treba nekaj tudi prehoditi.

Ko se od Bovca odpravite po glavni (pravzaprav edini) cesti proti jugu v smeri Žage in Kobarida, boste čez približno tri kilometre prečkali kratek, manj kot kilometer dolg hudourniški potok Boka, ki se kar kmalu na nasprotni strani mostu izlije v reko Sočo (razen ko ob manjši količini vode ponikne že pred ustjem).

Velikan, ki ga  mnogi še ne poznajo

Z imenom Boka pa je bolj znan slap, ki ga v vsej njegovi moči lahko uzrete na desni strani prav s tega mostu. Predvsem očara njegovih 106 metrov prostega padca na 18 metrih širine, nato pa se njegova voda po skalah spusti poševno še več kot 30 metrov.

Kljub svoji spoštovanja vredni moči, velikosti in lepoti pa je slap Boka vendarle manj znan kot kakšni izletniško bolj obiskani (in bistveno manj mogočni) slapovi drugod po Sloveniji. Morda gre "zasluga" za to eni od največjih bolečin bovškega kraja: razmeroma slabi prometni povezanosti z drugimi deli Slovenije.

Od cestnega mosta čez Boko, kjer je nastala ta fotografija, do vznožja slapa je za približno 40 minut hoje. | Foto: Srdjan Cvjetović Od cestnega mosta čez Boko, kjer je nastala ta fotografija, do vznožja slapa je za približno 40 minut hoje. Foto: Srdjan Cvjetović

Ko je najmočnejši, premore do sto tisoč litrov vode v sekundi

Če je že potok Boka eden od najkrajših vodotokov v Sloveniji, se slapa Boka drži kar nekaj presežnikov. Velja za najbolj vodnat in najmogočnejši slap v Sloveniji, kar dokaže predvsem v spomladanskem času, ko se na dvainpoltisočaku Kaninu in okoliških gorah nad njim tali sneg. Slap Boka tudi v najbolj sušnih obdobjih, ko je dostop ob strugi najlažji, premore dva tisoč litrov bistre studenčice v sekundi, kadar je najmočnejši, pa tudi do petdesetkrat več.

Ali je slap Boka tudi najvišji slap v Sloveniji, pa je odvisno predvsem od tega, ali mu za višino štejemo samo 106 metrov njegovega prostega padca ali skupaj s slapiščem nekje okrog 140 metrov – eni so izračunali 139, drugi pa 144 metrov. A tudi če mu ne priznamo višinske zmage, sta že dva njegova presežnika več kot dovolj za izjemen prizor.

Vzemite si poldrugo uro, raje dve!

Če vas veličastni pogled z mostu čet potok Boka tako očara (kar v resnici ni težko), da si zaželite vodnega silaka ogledati od bližje, bo treba izstopiti iz avta in si nameniti med poldrugo uro in dve uri. Lažja od dveh dostopnih poti pelje po ovinkih, mestoma kar strmo navzgor, in se izogne hudourniku, kdor pa se veseli izkušnje na zavarovani plezalni poti (in jo tudi zmore), pa se bo verjetno odločil za pot, ki sprva gre čez hudournik.

V obeh primerih je treba računati na slabe tri četrt ure hoje v eni smeri, v zimskem času, predvsem ko je zasneženo, pa je zaradi izpostavljenosti obeh poti brez ustrezne opreme bolje počakati na toplejše in kopne dneve ter takrat spoznati ta slap, ki bi se lahko brez težav kosal tudi v evropski ligi mogočnih slapov.

Ne spreglejte