Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
10.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard Odkrivaj Slovenijo Stjepan Janić Koper

Petek, 20. 10. 2017, 10.04

2 meseca, 2 tedna

Malo drugačna ideja za izlet: v Koper s kajakom

Vsebino omogoča Mastercard

Stjepan Janić je naš novi vodnik po Sloveniji. Za prvi izlet je izbral Koper, naše največje obmorsko mesto, ki ga ja odkrival tako na morju kot na kopnem. Pokazal nam je dva zorna kota mesta, ki se je v zadnjih letih razvil v pravo obmorsko letovišče.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Sem Stjepan Janić in prihajam iz Srbije. Z vrhunskim športom se ukvarjam že 22 let, najprej kot tekmovalec, trenutno pa kot trener kajaka na mirnih vodah. V Slovenijo sem se preselil zaradi ljubezni. Zaradi športa sem prepotoval veliko sveta in spoznal veliko različnih kultur, vendar se nisem nikjer počutil tako doma kot v Sloveniji.

Za Koper sem se odločil, ker je moj dom, v katerem zelo uživam in bi lepoto tega mesta rad predstavil tudi drugim. Odkar sem se sem preselil, se je mesto zelo razvilo in polepšalo in se z lahkoto primerja z ostalimi obalnimi mesti, za kar v preteklosti ni imelo možnosti.

Danes Koper predstavlja najpomembnejše slovensko pristanišče in je upravno, izobraževalno, kulturno, industrijsko vedno bolj pa tudi turistično središče. Ker smo veliko zdoma, do zdaj nisem imel možnosti, da bi si mesto ogledal tako podrobno, zato je bil ta blog odlična možnost za to.

Prvi del poti kar s kajakom

Izlet sem začel v Žusterni, kjer sem si v Kajak kanu klubu Žusterna sposodil kajak in se odpravil na ogled Kopra z morja, saj je bil dan za takšno pustolovščino več kot idealen.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Parkiral sem se na edinem brezplačnem parkirišču v Kopru, pred kopališčem v Žusterni. Ker je bil Koper v preteklosti otok, sem si z veslanjem v kajaku poskusil pričarati, kako je mesto izgledalo, ko je bilo obkroženo z vodo. Morje je bilo tako mirno, da se je Koper preslikaval v morju. Špica čolna je rezala gladino morja in že sem prišel do promenade, kjer so mi mimoidoči kar malo zavidali, ko so videli, kako uživam. Pot sem nadaljeval mimo marine, mestnega kopališča in Luke Koper. Vse je neposredno ob slikovitem srednjeveškem mestnem jedru, ki daje Kopru šarm in je značilnost mesta. Na poti nazaj sem občudoval velikost jadranskega morja. Ker je bilo vreme jasno, je bilo mogoče videti vse do Benetk, na desni strani sem pa lahko občudoval prelepe Alpe, videl se je celo Triglav.

Iz morja na slikovito promenado

Po veslanju sem se po Semedelski promenadi, kjer je kar mrgolelo ljudi, sprehodil do centra mesta. Promenada je s kamni obložena zelo lepa in urejena cesta, ki poteka tik ob morju. Na koncu promenade se na desni strani nahaja Hlavatyjev park, ki je na novo preurejen z zelenicami, drevesi, vodometom, igriščem za najmlajše in lesenimi klopmi. V parku stojijo doprsni kipi narodnih herojev.

Na izhodu iz parka je potekal boljši sejem starin, ki je namenjen tako zbiralcem in ljubiteljem starin kot tudi vsem obiskovalcem, ki se želijo samo sprehajati vzdolž Pristaniške ulice, si ogledovati, obujati spomine ter se srečati s prijatelji ali somišljeniki in z njimi poklepetati na sobotno jutro.

Sprehod po boljšem sejmu je bil kar intenziven za razliko od promenade, saj smo se komaj premikali skozi gnečo ljudi. Pristaniška ulici ponuja kar nekaj manjših trgovin in butikov, kjer bodo kaj zase našli tudi najzahtevnejši kupci.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Taverna je danes odprt večnamenski prireditveni prostor in tudi na našem izletu se je dogajala zanimiva prereditev, ki je našo pot upočasnila in dodala raznolikost našemu izletu. Taverna je nekdanje skladišče soli sv. Marka, ki stoji neposredno ob starem koprskem pristanišču. Pisni viri pričajo, da so se tukajšnji prebivalci ukvarjali s solinarstvom že leta 1182 in so zato potrebovali primeren prostor za skladiščenje pridelka. Z ukinitvijo solin leta 1912 so v zgradbi dobili svoj prostor ribarnica, restavracija in trgovina, po letu 2000 pa je bil objekt prenovljen in je danes eden izmed najbolj priljubljenih družabnih prostorov v mestu.

