Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
8.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Tomaž Šantl

Natisni članek

advertorial MasterCard Kam na izlet Svetina Štore Alma Karlin

Petek, 22. 4. 2016, 8.04

2 meseca, 1 teden

Katera gorska vasica je povsem očarala Almo Karlin?

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Tomaž Šantl

Svetina nad Štorami, Alma Karlin, Svetina | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Obiskali smo skrivnostni kraj, kjer sta svoja zadnja leta preživeli Alma Karlin in njena prijateljica Thea, sicer sestrična angleške kraljice Elizabete II. Svetina je starodavno svetišče, ki velja za najlepšo slovensko gorsko vasico.

Vasica Svetina na 683 metrih nadmorske višine, ki že od 15. stoletja kraljuje na širokem sedlu med Ramanco in Velikim Vrhom nad Štorami, velja za najlepšo slovensko gorsko vasico.

Prgišče hiš, nekaj toplarjev, mogočna romarska cerkev Marije Snežne in manjša cerkev sv. Križa ter neverjetni razgled na okoliške griče vse do Boča so že dvakrat (leta 2004 in 2006) očarali Slovensko turistično zvezo, ki je Svetini nadela ta laskavi naziv.

Več v videu:

Naš bralec postal turistični vodič za en dan

Svetino ob reki Voglajni, na vzhodnem robu Celjske kotline smo obiskali po priporočilu našega bralca Marka Arzenška, ki je s svojo reportažo sodeloval v nagradni igri Odkrivaj Slovenijo. Žreb ga je izbral, da nam razkaže kraj, ki ga je predstavil s prelepo fotografijo.

Marko Arzenšek, nagrajenec nagradne igre Odkrivaj Slovenijo, nas je povabil v vas, kjer je v mladosti preživel številne proste dni. | Foto: Klemen Korenjak Marko Arzenšek, nagrajenec nagradne igre Odkrivaj Slovenijo, nas je povabil v vas, kjer je v mladosti preživel številne proste dni. Foto: Klemen Korenjak

Fotografija, ki jo je nagrajenec prispeval v nagradno igro  Odkrivaj Slovenijo. | Foto: Fotografija, ki jo je nagrajenec prispeval v nagradno igro Odkrivaj Slovenijo.

"Svetina je čudovita, saj vidite, kako lepo je tukaj. Tukaj sem preživel ogromno lepih trenutkov, saj sem v mladosti živel ob vznožju vasi," nam je povedal nagrajenec, s katerim smo si skupaj ogledali starodavno vasico in mu predali nagrado – mobilni telefon Samsung, ki ga je nagrajencu podarila družba MasterCard. 

Vasica, kjer še vedno častijo poganskega Svetovita

Že samo ime idilične vasice je nekaj posebnega. Kot nam je povedal Emil Kačičnik s Turističnega društva Štore, izvor imena sega v poganske čase. "Ime izhaja iz staroslovanskega boga Svetovita, ki so ga naši predniki častili v tukajšnjih 'šentoščevih' gajih. Zato se glavni praznik na Svetini, ko obhajamo praznovanje v čast Mariji Snežni, še danes imenuje 'šentoščeva' nedelja. Praznujemo jo prvo nedeljo v avgustu."

Svetina oziroma Svetje, kot vasi pravijo domačini, še danes velja za starodavno svetišče, ki je priljubljena tako med romarji kot planinci, kolesarji in pohodniki.

Za pohodnike in kolesarje:

Pot 23.000 korakov je etnološko-naravoslovna krožna pot okoli vasi. Lahka sprehajalna pot pohodnika seznani z zgodovino Svetine in njene okolice, z etnološkimi posebnosti ter pestrim rastlinskim svetom, ki vključuje kar nekaj zavarovanih rastlinskih vrst.

Kontakt: Turistično društvo Štore

Barbarina pot je dolga 19 kilometrov. Izhodišče je na Pečovju, cilj poti pa v Trobnem dolu. Iz Pečovja vodi pot mimo kapelice pri Mariji in Doma na Svetini na Lovski dom, od tam pa skozi Svetino v Šentrupert in naprej do kapelice sv. Barbare v Trobnem dolu.

Kontakt: Športno-kulturno društvo Rudar Pečovje

Kolesarska pot Celjska koča – Pečovje – Svetina je dolga 25 kilometrov in poteka od Celjske koče proti Celju. Pot vodi mimo Svetine, gradu Prežin in čez Šentjanž proti Štoram in Celju ter nazaj na Celjsko kočo.

