Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2015,
8.57

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Natisni članek

gobe nabiranje advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard

Petek, 18. 9. 2015, 8.57

2 meseca, 3 tedne

Kjer so smreke, so tudi jurčki

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Dežja in sonca je ravno prav, da gobe rastejo - kot gobe po dežju. Ta konec tedna bo idealen za gobarske užitke, zato se podajte na nabiralniški izlet. Gobarska sezona je namreč na višku.

Slastni klobuki gob, ki krasijo naše gozdove, nas že nekaj časa vabijo h kulinaričnim užitkom, sezona nabiranja je te dni na višku.

Nabiranje gob spada med zelo priljubljena jesenska opravila, saj je to dober način rekreacije, od katere imamo še kulinarične koristi. Za dobro gobjo bero je treba poznati primerne lokacije, vendar nam konkretnih lokacij izkušeni gobarji ne bodo kar tako zaupali. To je skrivnost, ki jo gobar rad obdrži zase. Zato velja pravilo, da se je v gozd treba odpraviti večkrat in z izkušnjami bomo kmalu ugotovili, kje rastejo gobe, ki jih radi nabiramo.

Gobe rastejo vse leto, jeseni pa se vsako leto najbolj veselimo jurčkov in kostanjevk ter dežnikaric, ki še vedno veljajo za najbolj priljubljene in znane gobe pri nas.

Znano je, da gobe najbolje uspevajo po prvi jesenski polni luni, ki ji pravijo kar gobja polna luna. Letošnja bo 28. septembra. Do takrat lahko še malo pobrskate po gozdovih in poiščete primerno rastišče.

Nekatere ljubijo travo, nekatere gozdove

Smrčke ali mavrahe (z značilnimi navpičnimi rebri skoraj črnega klobuka) najdemo pod jesenom ali ob potokih, na močvirnatem terenu. | Foto: Smrčke ali mavrahe (z značilnimi navpičnimi rebri skoraj črnega klobuka) najdemo pod jesenom ali ob potokih, na močvirnatem terenu.

Gobe rastejo na različnih podlagah, kot sta zemlja in les. Cela vrsta užitnih gob raste v sožitju z določenim drevjem. Gabrov ded tako raste izključno pod gabri, brezov pa pod brezami. Užitna mala štorovka raste le na odmrlih listavcih, medtem ko podobna obrobljena kučmica, ki je zelo strupena, raste izključno na odmrlih iglavcih.

Iz okolice Ljubljane se odpeljemo proti Horjulu, gobe nabiramo v okolici vasi Brezje, če gremo proti Polhovemu Gradcu pa se odpravimo v okolico Dolenje vasi. Tradicionalne gobarske lokacije so na Pokljuki, Jelovici in Rogli, na Pohorju in v gozdovih Goričkega v Prekmurju.

Šampinjoni ali travniški kukmaki rastejo na polju, kjer se pasejo krave.

Jurčki rastejo pod listavci ali na obrobju bukovega gozda in v iglastih gozdovih.

Smrčke ali mavrahe najdemo pod jesenom ali ob potokih, na močvirnatem terenu.

Lisičke rastejo v iglastih gozdovih vzdolž gozdnih poti, poraslih s travo, tudi v bukovih gozdovih.

Dežnikarice poiščite ob gozdovih in na gozdnih travnikih.

Užitne sirovke rastejo v iglastih gozdovih pod borovci.

Zlata pravila gobarjenja

 | Foto: V kulinaričnih dobrotah bomo uživali le, če bomo nabirali gobe, ki jih res dobro poznamo. V kulinaričnih dobrotah bomo uživali le, če bomo nabirali gobe, ki jih res dobro poznamo.   

Poznamo več kot 15 tisoč različnih vrst gob, od katerih jih je užitnih okoli dva tisoč, vendar jih nabiramo in uživamo le približno 200.

Začetniki naj nabirajo cevarke, med katere spadata tudi jurček in kostanjevka, saj med cevarkami ni toliko strupenih gob kot med lističarkami. Pred gobarskim izletom se dobro opremimo in poučimo o gobah. S seboj vzemimo priročnik za nabiranje, vendar se zavedajmo, da nas tudi najboljši gobarski priročnik pred zamenjavo gob lahko zavaruje le, če opisane značilnosti res dobro primerjamo z nabrano gobo. V primeru najmanjšega dvoma gobo zavržemo.

A bodimo spoštljivi do narave in raje naberimo samo tiste gobe, ki jih poznamo, in toliko, kot je dovoljeno – dva kilograma na osebo na dan.

Nekaj osnovnih napotkov za vsakega gobarskega navdušenca:

- nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo,
- ko gobo odtrgamo, jo takoj grobo očistimo,
- nosimo jih v košari, ki ima reže, skozi katere lahko padajo trosi,
- nabirajmo dovolj razvite gobe, da lahko zanesljivo določimo njihovo vrsto,
- gobe niso primerne za majhne otroke, starejše in bolnike z dietami,
- goba je začimba, le redko glavna jed, saj je težko prebavljiva,
- nabirajmo samo zdrave, čvrste gobe,
- gobe porabimo v 24 urah po nabiranju.

Gobarske razstave:

Gobarji navdušeno nabirajo, kar narava radodarno ponuja. Razstave gob, ki jih te dni prirejajo različna gobarska društva, so dobra priložnost, da se pobliže seznanimo s čudovitim svetom gobjega kraljestva.

- razstava gob v Mercator centru Tabor, Maribor, od 25. do 27. 9.

- razstava gob v Štentovem kozolcu v Hočevju, od 19. do 21. 9.

- razstava v Prestranku pri Postojni, Kozolec toplar Belsko, 3. 10. od 14. ure dalje

- razstava gob v Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah, 25. in 26. 9. od 8. do 18. ure

- gobarski dan v Planetu Tuš Kranj, 26. 9.

 

Ne spreglejte