Podroben ogled mesta, ki ga ponavadi vidi samo mimogrede

Ena od najlepših ulic starega kopra je Kidričeva ulica, ki vodi v središče mesta, na Titov trg. Poleg zanimivih stavb najdemo na njej muzej sodobne industrijske zgodovine Tomosa, razstavo zgodovine slovenske primorske, pomorske policije ter tudi pokrajinski muzej Koper.

Titov trg je eden najlepših in najbolj skladnih mestnih trgov. Ko sem se znašel na sredini trga, nisem vedel, kaj bi si prvo ogledal, saj so vse stavbe zelo lepe in posebne. Ker je mestni stolp najvišji, sem se odločil za njega.

Mestni stolp je v osnovi romanski utrdbeni objekt, ki je bil v obdobju od 15.-17. stoletja spremenjen v zvonik in služi danes kot razgledna točka. Stolnični zvonik se lahko pohvali z najstarejšim zvonom v Sloveniji, ulitim že leta 1333.

Stopničk je kar dosti in so me noge začele boleti že na polovici. Ob izhodu na vrh te najprej oslepi svetloba nato pa začneš uživati v lepotah Kopra iz ptičje perspektive in na svežem zraku. Ker je bilo vreme zelo jasno, se je videlo res daleč. Po sestopu mi je takoj padla v oči kavarna Loggia. Kavarna je lepo urejena, ohranila je svoj stari videz in se odlično ujema z ostalimi zgodovinskimi arhitekturami na trgu.

Stavba kavarne Loggia je bila zgrajena v 15. stoletju, današnji videz pa je dobila v 17. stoletju. Namenjena je bila za debatni klub vseh meščanov, njihove razprave pa so upoštevali tudi v mestnem svetu. Krasi jo številno heraldično okrasje in terakotna plastika Madone z otrokom v vogalni niši, postavljena v spomin na uničujočo kugo iz leta 1554. V sredini 19. stoletja se je v pritličju odprla tudi kavarna, ki je ena izmed najstarejših v Sloveniji in kjer lahko še danes spijete kavo in uživate v pogledu na celoten trg.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

S hitrim ogledom Pretorske palače, stolne cerkve Marijinega vnebovzetja in trga Brolo sem nadaljeval do naslednjega dragulja Kopra, Prešernovega trga, do katerega sem prišel iz Čevljarske ulice, iz katere sem zavil Župančičevo, ki vodi v središče trga. Čevljarska ulica, najživahnejša in najznačilnejša koprska ulica, ki je skoraj v celoti ohranila svojo prvotno strukturo in značilnosti srednjeveške trgovsko-obrtniške ulice. Ulica je že sama po sebi zanimiva. Na njej najdete veliko manjših lepih trgovin in lokalov. Na koncu ulice je tudi trgovina Piranskih solin, kjer lahko kupite sol in najrazličnejše izdelke, narejene iz nje. Vseskozi sem užival v lepoti starih ozkih ulic.

Prešernov trg je le ena od postojank, kjer si lahko spočijemo utrujene noge in hkrati spoznamo skrivnosti, ki nam jih skozi svoje znamenitosti šepeta na uho. Na samem trgu ali v njegovi neposredni okolici lahko občudujemo in preučujemo ostanke preteklosti. Vodnjak Da Ponte, ki letos praznuje zavidljivih 350 let, cerkev svetega Bassa, palača Cadamuro Morgante in vrata Muda, ki so sestavni del trga že 500 let, saj se lahko pohvalijo z letnico 1516, krasijo Koper.

Na vhodu v stari Koper skozi Mudina vrata se počasi končuje moj ogled Kopra. Čaka me še sprehod nazaj do parkirišča v Žusterni čez športno-rekreacijski center Bonifika, kjer je veliko možnosti rekreacije tako za mlade kot tudi starejše. Za najmlajše pa so postavljena prostorna igrala na tartanski podlagi. Koper je mesto, kjer se najde nekaj za vsakega.

 

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte