Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
12.17

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

festival potep Jezero izlet Odkrivaj Slovenijo grad muzej MasterCard Velenje

Petek, 20. 3. 2015, 12.17

2 meseca

Mesto, kjer se pozdravljajo s "Srečno!"

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Velenje je mesto mnogih presežnikov. V mestnem jedru stoji največji Titov spomenik na svetu, lahko se sprehodimo po enem najbolj ohranjenih gradov na svetu in pojemo malico kar 200 metrov pod zemljo.

Spoznajte mesto rudarjev

Velenje je mesto rudarstva, "Srečno!" pa je rudarski pozdrav, v katerem odmeva srčnost starih vrednot. S tem pozdravom pa še danes izražajo tudi dobre želje in spoštovanje.

Če si želite pristnega vtisa o rudarskem življenju, obiščite Muzej premogovništva Velenje. Tam vas bodo opremili z rudarskimi oblačili in čeladami, založili s pravo rudarsko malico, nato pa vas bodo odpeljali v globine rudnika. Srečno!

Muzej premogovništva Velenje

Fotogalerija
1 / 13

Sprehod po mestu moderne podobe

Velenje je najmlajše slovensko mesto, ustanovljeno 1959. Podobe moderne arhitekture boste ujeli že med samim sprehodom skozi mestno jedro. Ustavite se na mestni promenadi, ki povezuje Trg mladosti z mestnim jedrom. Nas je s svojim pročeljem navdušil Dom kulture, ki je nastal v socializmu, in sicer z idejo, da je treba tudi izobraženim delavcem ponuditi kakovostne kulturne vsebine.

Tiste, ki na izletih radi nakupujejo, bo zanimal tudi Kristlov blok, ki je od zunaj videti, kot da celotna stavba stoji na stebrih. Da mesto zares začutimo, pa je treba malo posedeti in se razgledati naokoli: pojdite na kavo v kavarno Nova, ki navdušuje z zelo "šik" teraso, ali pa v Luciferja, kjer se lahko posladkate s pravo velenjsko čokolado.

Mestno jedro Velenja lahko spoznate tudi na drugačen način. Sprehodite se po seznorični poti, kjer boste mesto spoznavali prek čutil: prek vida, sluha, vonja in okusa. | Foto: Mestno jedro Velenja lahko spoznate tudi na drugačen način. Sprehodite se po seznorični poti, kjer boste mesto spoznavali prek čutil: prek vida, sluha, vonja in okusa.

Nostalgiki po socializmu?

Malo je takih, ki ob besedi Velenje ne pomislijo na Tita in socializem. Mesto se je v 80. letih celo imenovalo Titovo Velenje. Nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz – Tito je bil tu na obisku kar štirikrat.

Velenjčani so na to ponosni, zato na Titovem trgu danes stoji največji Titov spomenik, ki meri kar šest metrov. Če ste nostalgiki po socializmu, se lahko podate na doživetje socializma v Velenju. Gre za poseben ogled mesta, ki pričara vzdušje in značilnosti "tistih dobrih starih časov".

Največji Titov spomenik na svetu stoji prav v središču Velenja. | Foto: Največji Titov spomenik na svetu stoji prav v središču Velenja.

Zanimivosti v okolici: dolina gradov

Velenje se nahaja v Šaleški dolini, ki ji pravijo tudi dolina gradov. Na fotografiji: ostanki gradu Šalek. | Foto: Velenje se nahaja v Šaleški dolini, ki ji pravijo tudi dolina gradov. Na fotografiji: ostanki gradu Šalek. Velenjski grad spominja na grad iz pravljice. Nastal je v 13. stoletju, danes pa v njem deluje Muzej Velenje, kjer si lahko ogledate več kot deset stalnih zbirk. Najbolj priljubljena je afriška zbirka, obiskovalci pa si najraje ogledajo ostanke mastodonta, prednika današnjega slona.

Grad Šalek je verjetno najstarejša grajska stavba v Šaleški dolini. Še danes pa so razvaline njegovega stolpa osrednja točka v Velenju. Stolp, ki se je v večini ohranil do danes, je bil najstarejši del gradu.

Od gradu Ekenštajn so ostale le razvaline, ostanke pa je prerastel gozd.

Grad Turn je znan po legendi o nuni, ki naj bi imela otroka in naj bi bila zazidana v temnem kotu. Včasih naj bi se še vedno videle njene kosti in gube blaga od obleke. V kleti pa naj bi bil še danes otroški nagrobnik.

 

Če vas zanima grajsko življenje, se odpravite na Pozojevo grajsko pot, ki lepo povezuje te štiri gradove.

Kdo pa je pozoj? Pozoj je zmaj in mitološko bitje. Ljudje so bili nekoč prepričani, da je resničen. Ko so našli kose premoga, so mislili, da je to zmajeva kri – in kjer je zmajeva kri, je zagotovo tudi zmaj.

Aktivnosti v okolici: šaleška jezera

Škalsko jezero je najmanjše in leži ob mestnem štadionu. Obdaja ga urejena sprehajalna pot, ki pripelje do Konjeniškega kluba Velenje, kjer se lahko preizkusite v jahanju.

Velenjsko jezero je večje, ob njem pa je bogata ponudba aktivnosti: lahko se odpravite na sprehod okoli jezera, zraven so še športno-rekreacijsko poslopje, klub vodnih športov in tenis središče. Če se odločite ostati več dni, lahko prespite v bližnjem avtokampu.

Sprehodite se tudi ob Šoštanjskem jezeru, ki pa ni toliko turistično, saj je bolj namenjeno bližnjemu premogovniku in elektrarni.

Ob Velenjskem jezeru se nahaja tudi lepo urejena plaža. Še malo pa bo čas za skok v vodo! | Foto: Ob Velenjskem jezeru se nahaja tudi lepo urejena plaža. Še malo pa bo čas za skok v vodo!

Festivali:

Pikin festival je največja prireditev za otroke v Sloveniji. Vsako leto mesto pod nadzor vzame pegasta devetletnica s pisanimi nogavičkami in lasmi, spetimi v kitke. Srečali boste številne Pike, ki na ustvarjalnih delavnicah in drugih zabavnih dogodkih animirajo otroke. 

Srednjeveški dan na Velenjskem gradu vas bo popeljal v čase bitk, kočij in srednjeveških spektaklov. 

Kunigunda je festival mladih kultur in predstavlja različne vrste umetnosti. Je teden predstav, učenja in zabave. Imenuje se po Kunignudi, grajski čarovnici, ki je živela na Velenjskem gradu, zdaj pa vsak zadnji teden v avgustu ponovno oživi.

Tradicionalni dogodki:

Cvetlični sejem v maju – razstave, razprave in prodaja cvetja, pa tudi delavnice za otroke.

Turistični teden v juniju – okrogle mize o turizmu, kolesarjenje, stojnice s hrano.

Skok čez kožo v juliju – praznično obarvan celodnevni rudarski dogodek, kjer novince sprejemajo med rudarje.

Starotrški dan v Šaleku v avgustu – oživitev stare mestne tržnice.

Mlinarska nedelja vseptembru – bogat kulturni dan ob starem mlinu s stojnicami, glasbo, plesom …

Jesenski sejem v oktobru – značilne stojnice z raznoliko domačo ponudbo, delavnice za otroke, tekmovanje v kuhanju golaža, umetniške delavnice in razstave.

Več utrinkov mesta:

Fotogalerija
1 / 14
Ne spreglejte