Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
7.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Dežela kozolcev Dolenjska Odkrivaj Slovenijo MasterCard advertorial Šentrupert

Petek, 27. 5. 2016, 7.48

2 meseca, 1 teden

Kraj, zaradi katerega je po mnenju televizije CNN vredno obiskati Slovenijo

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Šentrupert Dežela kozolcev MasterCard | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Obiskali smo dolenjski biser naravne in kulturne dediščine, ki ga je celo televizija CNN uvrstila na seznam desetih razlogov, zakaj obiskati Slovenijo.

V Mirnski dolini v jugovzhodni Sloveniji je kar nekaj razlogov, zakaj je vredno obiskati te gričevnate kraje. Obiskali smo Šentrupert in se prepričali, kako veliko lepot se lahko skriva na tako majhnem prostoru.

Sušilne naprave kot edinstven muzej na prostem

Dežela kozolcev je prvi muzej s kozolci na prostem. Zbranih je 19 sušilnih naprav, od tega je 17 kozolcev, dva sta toplarja. Muzej prikazuje razvoj lesene stavbne dediščine pri nas. Vsi kozolci so bili v izjemno slabem stanju. V skladu s konservatorskimi načeli so jih prestavili na zdajšnje območje in jih prenovili. Muzej se razprostira na 2,5 hektarja urejenih površin in ima en kilometer sprehajalnih poti.

V muzeju je najstarejši Lukatov toplar z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu. | Foto: Ana Kovač V muzeju je najstarejši Lukatov toplar z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu. Foto: Ana Kovač

Kozolci izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in izjemne tesarske tradicije. Ker je kozolec skoraj izključno slovenska posebnost, je postal ena izmed večjih slovenskih znamenitosti. "Nad kozolci so tujci izjemno navdušeni, predvsem nad kompleksnostjo lesenih konstrukcij," je povedala direktorica Dežele kozolcev Branka Brecar, ki se je deželi pridružila lani in jo s pomočjo sodelavcev in župana Ruperta Goleta spremenila v živahno stičišče dediščine, domače obrti in družabnih dogodkov.

Trgovinica z leseno dušo

Ob vhodu v muzej goste namreč pričaka dobro založena muzejska trgovina, kjer obiskovalce očarajo različni leseni izdelki domače obrti, vrhunsko oblikovani in lepo postavljeni.

Trgovinica je sicer specializirana za izdelke, ki so vezani na kozolce in vse, kar je leseno – imajo unikatne lesene igrače, okrasne predmete, izdelke za osebno nego, nakit in dekoracijo. | Foto: Ana Kovač Trgovinica je sicer specializirana za izdelke, ki so vezani na kozolce in vse, kar je leseno – imajo unikatne lesene igrače, okrasne predmete, izdelke za osebno nego, nakit in dekoracijo. Foto: Ana Kovač

Poleg tega je trgovina polna domačih dobrot, od sirupov, piškotov, kisa, olj in vina do začimb in čajnih mešanic. Tudi literatura, vezana na pridelavo domačih dobrot in nabiranje zelišče, je na voljo.

Spektakel med kozolci – doživite sozvočje glasbe in narave

Perpetuum Jazzile Dežela kozolcev Šentrupert | Foto: V edinstvenem muzeju bo 3. junija nastopila edinstvena vokalna skupina Perpetuum Jazzile, ki je s svojevrstnimi priredbami glasbenih uspešnic osvojila množice oboževalcev po vsem svetu. V nepozabnem večeru boste lahko uživali v pesmih, kot so Africa, Footlose, Jump For My Love, Don’t Stop Me Now in številnih drugih.

Ljubezen do lesa je prerasla v velik projekt

Župan Rupert Gole z desetletnim županskim stažem in predavatelj na fakulteti za arhitekturo ter velik ljubitelj vsega, kar diši po lesu, je bil pobudnik nastanka Dežele kozolcev. Menda je že kot prvošolec namesto medvedkov in avtomobilov risal kozolce. Tako je pred tremi leti uresničil svojo veliko željo in dal pobudo za ustanovitev muzeja na prostem.

Župan Rupert Gole | Foto: Ana Kovač Župan Rupert Gole Foto: Ana Kovač

"V Mirnski dolini je gotovo prav Dežela kozolcev tista, ki v dolino pripelje največ obiskovalcev. Imamo tudi kar nekaj vinogradov in zidanic, veliko dobrih vinarjev in izvrstne kulinarike. Hrib Nebesa nad Šentrupertom ponuja res nebeški razgled na dolino, tam je tudi vzletišče za zmajarje in jadralne padalce," je k obisku Šentruperta povabil župan Rupert Gole.

Dolina gradov

Šentrupert se lahko pohvali z eno izmed najlepših slovenskih gotskih cerkva – triladijsko dvoransko cerkvijo sv. Ruperta, ki je bila prvič omenjena leta 1163. Cerkev je močno povezana z delovanjem grofice in svetnice Eme Krške.

Grad Škrljevo ob istoimenski vasi nadzoruje dolino in čaka boljše čase. | Foto: Ana Kovač Grad Škrljevo ob istoimenski vasi nadzoruje dolino in čaka boljše čase. Foto: Ana Kovač

Mirnski dolini lahko rečemo tudi dolina gradov, saj jih je kar nekaj posejanih po okoliških gričih. V preteklosti jih je bilo seveda več kot danes, pa vendar je nekaj gradov in graščin še ohranjenih. Barbova graščina na Veseli gori nad Šentrupertom hrani zbirko kmečkega orodja in srednjeveško zbirko, nekaj minut stran stoji grad Škrljevo iz 11. stoletja, ki zdaj že 15 let propada, v Mirni pa stoji obnovljen grad prav tako iz 11. stoletja. Del tega gradu ima romantično ime – Speča lepotica.

  • S kolesom po Šentrupertu

V Šentrupertu sta dve kolesarski poti, ki obkrožata vse glavne kulturne znamenitosti in kolesarju ponujata čudovite razglede.

Šentrupert Dežela kozolcev MasterCard | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Čez drn in strn prek Nebes: 38 kilometrov dolga kolesarska je zaradi številnih vzponov razmeroma zahtevna. Ob poti si lahko kolesar ogleda znamenitosti in kulturne spomenike, ponuja pa tudi čudovite razglede na severno posavsko hribovje in mirensko dolino.

Ob vodotokih Šentruperta: Je lažja, ravninska pot, dolga 28 kilometrov. Pot večinoma poteka po travnatih, gozdnih in makadamskih poteh in je primerna za družinsko kolesarjenje. 

  • Pohodne poti

- Pot romarjev od Žalostne gore prek Vesele gore do Zaplaza je posebna oblika oživljanja starih romarskih običajev. Ne gre za romanje v ožjem pomenu besede, ampak za pohodno pot, ki poteka po trasi romarske poti in posrečeno združuje prvine romanja in moderno pohodništvo.

- Steklasova pohodna pot  po obronkih Šentruperta je 20 kilometrov dolga krožna pot, ki jo lahko prehodimo v dveh delih v obe strani.

- Emina romarska pot je približno 120 kilometrov dolga pešpot, ki povezuje kraje od Šentruperta do Sv. Eme pri Podčetrtku, ki so kakorkoli povezani s sv. Emo.

- Križev pot: Prvi križev pot so postavili že leta 1730. Kapelice so bile večkrat obnovljene, nazadnje leta 1992. Niše v kapelah je poslikal Matija Bradaška leta 1874.

Vesela gora nad Šentrupertom z romarsko cerkvijo sv. Frančiška Ksaverija. | Foto: Ana Kovač Vesela gora nad Šentrupertom z romarsko cerkvijo sv. Frančiška Ksaverija. Foto: Ana Kovač

  • Vinske ceste Slovenije

Gornje dolenjska vinska turistična cesta VTC 9:

- Ravnik–Ostrež–Oplenk–Okrog–Zadraga–Šentrupert

- Šentrupert–Kamnje–Hom–Nebesa–Sela–Kamnje

Vinska klet Frelih se lahko pohvali s svetovnim prvakom Penino Kappelman. Zelo so pa ponosni na rosé penino iz žametne črnine (nas sliko). | Foto: Ana Kovač Vinska klet Frelih se lahko pohvali s svetovnim prvakom Penino Kappelman. Zelo so pa ponosni na rosé penino iz žametne črnine (nas sliko). Foto: Ana Kovač

  • Turistične in izletniške kmetije

Izletniška kmetija Možina

Turistična kmetija Pri Deželanu

Izletniška kmetija Pri Vidi

Izletniška kmetija Nebesa

Vinski butik Brcar

Navdušeni nad turistično ponudbo in izjemno okoliško panoramo se že veselimo številnih zanimivih dogodkov na prostem, ki jih bo v prihajajočih mesecih gostila Dežela kozolcev.

 

Ne spreglejte