Romarska cerkev z obrambno funkcijo

Pravi razlog za obisk Svetine nad Štorami: laskavi naziv najlepše slovenske gorske vasice. | Foto: Klemen Korenjak Pravi razlog za obisk Svetine nad Štorami: laskavi naziv najlepše slovenske gorske vasice. Foto: Klemen Korenjak

Svetino so od starodavnih poganskih prebivalcev "podedovali" celjski grofje, ki so imeli na Svetini svojo pristavo. Prve pisne omembe kraja segajo v leto 1480, ko Svetino prvič omenjajo celjski urbarji.

Takrat so zgradili tudi romarsko cerkev Marije Snežne, ki obvladuje vas in okolico. Njena posebnost je poleg osemkotnega zvonika in obrambnega stolpa s strelnimi linami tudi neometana fasada cerkve. Poleg te veličastne poznogotske cerkve so postavili še eno manjšo – cerkev sv. Ane oziroma sv. Križa, kot se danes imenuje –, ki naj bi bila namenjena delavcem pristave celjskih grofov v vasi.

Legende iz davnih časov

Pod petsto let staro lipo pred cerkvijo Marije Snežne naj bi bil zakopan zlat zaklad. | Foto: Klemen Korenjak Pod petsto let staro lipo pred cerkvijo Marije Snežne naj bi bil zakopan zlat zaklad. Foto: Klemen Korenjak

Osrednjo zanimivost vasi predstavlja Marijina cerkev in okrog cerkve kroži nekaj legend.

Ko je zidar vdelal zadnji kamen v cerkveni zid, je v daljavo zalučal kladivo in na kraj, kamor je priletelo, so postavili cerkev. To je bilo v Završah pri Grobelnem, kjer tako stoji cerkev sv. Vida.

Druga legenda pa govori o skritem jezeru pod štorom pri izviru nekega studenca.

Zidarjem so se prikazovale zlate ribice, ki jih imeli za zajtrk. Ko so zidarji nekoč delali na Marijin praznik, so se ribe poskrile v zemljo.

Legenda o neposrečenem pleskarskem podvigu pa pravi, da se omet na cerkvi nikakor noče prijeti. Menda naj bi Marija zidarju celo zapovedala, da hoče imeti temno, nepobeljeno cerkev, ki je Turki ne bi mogli opaziti.

Alma Karlin: Svetina je moj najlepši kraj na svetu

Alma Karlin je pokopana na vaškem pokopališču na Svetini, skupaj z dolgoletno prijateljico Theo Schreiber Gammelin. | Foto: Klemen Korenjak Alma Karlin je pokopana na vaškem pokopališču na Svetini, skupaj z dolgoletno prijateljico Theo Schreiber Gammelin. Foto: Klemen Korenjak

Svetina je povsem očarala tudi svetovno popotnico, raziskovalko in pisateljico Almo Karlin (1889–1950), ki je na vaškem pokopališču tudi pokopana. Neverjetno avanturistična in neustrašna intelektualka je v osmih letih videla ves svet in se v zadnjih letih svojega burnega življenja odločila ustaliti pod Celjskim gradom, od koder se je po drugi svetovni vojni s švedsko prijateljico angleškega rodu Theo Schreiber Gammelin preselila v Pečovnik. Tu je do smrti leta 1950 živela v majhni koči sredi gozda. Njena prijateljica – sicer sestrična angleške kraljice Elizabete II., nezakonska hči angleškega vojvode in italijanske plemkinje, ki je odraščala v Nemčiji – je tukaj živela do svoje smrti leta 1988. Obe sta pokopani na Svetini.

Kočo v Pečovniku so pred kratkim popolnoma obnovili in opremili s fotografijami pustolovske Alme Karlin in njene duše dvojčice, ki je bila sicer slikarka in njena velika zaščitnica.

Po Alminih stopinjah - za popotnike

Avanturistka Alma je velik nadvih številnim popotnikom in raziskovalcem. | Foto: Klemen Korenjak Avanturistka Alma je velik nadvih številnim popotnikom in raziskovalcem. Foto: Klemen Korenjak

Vsako leto oktobra Turistično društvo na Svetini organizira Almine dneve, ki so posvečeni potopisom, druženju in promociji Almine literature.

Zadnje Almino bivališče na Pečovniku je skromno, vendar lično preurejeno. | Foto: Klemen Korenjak Zadnje Almino bivališče na Pečovniku je skromno, vendar lično preurejeno. Foto: Klemen Korenjak

Predlagamo, da ogled Almine in Theine koče na naslovu Pečovnik 44 združite z izletom na Celjsko kočo in Svetino. Za ogled se je treba dogovoriti s Turističnim društvom Štore.

Pravljična vas, tako odmaknjena in čarobna je res odlična ideja za pohodniški, kolesarski, tekaški ali turistični izlet. Alma Karlin, ki je prepotovala res velik del sveta, je prav Svetino imenovala "moj najljubši kraj na svetu".

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Nagradni sklad in žrebanja:

3. 5. 5016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 6. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 7. 2016 – TABLICA in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte